TAJNA DOKUMENTA CIA: Sloba slao specijalce da LIKVIDIRAJU KARADŽIĆA!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

08.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Slobodan Milošević pokušao je da ubije vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića. To se dogodilo u jeku rata u Bosni, u oktobru 1994. godine, nakon što je Karadžić definitivno odbio plan Kontakt-grupe za okončanje sukoba.

Sloba hteo da likvidira vođu bosanskih Srba: Radovan Karadžić i Slobodan Milošević

Ove šokantne informacije nalaze se u tajnim izveštajima CIA o Srbiji i Bosni napravljenim te godine sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Prema onom što je objavila CIA (svi podaci i dalje nisu dostupni, jer su pojedini delovi izveštaja uklonjeni i na mestu gde su bili stoji belina), Sloba nikako nije mogao da pređe preko neposlušnosti lidera Republike Srpske.

- Milošević je prošlog meseca poslao dvojicu atentatora da likvidiraju Karadžića. Najverovatnije se radi o pripadnicima specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao jer su bile povezane sa srpskom tajnom policijom - stoji u dokumentu CIA, koji nosi datum 23. novembar 1994. godine.

IZVOR SE UBIO

Kao izvor za svoja saznanja američka služba navodi Nikolu Koljevića, tadašnjeg potpredsednika RS (ubio se 1997. godine na Palama).

RepublikaFoto: Tanjug/AP

NEPOSLUŠNI MLADIĆ ODBIO DA ZAMENI RADOVANA

Kako navodi CIA, Slobodan Milošević pokušao je da u Ratku Mladiću pronađe čoveka koji bi zamenio Karadžića i postao predsednik RS, međutim, iako je očekivao da general ima mekši stav i da bi ga mogao pritegnuti i naterati da pristane na rešenje Kontakt-grupe, pokazalo se da nije tako.

Na Miloševićev predlog Mladić je odgovorio sledeće:

- Nisam spreman da žrtvujem ciljeve bosanskih Srba nizašta.

Kako konstatuje CIA, Milošević je na razne načine pokušavao da slomi vođe bosanskih Srba da pristanu na plan kojim bi BiH bila sastavljena od dva entiteta, tako da Srbima pripadne 49, a muslimanima i Hrvatima 51 odsto teritorije.

- Milošević nastavlja pritisak koji je započeo u avgustu, kod bosanskih Srba javljaju se prvi znaci razjedinjenosti. Sve političke stranke u Srbiji, osim Šešeljevih radikala, podržavaju plan Kontakt-grupe. Dok iz Sarajeva tvrde da Beograd nastavlja da pruža vojnu podršku Srbima, bosanski premijer Silajdžić veruje da Milošević pravi ogromne napore da zatvori granicu i zameni Karadžića - stoji u dokumentu CIA.

SMENA DIREKTORA

Američki obaveštajci zapažaju da su Srbi u Bosni iznenađeni i iznervirani zbog Miloševićevog ponašanja, dok ga je Karadžić javno optuživao za gubitke koje je pretrpela srpska vojska.

- Karadžić je otpustio svog ministra unutrašnjih poslova, koji je navodno imao veze sa Miloševićem, i sredio otpuštanje dvojice visokih zvaničnika svoje stranke jer su podržavali Miloševićeve blokade za bosanske Srbe. Kako bi zadržao svoju poziciju, predsednik RS je zamenio direktora televizije i preuzeo kontrolu nad medijima, baš kako je to radio Milošević u Srbiji - konstatuje CIA.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

MORAO DA STRPA ŠEŠELJA U ZATVOR

U dokumentu CIA navedeno je da je Milošević situaciju u Beogradu prilično dobro držao pod kontrolom, marginalizovao je opoziciju, imao je svoje medije, a počeo je da pritiska i nevladine medije. Držao je, tvrde Amerikanci, pod svojom palicom službe bezbednosti i više oficire Vojske Jugoslavije, dok je eliminisao starešine koje nisu iskazivale lojalnost. U svemu tome, stoji u izveštaju, najviše muke imao je sa ultranacionalistima i liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Foto: Privatna arhiva

Izveštaj dostavljen u Lengli (centrala CIA) 23. novembra 1994, pod oznakom "top sikret" (strogo poverljivo)

Foto: Privatna arhiva

Koristeći Nikolu Koljevića kao izvor agenti CIA javljaju o pokušaju atentata na Karadžića u režiji Miloševića

Foto: Privatna arhiva

CIA tvrdi da Milošević, pored Karadžića, planira da skloni Mladića i Krajišnika

Foto: Privatna arhiva

Amerikanci konstatuju da Karadžić neće da promeni stav i da je čekanje na to gubljenje vremena

Napomena: Praznine (beline) u dokumentima su mesta odakle je uklonjen tekst, jer se i dalje vodi kao strogo poverljiv. Pretpostavlja se da su tu bila i imena ljudi koji su odavali informacije CIA

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading