OPERACIJA "RAFAL": Sprečiti po svaku cenu Srbiju da kupi avione! MNOGIMA SMETAJU PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ, JAKA VOJSKA I DRŽAVA

Autor:

Vesti

15.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj sinhronizovane akcije je da se onemogući dogovor Beograda i Pariza o nabavci moćnih lovaca

OPERACIJA "RAFAL": Sprečiti po svaku cenu Srbiju da kupi avione! MNOGIMA SMETAJU PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ, JAKA VOJSKA I DRŽAVA

Foto: Tanjug/AP Sarah Meyssonnier, Printscreen

Protiv Srbije vodi se bitka na više frontova, a nedavno je pokrenuta još jedna akcija čiji je cilj da se osujeti da naša vojska kupi 12 francuskih borbenih aviona rafal, što je, manje-više, ugovoreno tokom razgovora predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona. Ugovor bi, kako je najavljeno, trebalo da bude potpisan u naredna dva meseca, međutim, neki bi to po svaku cenu da onemoguće.
U okviru te prljave operacije "Rafal" pokrenuta je mašinerija u Srbiji i regionu, odakle su, kao po komandi, objavljeni tekstovi gotovo identične sadržine da naša zemlja time navodno destabilizuje ovaj deo Evrope.


ISTA MATRICA


Tako je u jučerašnjem izdanju Danasa, čiji je vlasnik Dragan Šolak, objavljena, kako je nazvana, regionalna tema "Srbija rafalima trese ili stabilizuje region", gde su preneti i tekstovi medija iz BiH i Crne Gore. 
Republika

Foto: Printscreen

 

 


I onda sarajevsko Oslobođenje piše da se odluka Beograda da se naoružava ne može tumačiti kao poruka mira, već alarm za uzbunu pošto bi dovela do određene prednosti Srbije u vojnoj sigurnosti u jugoistočnoj Evropi. Sve to je, ističu, još opasnije jer Srbija nije pod kontrolom NATO, a "Vučićeva retorika nije ništa više mirotvorna nego što je bila Slobodana Miloševića krajem osamdesetih i početkom devedesetih". Dok podgoričke Vijesti navode da se naoružavanjem zapravo maskira diktatura u Srbiji.
Republika

Foto: Printscreen

 

 

Indikativno je da se niko nije uznemirio, te ni slovo objavio kad je nedavno Hrvatska, za oko milijardu evra, kupila 12 polovnih rafala (mi kupujemo nove), od kojih polovina stiže uskoro, a drugih šest do početka sledeće godine kad završe obuku pilota.
Na ovo je ukazao i predsednik Vučić, navodeći da su, u trenutku kad je Srbija objavila da će nabaviti rafale, u svim novinama u okruženju izašli istovetni tekstovi, gde se tvrdi da time krši stabilnost u regionu. U njima se vidi, ocenio je, dominantan spoljni uticaj:
- Nijedan takav tekst nije izašao kad su Hrvati nabavili 12 polovnih rafala. Hrvati, koji su gotovo dvostruko manji od Srbije. I niko se nije pitao šta će Hrvatima rafali. Niko se nije pitao zbog čega ih nabavljaju. I niko nije rekao da je to kršenje bilo kakve regionalne stabilnosti ili nešto što bi trebalo da loše utiče na region.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Istakao je da se Srbija, kao vojno neutralna zemlja, ponaša odgovorno, nikada nikoga nije napala, a da nabavkom rafala želi da pokaže da će biti tvrd orah za svakoga. Nabavka nove generacije aviona je, naglasio je, veoma skupa i mali broj zemalja može da priušti da ih kupi, a posebno celu eskadrilu:


- Što znači da ćemo sad morati malo da se stisnemo, da vodimo računa o svakom dinaru, da brinemo o svemu, ali mi i time snažimo svoju zemlju, njenu poziciju u regionu i odvraćamo svakog potencijalnog agresora.


SAMO ANTISRPSKI


Vladimir Orlić, potpredsednik Glavnog odbora SNS, kaže za Srpski telegraf da je svuda u regionu gde su Šolakovi mediji, ali i drugi koji vode ostrašćenu antisrpsku politiku, u toku hajka na predsednika Vučića i Srbiju:
- Rade isto što i bivši režim ovde, svako iz svojih interesa. Stranci žele potčinjenu i slabu Srbiju, ne mogu da podnesu što je ona danas sve suprotno tome i biće još jača. A ovdašnje tajkune i lopove raduje sve što je teško za našu državu jer se nadaju bilo kakvoj nesreći pre koje će se opet dočepati vlasti. Pobediće ih Srbija i jedne druge, zajedno.

I konkurencija uplela prste

Ilija Životić, profesor bezbednosti na FIM, tvrdi da Srbija kupovinom rafala ne bi ugrozila niti ima nameru da ugrozi neku susednu državu jer bi to značilo sukob s NATO, što ne da nikome ne pada na pamet u vlasti, već smo mi partner od poverenja tom savezu iako nismo član:
- Mislim da iza ove kampanje stoje države koje su se nadale da ćemo od njih kupiti avione, dakle konkurencija, kao i politički Zagreb, Priština i Sarajevo kao mrzitelji svega što predloži predsednik Vučić.

 

Boli ih što imamo da damo tri milijarde evra

Prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, kaže za Srpski telegraf da su zlonamerni komentari iz okruženja neutemeljeni i netačni jer Srbija jača odbrambene kapacitete i ne narušava stabilnost regiona, već odvraća potencijalne agresore, štiteći svoje i ujedno obezbeđujući mir na ovim prostorima.
- U prilog tome govori i odluka Francuske da isporuči rafale Srbiji, kao pouzdanom partneru u koga ima poverenje u bezbednosti. Očito mnoge u regionu boli otkud Srbiji tri milijarde evra da uloži u modernizaciju vojske, ali i što će imati blisku saradnju u namenskoj industriji s Francuskom, jedinom nuklearnom silom u EU.

 

1.850 km borbeni domet rafala

1.912 km/h maksimalna brzina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (37)

Loading
Iva

15.04.2024 18:42

Srbomrscima je teško da gledaju veliki uspeh Srbije na čelu sa Vučičem.

Mila

15.04.2024 18:44

Niko ne moze spreciti Srbiju da kupi avione

Maki

15.04.2024 18:47

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, ponaša se odgovorno, nikada nikoga nije napala, nabavkom rafala želi da pokaže da će biti tvrd orah za svakoga.

Nešo N

15.04.2024 18:47

A ko to može da spreči Srbiju da naoružava svoju vojsku.