IVICA DAČIĆ OTKRIVA: TRAMP DOLAZI KOD VUČIĆA DO KRAJA GODINE!

Autor: T. KOVAČEVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

05.07.2018

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp dolazi u Srbiju, a pripreme za njegov doček su uveliko u toku. Prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, a koje je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, poseta bi mogla da se realizuje najranije krajem ove godine ili na proleće sledeće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poziv da poseti Beograd uputio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pismu kojim mu je čestitao Dan nezavisnosti, američki nacionalni praznik. Ističući da se uskoro navršava vek otkad se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, Vučić je u pismu Trampu, između ostalog, napisao:

- Podsećajući se kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti našeg istorijskog savezništva, želim da vam još jednom uputim poziv da u godini jubileja posetite Srbiju kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, 40 godina. Vaša poseta bi bila od najvećeg značaja za dalje unapređenje svekolike saradnje naših dveju zemalja, za šta je Srbija snažno opredeljena.

KLJUČNE TEME

Izvori Srpskog telegrafa bliski američkoj administraciji tvrde da se uveliko priprema teren za Trampov dolazak.

- Ozbiljno se bavimo priprema. Već se radi istraživanje da li bi i koliko dolazak predsednika Trampa podigao rejting Amerike u Srbiji - navodi izvor Srpskog telegrafa ističući da je ovaj zadatak vašingtonska administracija ozbiljno shvatila.

Naše informacije potvrđuje i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vašington već radi istraživanje koliko bi dolazak podigao rejting Amerike u Srbiji

- Organizacija ovakve posete jeste ozbiljan posao na kojem se radi po nekoliko meseci. Uzimajući sve u obzir, Tramp bi najranije krajem godine mogao da dođe u Srbiju ili na proleće - navodi šef diplomatije.

Dodaje da bi ova poseta bila od izuzetnog značaja za Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- Srbija vodi ozbiljnu bitku za Kosmet, nama je susret sa Trampom od izuzetne važnosti jer želimo da Vašington sasluša i uvaži naše stavove. Pitanje južne pokrajine jeste centralna tema o kojoj bi se razgovaralo tokom te posete, ali sigurno nije jedina. Dolazak američkog predsednika sigurno bi imao i ekonomski aspekt koji bi značio više američkih investicija - objašnjava Dačić u izjavi za Srpski telegraf.

DIREKTNA PORUKA

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za naš list da bi povoljne posledice Trampovog dolaska Srbija mogla da oseti po brojnim pitanjima, kao što su Kosovo, evrointegracije i strane investicije.

- Trampova poseta bila bi direktna poruka američkoj administraciji da više ne može da vodi politiku protiv Srbije. Njegovim dolaskom promenila bi se naša pregovaračka pozicija oko Kosova jer Tači i Haradinaj ne bi više imali osećaj ogromne podrške i bili bi spremniji na kompromis - smatra Anđelković.

Pitanje južne pokrajine jeste centralna tema o kojoj bi se razgovaralo, ali sigurno nije jedina

Ivica Dačić, šef diplomatije

Upitan kako bi se Trampov dolazak odrazio na evropski put Srbije, Anđelković odgovara:

- Tu ne bi trebalo ni očekivati da će Tramp intervenisati jer on nije nikakav evrofanatik, kao što je bio Obama. Tramp sigurno neće doći sam, već sa poslovnom delegacijom, biće to signal i investitorima da je neka zemlja dobra za ulaganje, što bi se odrazilo na poslovni ambijent.

S druge strane, nekadašnji ambasador Jugoslavije u Vašingtonu Ivan Vujačić veruje da do ove posete neće doći jer, prema njegovom mišljenju, Tramp ima drugačiji dnevni red.

- Teško mi je da poverujem da će američki predsednik doći u Srbiju, a da ne poseti ceo region. Amerikancima se u ovom trenutku ništa posebno ne žuri da bi se bavili Srbijom i rešavanjem njenih konkretnih pitanja - naveo je Vujačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Petar986

05.07.2018 07:39

Bice to svakako istorijska i veoma bitna poseta Srbiji!

Sanja

05.07.2018 07:39

Svaki vid saradnje sa Trampom ide nam u prilog!

Preda

05.07.2018 07:41

Bilo bi lepo kada bi Tramp dosao u nasu zemlju kako bi se uverio da smo miroljubiv i dobar narod.I naravno da sa sobom dovede i americke investitore.

gaga

05.07.2018 07:41

To su odlične vesti.