O OVOM SE ĆUTALO 15 GODINA: TAJNI DOGOVOR PUTINA I ĐINĐIĆA

Autor:

Vesti

17.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski premijer Zoran Đinđić i ruski predsednik Vladimir Putin tajno su dogovorili plan za ekonomski procvat naše zemlje, koji je počeo da se realizuje, ali ga je zaustavio atentat na Đinđića.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANTONIĆ
Zoran Đinđić

Srpski premijer Zoran Đinđić i ruski predsednik Vladimir Putin tajno su dogovorili plan za ekonomski procvat naše zemlje, koji je počeo da se realizuje, ali ga je zaustavio atentat na Đinđića.

Borojević: Da je plan realizovan, Srbija bi uštedela više od milijarde evra

Putin i Đinđić sastali su se dva puta, u Beogradu i Moskvi, a bio je dogovoren i treći susret u Rusiji, međutim, srpski premijer je ubijen pre toga. Okosnica njihovog tajnog dogovora, kako je otkrio Đinđićev kum Dragoljub Marković, bila je robna trampa, kojom bi Srbija hranila Rusiju, a zauzvrat dobijala energente. Kako Srpski telegraf saznaje, u vreme kada su se balkanski lideri na razne načine dovijali da nekako pronađu put do Putina, njegove i Đinđićeve susrete omogućila je Jelica Kurjak, koja je u to vreme bila savetnik za politička pitanja u ambasadi SR Jugoslavije u Moskvi.

Vladimir Putin

Milosavljević: Znam da je ta ideja bila sjajna i da bi rešila problem srpske poljoprivrede

REŠAVANJE PROBLEMA

Kako je otkrio Marković u intervjuu Ekspresu, glavna ideja poljoprivredne saradnje bila je barter aranžman (roba za robu).

- Mi bismo poljoprivrednom robom plaćali energente - gas, gotove naftne derivate i sirovu naftu. Svako domaćinstvo imalo bi šansu. Čak smo dobili mogućnost da idu cepane svinjske polutke koje iz Srbije nisu izlazile, pa, recimo, jedno 70 godina pre toga. Putin je došao tada kod Zorana u kancelariju u kratku posetu i posle toga kreće formatiranje. Saša Vitošević je bio savezni ministar poljoprivrede i počnu da se organizuju poljoprivredne stanice koje će već da rade otkup proizvoda, sve to krene. Onda su Zoran i tadašnji ministar poljoprivrede Srbije Stojan Jevtić otišli kod Putina na dogovor o detaljima - rekao je Marković.

Neke od teorija zašto je Đinđić ubijen
- "Zemunci" bili u strahu da će ih Đinđić isporučiti Hagu, pa su ga ubili
- Mafijaši hteli da spreče planirani obračun države s njima
- Kao prepreku da sami preuzmu vlast ubila ga struja oko Koštunice
- Ubijen jer nije pristao da se Srbija odrekne Kosova
- Hteo da ujedini Srbiju i RS ako nam otmu Kosovo
- Otkrio gde su tzv. kiparske pare, koje su iznete iz Srbije

Đinđić je dogovor s Putinom držao pod velom tajne i za njega je znalo samo nekoliko najvernijih saradnika. Tadašnji ministar trgovine Slobodan Milosavljević za Srpski telegraf kaže da poznajući pokojnog premijera nije iznenađen što je postojao takav dogovor s Putinom.

- Znam samo da je ta ideja bila sjajna i da bi rešila problem srpske poljoprivrede, a to je stalno tržište za naše proizvode. Prema mojim saznanjima, od same ideje dalje se nije otišlo, ali zaista ne znam da li je došlo do nekih pripremnih susreta Putina i Đinđića. Sigurno bi Srbija od tog dogovora mnogo profitirala da je Zoran ostao živ - navodi Milosavljević.

SVE BI OŽIVELO

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je aranžman roba za robu bio realna ekonomska perspektiva koja bi produbila odnose sa Rusijom u svim aspektima.

- Barter aranžman sa Rusijom bio je jedan od glavnih faktora privrednog razvoja Srbije šezdesetih i sedamdesetih godina. On je omogućio mnogo brži napredak i u tom momentu bio je sjajna stvar. Da smo nastavili sa takvom strateškom saradnjom, sigurno bismo sa Rusijom odavno izgradili celovite odnose od kojih bismo profitirali i politički i vojno, a ne samo ekonomski - ističe Anđelković.

Njegov kolega Saša Borojević saglasan je u oceni da bi sada sve drugačije bilo da se ovaj srpsko-ruski aranžman ostvario:

- Srbija bi uštedela milijardu i 120 miliona evra od 2003. godine do danas. Pospešili bismo proizvodnju i izvoz, oživeli bi poljoprivreda i privredni kapaciteti. Sigurno da ni sada nije kasno da se oživi ova ideja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading