TURCI I BRITANCI NAPRAVILI PLAN UDARA NA SRBIJU: Kurti cilja Vranje, Rašku i Kraljevo

Autor:

Vesti

08.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milovan Drecun obznanio je prljavu strategiju, na koju, da ne bude zabune, naša vojska ima adekvatan odgovor.

TURCI I BRITANCI NAPRAVILI PLAN UDARA NA SRBIJU: Kurti cilja Vranje, Rašku i Kraljevo

Foto: TANJUG/AP, Printscreen

Srbija će u narednom periodu biti izložena najbrutalnijem pritisku po pitanju Kosmeta. Osim političkih pretnji i ekonomskih uslovljavanja, mentori Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, rešili su da podignu lestvicu ucenjivanja Beograda i podrže ga u novim akcijama terorisanja Srba, čiji cilj nije deeskalacija, već izazivanje oružanih sukoba. 

Turski oficiri, uz asistenciju Velike Britanije, izradili su plan za izlazak tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na admininistrativnu liniju, a njihov scenario ne isključuje ni vojne udare na naše bezbednosne snage do Kraljeva. 

Izrađen je pod lažnim izgovorima da je to navodno plan za odbranu lažne države Kosovo od eventulanog upada srpskih snaga bezbednosti na sever pokrajine, otkriva Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. 

JASNE NAMERE

Drecun je upozorio da će pritisak političkog zapada biti usmeren prema Beogradu i posebno prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi se krenulo u realizaciju onog što oni smatraju postignutim sporazumom, a mi samo predlogom sporazuma o kojem bi trebalo da razgovaramo. 


- Turska je preuzela glavnu ulogu na bezbednosnom planu. Postoji jedan plan koji je urađen od strane turskih oficira, koji je navodno defanzivne prirode i podrazumeva plan za odbranu Kosova od eventualnog upada naših snaga bezbednosti na sever pokrajine. Međutim, napravljen je zapravo jedan ofanzivni plan, koji podrazumeva čak izuzetno brutalne vojne udare po mestima gde su baze naših snaga bezbednosti na teritoriji centralne Srbije, uz administrativnu liniju, od Vranja, sve tamo do Kraljeva i do Raške. Plan je napravljen uz asistenciju Velike Britanije - objasnio je Drecun.
Republika

Foto: printscreen/TVPink

 

Taj plan, kako je istakao, pokazuje da u narednom periodu niko od pomenutih aktera ne priprema deeskalaciju na severu KiM:


Naprotiv, pripremaju nastavak aktivnosti koje su nasilne i koje usmerene ka tome što ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer kaže, da tzv. kosovska vojska u jednom trenutku zaposedne administrativne linije sa centralnom Srbijom i da zaokruže tu nazovi kosovsku državnost. To zabrinjava. Jer, uz pritiske da realizijemo taj sporazum, imaćemo ovaj drugi deo koji se neće svesti na deeskalaciju, nego će se svoditi na novo nasilje i novi teror nad Srbima. I to je, kako ukazuju upućeni, u stvari, samo nastavak već započete operacije.

Podsetimo, Turska već naoružava Prištinu. Kurti se proteklog meseca hvalio nabavkom šest turskih dronova bajraktar, za koje se i dalje ne zna da li su kupljeni ili poklonjeni. I dok s jedne strane naoružava, s druge strane Turska pojačava i prisustvo u jedinicama Kfora na KiM, gde je stiglo oko 500 pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade. A uskoro, od jeseni, novi komandant Kfora biće turski general i to je prvi put da vojni zvaničnik Turske komanduje ovom misijom Alijanse. 

LOŠA PORUKA

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS, smatra da Beograd očekuje težak period i da se mora biti izuzetno obazriv, jer je cilj Kurtija i njegovih mentora da perfidnim akcijama isprovociraju reakciju naših oružanih snaga. 

- Naša vojska je nadmoćnija. Ne bi ti napadi bili nikakav izazov. Zamka je u tome što bi uzvraćanjem na provokacije, oni predstavili da je VS u sukobu sa NATO. Toga se treba čuvati. Nije iznenađenje tursko-britanska sprega. Ankara je izgleda napravila neku vrstu dogovora o širenju uticaja na Balkan sa NATO. Otuda naoružavanje Prištine, povećavanje turskog kontigenta u Kforu, koji je sad veći nego američki. A London, nije nepoznato, podržava Prištinu - priča Karan za naš list.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

 

Branković: Deo paketa ucena

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković kaže za Srpski telegraf da je stvar izuzetno opasna i ozbiljna, ako je tursko-britanski plan realan. U tom slučaju posledica je interesa velikih sila:


- Britanija je u svakoj čorbi mirođija. Nose zastavu protiv Srbije, što nije od juče. Njima je istovremeno cilj i da se isprse ispred SAD. A što se tiče Turske, situacija je kompleksnija. Ankara je bila bliska sa Moskvom, što je, naročito od početka ukrajinskog rata, štetilo Zapadu, NATO. Tursku su ucenili, milijarde turskih para su blokirali u zapadnim bankama. Naoružavanje Prištine, plan... Sve je to, smatram, deo paketa ucena. 

Vojska Srbije ima "Pancir", FK-3, "Obad"...

Vojska Srbije je, kako je pisao Srpski telegraf,  osposobljena i opremljena da odgovori na izazove. I u slučaju da se drznu da dignu dronove, Vojska je opremljena sistemima kojima ih uoči, locira, onesposobi do uništenja. 

Naša armija, naime, poseduje najmodernije protivelektronske ometače, potom protivdron puške, kao i PVO sisteme - veliki kineski FK-3, srednji ruski "Pancir" i male, prenosive, projektile mistral, strela 2M, PASARS...  Tu je i "Obad", prvi srpski antidron sistem, koji razvija Vojnotehnički institut. Poput puške je, ima cev i nišan, samo ne ispaljuje metke, a opisiju ga kao smrt za kamikaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading