OVAJ ČOVEK JE MAŠINA! Vučića hvale u Berlinu, Sarajevu, Zagrebu...

Autor:

Vesti

26.05.2024

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić uspeo nemoguće u borbi protiv sramne rezolucije o Srebrenici

OVAJ ČOVEK JE MAŠINA! Vučića hvale u Berlinu, Sarajevu, Zagrebu...

Foto: Tanjug/Tanjug Video, Profimedia Upi Alamy Alamy Profimedia, Printscreen,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je mašina! U ovome se slažu svi sponzori sramne rezolucije o Srebrenici koji su, uprkos pretnjama članicama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, navukli tek 84 glasa za, dok je čak 109 zemalja bilo protiv ili uzdržano.
Sve je to posledica natčovečanske borbe srpskog predsednika koji je uspeo nemoguće: da zemlje sa 5,2 milijarde stanovnika privuče na našu stranu i ostvari ogromnu moralnu pobedu pred očima celog sveta.

NEMAČKA NAJVIŠE GURALA

- Naša zemlja se suočila sa savršenom olujom koju je protiv nas pripremio kolektivni zapad, ali rezolucija nije doneta jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcenili našu zemlju. U gotovo nemogućim uslovima smo uspeli da uradimo najviše moguće za našu zemlju. Suočili smo se s predlogom koji je Nemačka najjače gurala protiv interesa Srbije, a protiv je bio i ceo kolektivni zapad - rekao je Vučić posle sednice.

Otkrio je da je u borbi protiv donošenja rezolucije o Srebrenici lično, u prethodnih mesec i po dana, razgovarao s predstavnicima 158 zemalja, a s nekim predstavnicima pojedinih zemalja čak 14 puta, ističući značaj dobrih ličnih odnosa koje ima sa stranim državnicima.
Ovakav ishod glasanja rezultirao je pohvalama ne samo u prijateljskim zemljama već i onima u regionu i Evropi koji ne kriju netrpeljivost prema Srbiji. Jednostavno, nisu mogli da prećute da je Vučić izveo pravi diplomatski podvig, ulažući ogroman napor.

Brnabićeva: Ogromni napori predsednika

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da se rezultat glasanja poklapa s ogromnim naporima predsednika i diplomatskim aktivnostima naše zemlje:

- Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava.

A NEKI SU SE SMEJALI...

- Svi su se smejali nekim sastancima, s ljudima iz Centralnoafričke Republike, Ugande, Konga, UAE, Gruzije, Kazahstana, Jermenije, Azerbejdžana... - rekao je predsednik posle sednice i dodao:

- Borite se za zemlju i samo vidite da vam neko sve ruši pretnjama i da ljudi zovu i kažu: "Aleksandre, ti ovo nisi video, ti ovo nisi doživeo, mi moramo da glasamo jer je ogroman pritisak." I moj prvi odgovor je: "A kako ja ne moram?" Ja ću biti tamo, sam ću da im se suprotstavim ako bude trebalo, sam ću to da uradim. Oni kažu: "Ali mi moramo da vodimo računa jer time više gubimo nego što dobijamo i zato nemoj da se ljutiš."

Ogorčenje bosanskog voditelja: Zašto se hvalite porazom?!

Novinar i voditelj sarajevske Fejs televizije Senad Hadžifejzović napao je tvorce rezolucije, ne krijući da je ogorčen što je predsednik Srbije nadigrao ceo Zapad i njegove satelite u regionu.

- 84 glasa za rezoluciju je malo, 19 glasova protiv je mnogo, 68 država uzdržano, to je previše; 21 država nije glasala, takođe previše. Od 193 zemlje, 109 nije bilo za rezoluciju, 84 jeste. I kakav je to uspeh - upitao je Hadžifejzović i dodao:

- Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, čak ni čitava Evropska unija, čak ni čitava organizacija islamskih država nisu uspele da skupe više od 84 glasa, a Lagumdžija se hvali da je to on. Čak 38 kosponzora i to najvažnijih, najsnažnijih država jedva je uspelo da ubedi, i to mesecima, još samo dodatnih 46, a on se hvali!

Lagumdžija: Ovakvu energiju nikad nisam video

Čak je i Zlatko Lagumdžija, koga je prozvao Hadžifejzović, morao je da oda priznanje Vučiću na energiji i snazi u borbi protiv rezolucije o Srebrenici.

Stalni predstavnik Sarajeva u UN priznao je za FTV da se nikada u životu nije suočio s protivnikom koji je uložio toliko energije i snage da smanji uticaj njega, njegovog tima, glavnih sponzora, kosponzora i ostalih evroatlantskih saveznika:

- Protiv sebe smo imali jednu strašnu mašinu, nisam video ništa ovako energično, moram da priznam.

Nemački državni mediji: Predsednik lično sprečio

Srećko Matić, novinar Dojče velea, govorio je u svom uključenju u program televizije Nova S o pisanjima medija u Nemačkoj povodom rezolucije o Srebrenici.

- Mediji tematiziraju i činjenicu da je rezoluciju podržalo, kako ih ja tumačim, samo 84 zemlje. Portal javnog servisa kaže da je to neobično jer za usvajanje drugih dana sećanja na neke zločine je običaj da bude gotovo jednoglasno i između redova se čita da je mali broj zemalja, manji od očekivanog, podržao usvajanje ove rezolucije! U medijima se prenosi i stav predsednika Vučića, za njih je neobično da jedan predsednik dolazi u Generalnu skupštinu UN da spreči usvajanje ovakve rezolucije - naveo je novinar u uključenju. 

Hrvatska televizija: Srbija odnela diplomatsku pobedu

U drugom dnevniku Hrvatske televizije u četvrtak uveče se, na iznenađenje mnogih, čulo priznanje o diplomatskoj pobedi Srbije u Ujedinjenim nacijama.

- Rezoluciju o Srebrenici su predložile Nemačka i Ruanda, a Hrvatska je jedna od četrdesetak sponzora. Uprkos tome što se u rezoluciji ne spominje krivica nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska, uz potporu Rusije, danima su žestoko lobirale protiv njenog izglasavanja. Rezoluciju su podržale 84 države - manje nego što se očekivalo, i to ipak govori o diplomatskoj pobedi Srbije uz pomoć potpore. Videli smo brojne države iz latinoameričke grupe, afričke grupe koje su se prepoznale u rečima srpskog predsednika kako moćne zapadne zemlje kroje međunarodnu politiku po svojim aršinima. Zanimljivo je i da je Kina, koja je polovično suzdržana, danas ipak glasala protiv, kao i Mađarska - navedeno je u izveštaju reporterke iz Njujorka.

Timoti Les: Moćnici nisu dobili ono što su hteli

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je juče da su Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Nemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja.

- Zapad je takođe uvredio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slepi za strateške interese Zapada - rekao je Les.
Kako je rekao, to je ujedno i loša vest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.
Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (41)

Loading
Danka

26.05.2024 22:08

Имају и кога! Вучић је свету показао колико брине о свом народу.

Mikica

26.05.2024 22:10

Svet je u Vucicu prepoznao velikog lidera koji zna kako voditi drzavu Srbiju pravim putem

Dragivoje

26.05.2024 22:11

Rad i požrtvovanost Vučića je jasno vidljiva u rezultatima u svim oblastima

Jorgovanka

26.05.2024 22:11

Hvala ga zato sto je stvarno prava mašina. U suprotnom ne bi bio hvaljen.