SPREMILI NOVU OLUJU: Rusija otkrila plan CIA za Kosovo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić juče su razgovarali telefonom, drugi put za tri dana, a iz Moskve je stiglo ozbiljno upozorenje da su ruske službe otkrile tajni plan CIA za oružanu akciju u kojoj bi Kosovo i Metohija gotovo potpuno bili očišćeni od Srba. Predsednik Srbije juče je telefonom razgovarao i sa prvim čovekom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako je rečeno Srpskom telegrafu u obaveštajnim krugovima, nasilje u Severnoj Mitrovici i hapšenje Marka Đurića trebalo je da budu inicijalna kapisla i svojevrsna pokazna vežba za opšti napad na Srbe. Plan nije uspeo, ali njegovi kreatori neće odustaju od nove "Oluje" i nasilnog čišćenja Srba sa teritorije KiM. Prema saznanjima ruskih službi, prvo će se na udaru naći srpsko stanovništvo u enklavama južno od Ibra.

- Moskva je sve svoje obaveštajne podatke, a oni su više nego pouzdani, stavila na raspolaganje Beogradu. Plan CIA je, inače, do detalja razrađen još odavno, a najnovije konfrontacije sa Rusijom povodom slučaja "Skripalj" ubrzale su njegovu realizaciju jer Amerikanci Srbe vide kao glavnog saveznika Moskve na Balkanu, kom treba slomiti kičmu - objašnjava izvor našeg lista.

RATNE IGRE

Osim obaveštajnog upozorenja, Rusija je i zvanično, kroz saopštenje ministarstva spoljnih poslova, najavila krvave planove Amerikanaca za naš region.

- To je izuzetno opasna linija koja preti recidivom oružanih sukoba na Kosovu i destabilizacijom u celom balkanskom regionu - glasi deo poruke ruskog MSP nakon događaja u Mitrovici.

Cvijanović: Danas "Oluja" ne bi mogla da prođe, vidi se to i po ovoj poslednjoj akciji, koja nije uspela iako su iza nje stajale zapadne strukture

Ne sme se zaboraviti ni nedavna poseta državnog sekretara SAD Vesa Mičela, koji je do kraja razgolitio američke planove za Kosovo i Republiku Srpsku, ali i ozbiljno upozorenje Olega Bondarenka, savetnika potpredsednika ruske vlade ("Zapadu se žuri da završi započeto, što može dovesti do nove destabilizacije u Srbiji i regionu").

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Očigledno upoznat sa ovim podacima, predsednik Vučić ponovio je posle sastanka sa Federikom Mogerini da neće dozvoliti da se ponovo dese "Oluja" i "Bljesak" (nimalo slučajno pomenuo je baš ove dve akcije), napominju izvori našeg lista.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za Srpski telegraf potvrđuje da je u poslednjem incidentu vidljiv potpis CIA.

- Takve stvari rade SAD i njihove tajne službe, i to u tri faze. Prvi korak bili su diplomatski pritisci, koji su završeni posetom Vesa Mičela Beogradu. Zatim sledi linčovanje Đurića kao druga faza. Pritisak se sprovodi preko Albanaca, uz pokušaj da nam se stavi do znanja da su oni ti koji kontrolišu celo Kosovo, pa i severni deo. Treća faza je oružana - objašnjava Perišić.

OTVORENE PRETNJE

Po mnogo čemu Albanci na KiM kopiraju Hrvate, pa se vidi da im je mentor isti, ističe potpukovnik u penziji Ljuban Karan.

- Hapse nevine Srbe, što proizvodi veći psihološki efekat, primenjuju teror preko kosovskih institucija, otimaju i uništavaju imovinu i fizički napadaju povratnike. Uopšte ne bi čudilo da prave planove za nekakvu kosovsku "Oluju" po uzoru na Hrvate - zaključuje Karan.

Urednik Novog standarda Željko Cvijanović za Srpski telegraf napominje da je posredi neka vrsta otvorene pretnje:

- Ipak, čvrsto verujem da je to prazna pretnja jer je situacija u svetu 1995. bila takva da je "Oluja" mogla da se desi. Danas to nije moguće, što vidimo upravo po ovoj poslednjoj akciji. Iako su zapadne strukture stajale iza nje, u zapadnim medijima ta akcija se jedva videla, što znači da su je procenili kao neuspeh.

Da je cilj primene sile u Mitrovici bila šira oružana akcija, potvrdio je juče i Marko Đurić, koji je tada uhapšen.

- Njihova namera je bila da zauzmu sever Kosova, da zastraše ono ljudi što je ostalo - rekao je Đurić.

MOJ STAV

Rasim Ljajić

potpredsednik Vlade

Niko u međunarodnoj zajednici ne bi danas podržao takvu intervenciju, a kosovski Albanci ne bi smeli da uđu u avanturu te vrste bez jasne podrške Zapada. EU i SAD danas imaju daleko važnije, goruće probleme

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (81)

Loading
JovicaBabic84

29.03.2018 09:25

Ruska braca cini sve da nam pomognu!

delije1389

29.03.2018 12:33

@JovicaBabic84 - E to su prijarelji u nevolji.

JovicaBabic84

29.03.2018 09:26

Podrska i pomoc Rusije su nam veoma bitne!

JovicaBabic84

29.03.2018 09:27

Braca iz Rusije, Vi ste uz nas, Hvala vam na podrsci i pomoci koju nam skavkodnevno pruzate!