ZA VLAST NA NEBU BORE SE S-400 I "IRIS-T"! OVE ZVERI REŠIĆE RAT U UKRAJINI: PVO se pokazao kao ključan u sukobu na istoku Evrope

Autor:

Vesti

23.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Propala ofanziva Kijeva pokazala da je nemoguća pobeda bez podrške iz vazduha, pa Zapad šalje moderne nemačke sisteme.

ZA VLAST NA NEBU BORE SE S-400 I "IRIS-T"! OVE ZVERI REŠIĆE RAT U UKRAJINI: PVO se pokazao kao ključan u sukobu na istoku Evrope

Foto: www.profimedia.rs

 

Pobednika rata u Ukrajini odlučiće dvoboj ukrajinskog i ruskog PVO. Ukrajina će naredne godine dobiti tri PVO sistema "Patriot" i osam nemačkih "Iris-T", na koje će zbog brojnosti morati najviše da se oslanja, dok Rusi uvode sve više modernizovanih S-400 s raketama dugog dometa 40-H6E.

DRONOVI SVE VIDE

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Iris-T PVO

Ukrajina je ove godine izvela neuspešnu ofanzivu uz ogromne gubitke jer su ruski avioni i helikopteri gospodarili nebom. Rusi su prethodno vazdušnim i raketnim udarima naterali Ukrajince da svoje najbolje PVO sisteme drže u odbrani Kijeva. Kada je krajem maja uništeno nekoliko ukrajinskih S-300 i jedan "Iris-T", kojeg su dronovi otkrili nadomak fronta, to je bio znak da će kontraofanziva uskoro početi, a ovi gubici naterali su ukrajinski PVO da se izmesti u pozadinu i ostavi svoju kopnenu vojsku bez zaštite.

Sada su Telegram kanali iz Odese javili da je jedan "Iris-T" uništen nadomak grada. Ruski izvori navode da je napad izveden raketom X31-P ispaljenom s aviona. Raketa X31-P brzinom od tri maha prati radarski zrak "Irisa-T" ili drugog PVO sistema i pogađa s dozvoljenom greškom od pet metara.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

S-400 PVO

Ni S-400 nije nedodirljiv, što su Ukrajinci dokazali 22. avgusta. Tada su dronovi otkrili jednu rusku bateriju na Krimu i ispalili protivbrodske rakete neptun kada je uništen barem jedan lanser S-400.

Međutim, još veću opasnost za S-400 predstavljaće nemačke rakete taurus, takozvane nevidljive jer radari imaju problema da ih primete. Pošto će Ukrajina naredne godine primiti 61 američki F-16, očekuje se da će upravo oni ispaljivati tauruse nakon što se približe liniji fronta na maloj visini.

Rusi će se ovome suprotstaviti korišćenjem 17 modernizovanih aviona za radarsko osmatranje A-50 Berijev, koji mogu da uoče ne samo niskoleteće već i ciljeve na tlu i potom navode avione ili PVO baterije, pre svega S-400.

OGRANIČENE ZALIHE

Ruski PVO pokazao je tokom rata masovnost i veliku mogućnost modernizacije. Osim što je gotovo uništio ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i uglavnom uspešno zaštitio gradove, ruski PVO imao je i zadatak da se bori s raketama američkog porekla HIMARS i ATACMS i britanskim olujnim senkama. Iako zalihe koje Zapad šalje Ukrajini nisu neiscrpne, i ruski PVO troši značajnu količinu skupih raketa, a pritom ne može da odbrani baš sve.

AMERIKA NEMA DOVOLJNO PATRIOTA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Patriot PVO

Amerika ima 60 sistema PVO "Patriot" s ukupno 1.106 lansera, od čega je polovina već raspoređena s namenom da obara sve, od aviona do nuklearnih raketa. Volstrit žurnal piše da je SAD počela da shvata kritični nedostatak ovih sistema u kontekstu sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku i rastuće pretnje iz Kine. Amerika je nedavno s Bliskog istoka prebacila "Patriote" na pravce prema Kini. Kada je izbio sukob u Pojasu Gaze, morala je da ih vrati i udvostruči broj "Patriota" na Bliskom istoku na 12.
Sistemi "Patriot" stacionirani su još u Evropi, na pacifičkom ostrvu Guam i na Havajima. Jedna baterija je u Južnoj Koreji, dok je nekoliko drugih zadržano radi obuke, popravke i modernizacije u SAD. Tako je manje od polovine baterija ostalo namenjeno za zaštitu američkih snaga u drugim delovima sveta. Pritom, pokazalo se da ovo nije svemoguće oružje pošto su u maju Rusi hipersoničnim kinžalom uništili deo baterije "Patriot" u Kijevu.

Ruski bog groma lovi avione i rakete

Republika

Foto: Tanjug/D. BANDA

Pancir S-1

1. Rusija je sledeći sovjetsku doktrinu izgradila višeslojni PVO za odbranu zaštićenih rejona i vojske na frontu čija okosnica zbog masovnosti i efikasnosti ostaje S-300 u svim modifikacijama. Ovo je jedinstveno oružje na svetu koje može da presretne balističke rakete malog i srednjeg dometa i avione, uključujući nevidljive.
2. Tor, nazvan po vikinškom bogu groma, štiti ljudstvo i ratnu tehniku, ali i industrijske objekte. Obara navođene aviobombe, dronove i bez posade određuje ciljeve zahvaljujući sistemu prepoznavanja "svoj-tuđ".
3. "Tunguska" je topovsko-raketni sistem koji brani pešadiju od helikoptera i jurišne avijacije na malim visinama, ali gađa i laka oklopna vozila i rečnu mornaricu. Vatru otvara i iz pokreta, ali samo ako nema snega i magle.
4. "Pancir S-1" je uveden u upotrebu 2012. i razlikuje se od tora po novim automatskim topovima i s 12 raketa navođenih radarskim ili infracrvenim zrakom.
5. Sosna (jelka) ući će u naoružanje do Nove godine i izrađena je na osnovu iskustva iz rata u Ukrajini. Njene rakete mogu da biju po oklopnim vozilima, utvrđenim tačkama i manjim brodovima, ali i da obaraju druge rakete i dronove.

Bugari poslali neispravne rakete

Republika

Foto: Tanjug/AP

S-300 PVO

Ukrajinski PVO raspolaže s oko 80 različitih raketnih i topovskih PVO sistema, a pritom se i dalje oslanja najviše na sovjetske iako su ga Rusi stalnim napadima naterali da iscrpi zalihe raketa. U ukrajinskom arsenalu su, osim "Patriota" i "Irisa-T" i S-300, pa stari sovjetski BUK M1 i S-125 neva, još stariji španski MIM-23 Hawk, norveški NASAMS i drugi.

NATO je prošle jeseni počeo da šalje Kijevu savremene, ali i starije PVO sisteme i rakete za njih. Pritom pokušava da ukrajinsku pešadiju što je moguće više zasiti sa stingerima koji se ispaljuju s ramena iako oni više nisu u stanju da opravdaju slavu koju su stekli u rukama Talibana u Avganistanu.

Da je dogorelo do nokata, svedoči i to što su Bugari pristali da besplatno predaju Ukrajini neispravne rakete za S-300 i radar dalekog dometa. Sada je najveća briga Ukrajinaca da odbrane pristaništa u Odesi i Nikolajevu jer skupu tehniku ne mogu dostavljati železnicom zbog gabarita i zato što je reč o lako uočljivim ciljevima.

Oni moraju i da štite vlast u Kijevu, tako da trupama na frontu ne ostaje gotovo ništa, osim lakih sistema i cevne artiljerije.

Zapad modernih PVO sistema nema mnogo, a stariji su neefikasni. Ukrajinci mogu da počnu da štede rakete, ali na to utiču i Rusi koji odlučuju kad će napadati i koliko. NATO je u problemu jer, ako pošalje više sistema Ukrajini, to će oslabiti njegov PVO, a za pokretanje proizvodnje treba vremena.

Najveći problem su rakete jer su Rusi početkom rata uništili ogromna ukrajinska skladišta, nasleđena od SSSR. Sada Zapad šalje Kijevu najrazličitije vrste, a za obuku treba vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading