DECENIJA I PO OD UBISTVA PREMIJERA: Policija i službe žrtvovale Đinđića!!

Autor:

Vesti

12.03.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zorana nije ubila samo kriminalna banda. Ceo sistem je zakazao", govori Nata Mesarović, predsednica sudskog veća koje je presudilo ubicama premijera, na 15. godišnjicu njegovog ubistva.

Zoran Đinđić

I NEČINJENJE ZLOČIN

Ona kaže da se javnosti sve vreme pokušava nametnuti da su kriminalci iz "zemunskog klana" jedini krivci za atentat. Međutim, prema njenim rečima, krivično delo nije samo činjenje, već velikim delom doprinosi i nečinjenje.

- Činjenica je da su institucije, službe bezbednosti, MUP, njegov savetnik za bezbednost, napravili velike propuste i zaista se ne može reći da su reagovali na adekvatan način. Čak se i Koraćeva komisija koja je ispitivala sistem Đinđićevog obezbeđenja, a čije sam delove imala prilike da pročitam, jer taj dokument nosi oznaku tajnosti, ne razlikuje od zaključka donetog u presudi, a to je da je bilo propusta. Da su dva dana pre ubistva isključene kamere, da je postojao i kolski ulaz, gde bi premijer bio zaštićen... Postavlja se pitanje šta je ko propustio iz svoje nadležnosti - istakla je Mesarovićeva na TV Prva i negodovala zbog čega se taj dokument i dalje vodi kao državna tajna.

Mesarovićeva: Da li je i na koji način ubistvo moglo da bude izbegnuto?

Prema njenim rečima, službe bezbednosti nisu mogle da znaju šta se sprema Đinđiću, ali s obzirom na to da napadi na njega počinju još 2001. morali su biti svesni da je u opasnosti.

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Nata Mesarović

REĆI KO JE KRIV

- Zbog toga se sam čin ubistva ne može posmatrati izolovano, već se mora posmatrati geneza od samog početka. Zna se da su ga još na Kopaoniku pratili i pokušavali da ubiju po povratku sa Kopaonika, bio je pokušaj ubistva na Begaljičkom brdu, zatim kod hale Limes i ispred Savezne skupštine. Svi koji su bili zaduženi za njegovu bezbednost, po mom mišljenju, ne bi bili odgovorni kao saizvršioci krivičnog dela, ali oni jesu stvorili uslove da se to krivično delo izvrši. Meni smeta zbog čega javnost nije upoznata sa time ko je i šta propustio, da li je i na koji način ubistvo moglo da bude izbegnuto - zaključuje Mesarovićeva.

Ovim povodom pozvali smo i Žarka Koraća, ali nam se on nije javljao.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading