MASAKR ZBOG KURTIJEVOG SPISKA: Hteo da pohapsi sve viđene Srbe, na listi više stotina ljudi

Autor: M. J. - B. B.

Vesti

27.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planirano da se Srpska lista proglasi terorističkom, albanski snajperisti viđeni na brdima oko Banjske dan pre sukoba.

MASAKR ZBOG KURTIJEVOG SPISKA: Hteo da pohapsi sve viđene Srbe, na listi više stotina ljudi

Foto: Profimedia

Krvavi sukob kod Banjske, koji je za rezultat imao jednog mrtvog albanskog policajca i četvoricu naših sunarodnika, izbio je zbog namere Aljbina Kurtija da na severu Kosmeta pohapsi sve viđenije Srbe, otkrivaju izvori Srpskog telegrafa.

Naime, plan Prištine je bio da, posle nekažnjenog preuzimanja srpskih opština i terora, krene u konačan obračun sa svima koji bi mogli da se suprotstave "uspostavljanju suvereniteta na celoj teritoriji Kosova". Kada je ova informacija došla do Srba, pao je dogovor da se organizuju barikade i spreči takav scenario, što je kosovska policija iskoristila za brutalan obračun.

Da ne ostane živa srpska glava

Republika

Foto: Wikipedia

Manastir Banjska

Kivni što im je plan provaljen, Albanci su hteli da pobiju sve koje su uhvatili u okruženje.

- Hteli su da u Manastiru Banjska ne ostane živa srpska glava, a Kfor nije proteklih meseci preduzeo bukvalno ništa da smiri situaciju na severu, za koju se strahovalo da bi mogla da eskalira - kaže naš izvor.

LOMLJENJE OTPORA

- Na spisku je nekoliko stotina ljudi za koje je Kurtijeva obaveštajna služba znala da imaju veliki ugled među Srbima. Procenjeno je da bi oni mogli da budu glavna prepreka daljim planovima Prištine i da moraju da budu eliminisani, na ovaj ili onaj način - kaže naš sagovornik.

Prvi na udaru trebalo je da budu članovi Srpske liste, kao predstavnici većinske volje srpskog naroda. Spinovanjem i lažnim informacija trebalo je da budu okrivljeni za krvavi incident, da se ova organizacija proglasi terorističkom i na taj način zatre bilo kakav srpski glas na Kosmetu. Takođe, računali su da će na taj način zastrašiti i sve ostale i slomiti bilo kakav budući otpor.

- Da je sve bilo unapred planirano, govori i svedočenje meštana Banjske. Oni su dan pre pucnjave primetili Kurtijeve snajperiste kako neopaženo pokušavaju da se rasporede na tom području. Takođe, videli su ih i na obližnjim uzvišenjima, spremne da dejstvuju. Čak tri odreda ROSU poslata su ka Banjskoj i odmah zapucala na iznenađene Srbe, ali su oni uzvratili vatru, pa je u međusobnom puškaranju ubijen policajac Afrim Bunjaku - prenosi izvor našeg lista.

POMOGAO IM NATO

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kurtijevi specijalci

U prilog ovome ide i činjenica da su se teško naoružani Kurtijevi specijalci na mestu okršaja pojavili za samo sat i 25 minuta i da su unapred planirani položaji zauzeti u najkraćem roku. Bili su spremni i snajperisti, ali i dronovi pomoću kojih su locirani Srbi koji su pokušavali da spasu gole živote. Sumnja se i da su Albanci logistiku dobili od Kfora, koji bi trebalo da bude garant mira, a ne da staje na jednu stranu u sukobu.

- Kosovska policija je tokom akcije koristila sve raspoložive resurse snaga NATO, kao što su dronovi za osmatranje i ostalo, čime se objašnjava kako su locirani Srbi koji su postavljali barikade zbog dojave da se planira hapšenje njihovih sunarodnika. Iako se težak incident dogodio još u 2.46, komanda Kfora nije reagovala do nedelje po podne, kada se oglasila nemuštim saopštenjem i kada je krvavi pir uveliko trajao. Na taj način je Kurtiju omogućeno da Srbe lovi kao zveri i ubija iz snajpera po okolini Manastira Banjska. Najstrašnije je što su dvojica Srba, što je potvrdila i Srpska lista, ubijena mada su se predala - kaže naš upućeni sagovornik.

Reagovanja

Branko Radun, politički analitičar:

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

- Taj spisak bio je jedan od načina da se vrši pritisak na Srbe, da se pokrenu na otpor, pobunu, a sve s ciljem da se nanese šteta srpskoj zajednici. To je model, već primenjen u Hrvatskoj - nasilno hapšenje nedužnih Srba i montiranje procesa. Svi govore o smrti kosovskog policajca, a o ubistva četvorice Srba niko ne spominje. Kurtiju to sada može da posluži kao alibi da završi ono što je naumio - pohapsi Srbe sa spiska. Neko je možda bio uplašen tim spiskom, motivisan ili čak izmanipulisan da to uradi. Hapšenjem Srba, viđenih, uticajnih, narod bi ostao obezglavljen, bez zaštite, oslonca i u takvim okolnostima primoran ili da se odseli ili da sarađuje s Prištinom, a što je Kurtiju i krajnji cilj.

Božidar Spasić, bivši operativac DB:

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Pre nekoliko meseci procurila je informacija da je tzv. prištinska služba bezbednosti ŠIK sačinila spisak od 250 do 300, pa i do 500 Srba koji su operativno sposobni, što znači i u mogućnosti da pokrenu naš narod na otpor. I da njima pakuju hapšenja. Kad se za to saznalo, primirili su se neko vreme, a odnedavno reaktivirali plan da izvedu tzv. noć dugih noževa i pohapse stotine Srba uz lažne optužbe za terorizam, kršenje tzv. kosovskog ustavnog poretka... Ali izgleda da je to došlo do srpskih struktura, što je izazvalo poslednje incidente. Sve to nanosi štetu Beogradu, ali je istovremeno i opomena Kurtiju da Srbi neće dozvoliti nove "Oluje", teror, progon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (16)

Loading
Sara

27.09.2023 20:07

Dokle doseze ta mrznja prema Srbima?

Ljubica

27.09.2023 20:09

Nismo ni sumnjali da su Kurtijevi prsti umešani u sve ovo što se desilo.

Vida

27.09.2023 20:11

Pa samo neka se igra djubre šoptarsko, neka izazove Srbiju pa će u koloni u Albaniju! Smeće jedno zvano Kurti, dobro mu prezime dali koja je ništarija!

Vanja

27.09.2023 20:11

Sve je to osmišljeno očigledno je kako bi se napadali Srbi i Vučić