TITO ARAPIMA ODAVAO SVE TAJNE MOSADA, PISMA-BOMBE SLATA SA ŽIGOM BEOGRADA! Otkrivamo: Izveštaj DB o obaveštajnom ratu Izraela i SFRJ

Autor:

Vesti

29.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša nekadašnja država svrstala se na stranu Palestinaca 1967. i tako je ostalo sve do 1991.

TITO ARAPIMA ODAVAO SVE TAJNE MOSADA, PISMA-BOMBE SLATA SA ŽIGOM BEOGRADA! Otkrivamo: Izveštaj DB o obaveštajnom ratu Izraela i SFRJ

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito je izdao Izraelce i odavao tajne Mosada Arapima, a Udba je špijunirala 6.000 jugoslovenskih Jevreja. Maršal je, nakon prvog arapsko-izraelskog rata, procenio da se treba staviti na stranu Palestine. Izrael je pak naredio svom Mosadu špijunski prodor u Jugoslaviju. Između ostalog, Izraelci su arapskim vođama slali pisma-bombe sa žigom (lažnim) Beograda.

Zagrebački Ekspres u svom poslednjem broju objavio je pravu triler-priču, baziranu najvećim delom na izveštaju jugoslovenske tajne službe o odnosima SFRJ i Izraela, koji su se zaledili 1967. i takvi ostali sve do raspada naše države 1991.

Odnosi se do te 1967. nisu se mnogo razlikovali od relacija Beograda s većinom istočnoevropskih ili afričkih država. S osmehom, naizgled blisko, uz poslovičnu Titovu distancu državne neutralnosti. Jugoslavija je čak tajno, uglavnom brodovima preko šibenske luke, naoružavala jevrejske grupe, koje su se borile za nastanak jevrejske države. Bila je među prvima koja je priznala Izrael 1948.

PRELOMNA TAČKA

Usledio je arapsko-izraelski rat 1967, koji je učinio da Jugoslavija u samo šest dana dramatično promeni politiku, prekine diplomatske odnose s Izraelom i potpuno se stavi na stranu Palestinaca i arapskog sveta. Šestodnevni rat zapravo, kako je tumačio Tito, bio je deo opšteg imperijalističkog plana, uperenog prvenstveno protiv slobodnog sveta.

- Mi osećamo i oko nas prilično vojničkog muvanja - grmeo je Tito na zasedanju Izvršnog biroa Saveza komunista u Beogradu 1967, kad je, bez mnogo takta za diplomatski rečnik, Izrael proglasio pionom američkog imperijalizma.

Nakon prekida diplomatskih odnosa Izrael naređuje svojoj obaveštajnoj službi Mosadu špijunski prodor u Jugoslaviju.

Poslednji pokušaj pomirenja

Poslednji pokušaj otopljavanja bilateralnih odnosa dve države dogodio se 1987. To je bilo prilikom susreta šefova jugoslovenske i izraelske diplomatije Raifa Dizdarevića i Šimona Peresa. SFRJ, međutim, ni tada nije odstupila od čvrstog stava, prema kojem nema obnove diplomatskih odnosa dok se ne reši palestinsko pitanje.

Godine 1989. rađen je jedan od poslednjih Udbinih izveštaja o radu Mosada na području SFRJ. Pedantno odrađen dokument sastavio je zagrebački odsek Službe državne bezbednosti, označivši ga strogo poverljivim.

Opservacije i konstatacije su zanimljive, zapravo intrigantne, jer otkrivaju kako je Udba, sve do kraja osamdesetih, vodila s Izraelom obaveštajni rat.

Iz gusto kucanog teksta iščitava se da su nakon jugoslovensko-izraelskog razlaza redovno nadzirani istaknuti članovi Udruženja Jevreja iz Jugoslavije u Izraelu, za koje su jugoslovenski obaveštajci, bez mnogo dileme, smatrali da su deo Mosada. Organizacija je, naime, negovala kontakte sa Savezom jevrejskih opština u Jugoslaviji (osnovan 1919), jevrejskim opštinama (29 njih) i istaknutim Jevrejima koji su ostali u Jugoslaviji nakon osnivanja izraelske države. Nadzirane su sve jevrejske opštine: Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Zagreb, Split, Skoplje, Ljubljana...

S druge strane, evidentirano je da Mosad snima i prati brodove na Jadranu. Između 1960. i 1974. bezbednjaci Udbe registriraju Mosadove pokušaje vrbovanja pomoraca s jugoslovenskih trgovačkih brodova, mahom Hrvata. Takođe, Udba je 1976. razotkrila ilegalnu operaciju prebacivanja Jevreja iz istočne Evrope u Izrael, organizovanu preko teritorije SFRJ. Igrajući ulogu turista, uz lažne pasoše, u Izrael je prešlo 30 ljudi.

Potpuno kopirali američki sistem

Udba u izveštaju primećuje da izraelske špijunske službe aktivnosti tesno koordiniraju s obaveštajnim službama NATO, SAD i SR Nemačke. Izraelski obaveštajno-sigurnosni sistem u organizacionom pogledu kopija je američkog, navela je jugoslovenska služba.

SUSRETI AGENATA

Jugoslaviju, navodi se u izveštaju Udbe iz 1989, Mosad je koristio za susrete sa svojim agentima iz cele Evrope. Kod nas su razmenjivali informacije o vojno-političkoj situaciji na Bliskom istoku. Izraelski obaveštajci takođe su mnogo pažnje posvećivali pridobijanju arapskih i afričkih građana, koji su po raznim osnovama boravili u Jugoslaviji: od radnika do studenata.

E sad, o svemu tome Beograd je redovno obaveštavao PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija). Inače, Izraelci su 1972. subverzivnim akcijama pokušavali narušiti odnose Beograda i PLO tako što su vođama El Fataha u Libanu, Libiji, Siriji i Alžiru slali eksplozivna pisma sa žigom pošte iz Beograd. Više osoba teže je ranjeno, a utvrđeno je da su pisma ubačena u poštanske sandučiće izvan Jugoslavije, dok je žig beogradske pošte falsifikovan.

Čuveni general Bar-Lev školovao se u Zagrebu

Odnosi Izraela i Jugoslavije bili su dobri u godinama posle Drugog svetskog rata. To ne iznenađuje jer su se u NOB borili mnogi istaknuti Jevreji - od Moše Pijade preko Oskara Daviča do Oskara Danona i mnogih drugih. Upravo je u Zagrebu odrastao i školovao se u Prvoj muškoj gimnaziji legendarni Haim Bar-Lev, član izraelske vlade, general i vojskovođa, po kojem je dobila naziv čuvena Bar-Lev linija na Sinaju i koji je 1968. postao načelnik glavnog štaba izraelske vojske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading