OVAKO SU SLOBU PREVARILI ZA HAG

Autor:

Vesti

24.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva dokumenta u kojima je izričito obećano bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da neće biti isporučen Hagu u vlasništvu su njegove udovice Mirjane Marković! Na tim papirima stoje potpisi Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića, Milana Milutinovića i Čedomira Jovanovića, a osim garancija da neće biti izručen Tribunalu, na njima je i obećanje da Miloševićevu porodicu niko neće krivično goniti niti će mu dirati imovinu.

Slobodan Milošević

Miloševićev advokat Toma Fila bio je svedok trenutka kada su ovi spisi nastali i prvi ih je držao u rukama. Bilo je to u noći Slobinog hapšenja, 31. marta 2001.

Međutim, nepuna tri meseca kasnije, na Vidovdan, on je isporučen Haškom tribunalu, bez obzira na pismene garancije da se to neće desiti.

ZNAO ŠTA ĆE BITI

Za Srpski telegraf Fila se seća te večeri.

Toma Fila: Kod mene su bili originalni spisi. Dao sam ih Miri Marković, a kopije napravio za svaki slučaj

- Bio sam tamo sa njim i kod mene su tada bili ti originalni spisi. Dao sam ih Miri Marković, a kopije napravio za svaki slučaj. I danas su dokumenta kod nje. Oba papira su apsolutno ispravna i validna, niko ih nikad nije negirao niti posumnjao u njihovu verodostojnost. Ja sam mu još tada rekao da sve što piše u tim aktima važi samo za to veče, što se ispostavilo kao istina - kaže Fila.

MARIJA HTELA DA UBIJE ČEDU

Fila kaže da je Čedomir Jovanović u više navrata kasnije pričao da su mu neki nudili da ubije Miloševića.

- Ne znam da li je tačno, ali ne verujem da bi lagao. Međutim, te noći Marija je bila rešena da ubije Čedu, što je ocu i rekla. Onda sam se ja umešao i rekao joj: "Šta to radiš, da li si normalna?" Zatim je ona napala Slobu: "Od koga tebe ovaj brani?" - priča advokat.

On dodaje da je Milošević pomalo verovao u reči koje stoje na tim papirima, ali da je najviše poverenja imao u Đinđića, koji je preko tadašnjeg šefa poslaničke grupe SPS Branislava Ivkovića poručio Slobi da neće završiti u Hagu.

- Đinđić je u jednom trenutku iskreno hteo da odbije da ga pošalje u Hag, ali pritisak je bio takav da je to bilo nemoguće. Lično mi je Bane Ivković ispričao da mu je Đinđić rekao da neće biti izručenja. On je hteo da se Miloševiću sudi u Srbiji, jer je verovao da je kriv srpskom narodu i da će za to biti osuđen. Slobi sam, međutim, rekao da ću iscepati diplomu ako on ikad u Srbiji bude osuđen - ističe advokat.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Toma Fila

BEZ KOMENTARA

S druge strane, Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, kome je takođe suđeno u Hagu, tvrdi za Srpski telegraf da Milošević nikada nije poverovao u reči koje stoje u ovim dokumentima, jer je znao da se suđenje pred međunarodnim sudom ne može izbeći.

Šainović: U Hagu rekao mi je rekao da nikad u sve ovo nije sasvim verovao, ali je prihvatio kako bi se izbeglo krvoproliće

- Razgovarajući o ovome u Hagu, rekao mi je da nikad u sve ovo nije sasvim verovao, ali je prihvatio kako bi se izbeglo krvoproliće koje je lebdelo u vazduhu te večeri kad su ga hapsili. Bio je svestan da će biti žrtava ukoliko nastavi da pruža otpor, najpre među članovima porodice i prijateljima. Smatrao je da je jednog građanina Srbije nemoguće silom isporučiti, jer je to suprotno Ustavu. Međutim, znao je da će tadašnje vlasti uprkos tome postupiti po nalogu Amerikanaca i Britanaca - ističe Šainović.

KOŠTUNIČINA DVA DOKUMENTA
RepublikaFoto: instagram.com/v_kostunica1971
Vojislav Koštunica

Đinđićev ministar zdravlja Obren Joksimović u nedavnom intervjuu listu Ekspres ispričao je da je Vojislav Koštunica jednim dokumentom garantovao da Sloba neće biti izručen Hagu, a drugim potpuno suprotno.

- Postoji dokument kad je Sloba hapšen, kad Koštunica nije bio u zemlji formalno, ali mu ga je dao Čeda Jovanović, koji danas tvrdi da je on ubedio Miloševića da se preda... Ništa on njega nije ubeđivao. On je njemu doneo dokument od Voje Koštunice u kojem Voja njemu garantuje da neće biti izručen Hagu. Taj dokument sam video kod Mire Marković. Postoji i drugi dokument koji je čitao na sednici Vlade Đinđić, i to na moje insistiranje, a koji je takođe potpisao Voja Koštunica, da se Milošević izruči u Hag - rekao je Joksimović.

Srpski telegraf pokušao je juče da dobije komentar od nekoliko bivših članova Đinđićevog kabineta, ali oni nisu želeli da pričaju o ovoj temi. Dvojica potpisnika dokumenata Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović nisu bili dostupni za komentar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading