KOSOVO 30 GODINA KASNIJE: Hoće li Vučić proći isto ko Milošević?

Autor:

Vesti

10.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički uspon, ali i strmoglav pad, Slobodan Milošević započeo je 28. juna 1989. čuvenim govorom na Gazimestanu povodom 600-godišnjice Kosovskog boja. Po istorijskom značaju poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo obraćanje juče u severnom delu Kosovske Mitrovice mogu se uporediti samo sa Vidovdanom od pre 29 godina. A sva pitanja i dileme svode se na jedno: Hoće li i Vučić zbog svog Gazimestana, odnosno pokušaja da reši problem Kosova, izgubiti glavu, kao što ju je na kraju izgubio i Sloba?

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić u poseti Kosovu

Analitičari i bivše diplomate, koji dobro pamte i Gazimestan i sve što se događalo od tada do danas, poručuju da je svako ko se uhvatio u koštac sa kosovskim čvorom platio visoku cenu, podsećajući na samo na Miloševića, već i tragičan kraj Zorana Đinđića.

SPREMNI NA SVE

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i bliski saradnik Slobodana Miloševića, za Srpski telegraf poručuje da rešavanje kosovskog pitanja sa sobom nosi očigledan bezbednosni rizik, sa kojim se suočavao i Milošević, čiju tragičnu sudbinu, ističe, do detalja poznaje.

- Pod znakom pitanja su Vučićeva i politička i lična bezbednost. Ja poštujem predsednika što nosi rizik za sve nas, nastojeći da napokon reši kosovski problem. I Milošević je bio svestan tog rizika, kao što je bio svestan i da, ako ne uđemo u rešavanje Kosova, rizikujemo da izgubimo sve. S druge strane, o Đinđićevim bezbednosnim rizicima zbog Kosova znamo samo iz nekih pisama koja su procurila - navodi Šainović.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da sličnosti Vučića sa Đinđićem i Miloševićem treba tražiti samo u tome da delu međunarodne zajednice, očigledno, ni u jednom periodu ne odgovara da dođe do kompromisa sa Albancima.

- Ako se usuđuju da ugroze Vučića, možemo da zamislimo na koji način bi u jednom momentu mogli da ugroze obične ljude na severu. Jedan deo međunarodne zajednice je očigledno obećao da će Albanci dobiti sve i sada, kada Srbija poboljšava međunarodni imidž, mnogi pripadnici i Kfora i Euleksa, pa i neki političari sa zapada, nezadovoljni su, jer su svesni da ono što su obećali Albancima neće biti isporučeno - smatra Anđelković.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je Vučićev život ugrožen u bukvalnom smislu tih reči.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Ovako je Vučić govorio juče u severnom delu Kosovske Mitrovice:

Pevali smo o ratovima i onda smo ih dobili

I pre skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, zavisi od toga ko ga i zašto tumači, sećate li se kako? Pevali su. I to su pevali horski, sve te stotine hiljada, pevali su sa verom i ubeđenjem, pevali su zaneseni i ponosni onu poznatu: "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala..."

Tri rata se pominju u toj pesmi. A onda smo ih imali još. Ne svojom, ali ne isključivo ni tuđom krivicom. Zvanično i nezvanično, pomagali smo braći, Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica, koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji od onoga koji je bio, u Prištini živi svega nekoliko Srba. Nema nas više ni u Kosovu Polju, gde je mnogo toga počelo. I to ne zato što su Hrvati, muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može.

- Kako da Vučićeva bezbednost nije pod znakom pitanja kad Kfor daje mandat i nadležnost prištinskim strukturama. Tamo se ne zna ko pije, a ko plaća. Čuli ste kako Kadri Veselji preti... - ocenjuje Milivojević.

TRN U OKU

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan dodaje da su protivnici dogovora oduvek su bili spremni na drastične korake, kao i da ugroze mir i bezbednost svih građana, pa ne treba sumnjati da bi imali dilemu da li da u svakom smislu ugroze jednog čoveka, predsednika Srbije:

- Vučić je ugrožen jer njegova miroljubiva politika i racionalan pristup problemu Kosova predstavljaju trn u oku onih kojima nikakav dogovor ne odgovara.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović za naš list kaže da smo 1989. mi na Kosovu bili gospodari situacije:

- A danas imamo jednu napetu pokrajinu, ukradenu, i na silu stvorenu državu i sada nam to nabijaju na nos i hoće da ih priznamo. Tako da ja ne bih tu žurio sa rešenjem problema Kosova, jer Zapad i Albanci su na većoj muci nego mi, oni naprosto ne znaju šta će da rade sa tim što se zove država Kosovo.

Ovako je Sloba govorio 28. juna 1989. godine:

Srbija pred bitkama, ni oružane nisu isključene

Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali, bez obzira na to kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na polju Kosovu. Naša glavna bitka danas odnosi se na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog i uopšte društvenog prosperiteta. Za brže i uspešnije približavanje civilizaciji u kojoj će živeti ljudi u 21. veku. Za tu nam je bitku pogotovo potrebno junaštvo. Razume se nešto drugačije. Ali, ona srčanost bez koje ništa na svetu ozbiljno i veliko ne može da se postigne ostaje nepromenjena, ostaje večno potrebna.

Paralele: Gazimestan 1989. - Severna Mitrovica 2018.

- Milošević i Vučić došli su na Kosovo suočavajući se sa potrebom da se razreše komplikovani odnosi Srba i Albanaca

- Obojica predsednika ne odlažu problem, već se hvataju s njim ukoštac, bez obzira na posledice

- Miloševićev govor bio pun mitske priče, Vučićev realističan, posvećen budućnosti, a ne prošlosti

- Milošević na Gazimestanu poručuje da oružane bitke nisu isključene, Vučić poručuje da više zbog Kosova neće biti prolivena ni kap krv

- Srba je danas na Kosovu i Metohiji šest odsto, u vreme Miloševićevog govora bilo nas je 17 odsto, uz efektivnu kontrolu nad celom teritorijom KiM

- Iako je Miloševićevom govoru prisustvovala većina ambasadora članica NATO i Evropske zajednice, izostanak ambasadora SAD bio je više nego jasna poruka

- Vučić dolazi na Kosovo u trenutku kada je uspeo makar delimično da preokrene odnos Zapada, posebno SAD, prema problemu Kosova, uz očuvanu podršku Rusije i Kine

- Milošević je došao na Gazimestan pre prvih višestranačkih izbora, dok Vučić ima legitimitet dobijen ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima

REAKCIJE
Šainović: Rešavanje kosovskog problema sa sobom nosi očigledan rizik, bio je toga svestan i Milošević
Jovanović: Razlika je u tome što smo 1989. mi bili gospodari situacije na Kosovu
Anđelković: Sličnosti pozicije Vučića sa Đinđićevom i Miloševićevom treba tražiti u tome što delu međunarodne zajednice, očigledno, ni u jednom periodu ne odgovara da dođe do kompromisa
Milivojević: Siguran sam da je Vučićev život ugrožen u bukvalnom smislu tih reči
Karan: Protivnici dogovora oduvek su bili spremni na drastične korake

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Nina

10.09.2018 09:20

Nece Vucic proci kao Milosevic.Vucic nosi poruku mira i saradnje....

Tina

10.09.2018 09:22

Nas predsednik je kralj jednom recju.

Maja

10.09.2018 09:32

Vuciceva politika i ideologija se mnogo razlikuje od svih prethodnih predsednika.

bobana

10.09.2018 09:36

Vučić je pametan političar i on nikada ne čini korake koji bi ostavili posledice na Srbijui njega lično.Njemu je isključivo bitan samo interes Srba i Srbije.