PUTINOV SEJAČ MINA ZATEKAO ZAPAD: Rusko tajno oružje odložilo kontraudar Ukrajine

Autor:

Vesti

10.07.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemledelij za samo nekoliko minuta pravi minska polja veličine nekoliko fudbalskih igrališta, kažu zapadni stručnjaci.

PUTINOV SEJAČ MINA ZATEKAO ZAPAD: Rusko tajno oružje odložilo kontraudar Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska ni posle mesec dana kontraofanzive nije uspela da preuzme Bahmut, a sada se otkrilo i koji je ključni razlog za taj neuspeh: ruski sistem zemledelij, oklopno vozilo koje pravi gotovo neprobojna minska polja.

Naime, zapadni vojni izvori naglašavaju da su glavni adut ruske vojske u ovoj fazi rata - mine. Tačnije, minska polja s kombinacijom protivtenkovskih i protivpešadijskih mina, posejanih duž linije fronta. Eksperti naglašavaju da su mine posejane znatno gušće nego što ruska doktrina obično predviđa.

Kako funkcioniše

- na kamion kamaz montiraju se višecevni raketni bacači 122 mm

- lansira protivoklopne i protivpešadijske mine

- zasejava područje veličine nekoliko fudbalskih igrališta

PAMETNI SENZORI

- U tome im je bitno pomoglo to što su na ukrajinskom ratištu prvi put u ratnim uslovima isprobali ISDM zemledelij za polaganje mina. To je oklopno vozilo koje prolazi i seje mine na udaljenosti do 15 kilometara, ispaljujući sa svoje zadnje strane do 50 granata punih mina. Takav uređaj omogućava Rusima da postave minska polja tačno ispred snaga koje ih napadaju ili čak iza njih, i na taj način opkoljavaju neprijateljske jedinice - piše američki vojni časopis Militari voč.

Sistem je napravljen tako da su na vojni kamion kamaz 6560 montirani višecevni raketni bacači od 122 milimetra. Uz mogućnost lansiranja protivtenkovskih ili protivpešadijskih mina, zemledelij može da pokrije veliko područje u roku od samo nekoliko minuta.

- Tačnije, u izuzetno kratkom vremenu može da poseje minama područje veličine nekoliko fudbalskih igrališta. Domet tog minopolagačkog sistema kreće se od pet do 15 kilometara, što je Rusima moćan adut u sprečavanju ukrajinskog napredovanja - ocenjuju zapadni vojni eksperti.

Zemledelij takođe ima mogućnost kompjuterskog programiranja. Vojni operateri mogu da konfigurišu program tako da mine napadaju određene ciljeve, kao što su oklopna vozila ili pešadija, značajno smanjujući rizik od civilnih žrtava. Ovaj sistem ima i napredne senzore koji otkrivaju prijateljske snage i bez greške sprečavaju takozvanu prijateljsku vatru, odnosno sukob s vozilima sopstvene vojske.

Neverovatne mogućnosti

- može da postavi minska polja čak i iza položaja neprijatelja

- kompjuter sprečava tzv. prijateljsku vatru

- mine mogu da napadaju samo određene ciljeve, izbegavajući civilne žrtve

- prati vremenske uslove i bez greške određuje putanju projektila

PRECIZNOST

Na taj način znatno je poboljšana bezbednost i preciznost tokom postavljanja mina. Sistem se sastoji od dve komponente: rakete za lansiranje i vozila za utovar, koje, uz to, ima i dizalicu, što omogućava brzu i efikasnu zamenu municije.

- Kako bi se osigurale optimalne performanse i prilagodljivost, lansirni kamion ovog sistema je opremljen satelitskom navigacijom, kompjuterom i meteorološkom stanicom. Ova tehnološka poboljšanja omogućavaju operaterima prilagođavanje u realnom vremenu i proračune koji uzimaju u obzir vremenske uslove, što garantuje tačne i efikasne putanje projektila.

Premijera na Paradi pobede

Republika

Foto: Tanjug/AP

Parada pobede (Foto: Arhiva)

Rusija je zemljedelij premijerno predstavila 2020, tokom Parade pobede u Moskvi. Godinu dana kasnije isproban je u okviru zajedničke strateške vežbe "Zapad 2021" na poligonu u regiji Nižnji Novgorod, a Ukrajina mu je vatreno krštenje.

Dimne bombe za brže izvlačenje

Kamaz je opremljen s tri bacača dimnih bombi sa svake strane vozačke kabine, čime se povećava njegova sposobnost izvlačenja iz neprijateljskog okruženja. Kako kažu zapadni eksperti, Rusi su razvili sistem takozvanog odgovornog postavljanja mina, tako da ISDM ima mehanizme za samouništenje u svakoj mini. To je u skladu s međunarodnim konvencijama da bi se izbegla stradanja civila od eksplozija decenijama posle ratnih dejstava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading