OTKRIVAMO: NEVLADIN SEKTOR U SRBIJI OSTAJE BEZ FINANSIJERA! Panika u NVO: Zapad zavrće slavine, džaba slupao milione

Autor:

Vesti

07.07.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rokfelerov i Kurtijev čovek Haki Abazi na sastanku u Budimpešti ocenio da NVO godinama dobijaju velike pare, a učinak im je mizeran.

OTKRIVAMO: NEVLADIN SEKTOR U SRBIJI OSTAJE BEZ FINANSIJERA! Panika u NVO: Zapad zavrće slavine, džaba slupao milione

Foto: www.profimedia.rs, printscreen, Tanjug

Srpski NVO sektor ostaje bez finansijera pošto su na nedavnom sastanku u Budimepšti dobili žestoke packe od svojih finansijera. Naime, na skupu regionalnih nevladinih organizacija, one iz Srbije su bile na meti kritike i zamereno im je da godinama dobijaju ogromna finansijska sredstva koja se mere milionima evra, a da im je učinak - nula. Štaviše, njihovo delovanje je samo izazvalo kontraefekat, kaže izvor Republike.

- Na sastanku je bio i Haki Abazi, siva eminencija Rokfeler fondacije za Balkan, partijski drug kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je preneo poruku zapadnih mentora, odnosno finansijera, da su veoma nezadovoljni, da godinama daju ogromne pare, a da nikakvog pomaka nema. Štaviše, svojim antisrpskim akcijama samo okreću građane protiv sebe. Rečeno im je da, ukoliko se tako nastavi, više neće imati interes da ulažu u njihove aktivnosti - navodi naš sagovornik.

OFICIR ZA VEZU

Republika

Foto: youtube.com/Tribuna Channel

Haki Abazi

Naime, upravo se Abazi smatra ključnim čovekom, preko kog stranci finansiraju nevladine organizacije čiji je zadatak da destabilizuje državu, kao neka vrsta oficira za vezu i finansije. Novac se zvanično uplaćuje na ime projekata čije je fiktivan cilj navodno jačanje demokratije i razvoj civilnog društva, a stvarna namera je rušenje neposlušnih režima. S mesta direktora Rokfeler fondacije za Balkan deluje kao glavni strateg i koordinator projekta stvaranja "velike Albanije" s Kosovom u svom sastavu, ali i delovima nekih okolnih zemalja.

- Abazi se školovao na Kosovu i u SAD. On ima odlične veze u Americi i ključni je Rokfelerov igrač na Balkanu. Preko njega idu isplate novca i on piše izveštaje o tome da li su akcije uspešne ili nisu. Ozbiljno im je zapretio i pozvao da se dozovu pameti jer će im zavrnuti slavinu - dodaje izvor našeg portala.

Njegovo ime dovodi se u vezu i s finansiranjem protesta čiji je simbol bila žuta patka, te da su lideri "patkara" u Prizrenu sa Šiptarima ugovarali akcije, o čemu svedoče i fotografije. Čak je i premijerka Ana Brnabić pre nekoliko meseci, gostujući na jednoj televiziji, izjavila da je Abazi čovek koji finansira Savu Manojlovića, lidera "Kreni-promeni".

MOJ STAV

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije:

- Da podrška izostaje, vidi se i iz sve konkretnijih poruka iz SAD, Evrope koje nama pogoduju. Ovo govori da se Kurtiju sužava manevarski prostor.

TERMITI GORI OD BOMBI

Republika

Foto: Printscreen

Dragoslav Bokan

Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju, sa druge strane, smatra da Zapad zasad neće uskratiti finansijsku podršku za NVO.

- Njihovo dosadašnje delovanje u Srbiji, kao i u većini istočnoevropskih zemalja, vezano je isključivo za rad protiv države. Njihovo finansiranje i smisao njihovog postojanja oduvek je bio vezan za takve delatnosti. Oni ruše iznutra kao termiti ono što se spolja ruši bombama i sankcijama. Termiti mogu da unište sto iznutra, a najjači čovek da udari po njemu neće ga slomiti. To su ambasadori antisrpskih interesa onih zemalja koje preko njih ruše iznutra. Zapad će uvek njima davati novac, samo što će oni raditi druge, treće, pete poslove. Ako nisu protesti, oni će raditi na regrutovanju ljudi preko fakulteta, uvek će imati neki interes. Država ne može sama protiv njih jer, ako ih dirne, udara na slobodu medija, ljudska i manjinska prava... Drugo, mnogo je teže upozoravati ljude na opasnost od termita jer to deluje smešno - ocenjuje Bokan.

Ko je Haki Abazi

* od 2007. programski direktor fondacije braće Rokfeler za zapadni Balkan

* prethodno bio direktor kancelarije kosovskog Ist Vest menadžment instituta

* u zvaničnoj biografiji piše da se bavi razvojem civilnog sektora na Balkanu

* predstavlja se kao stručnjak za geopolitiku

* šef UO Foruma "Grentmejkers Ist", a član je upravnih odbora nekoliko međunarodnih organizacija

* član instituta "Olbrajt"

* diplomirao informatiku i menadžment, a školovao se na Kosovu i u Americi

* govori engleski, albanski, srpski, a zna i osnove persijskog dijalekta dari

Za dvadeset godina 882 miliona dolara

Republika

Foto: youtube.com/CNN

Stejt department

Ulaganja Zapada u NVO sektor i prozapadne medije traju 23 godine. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), 2021. obelodanila je da je u prethodnih 20 godina u Srbiji uložila 882 miliona dolara. To je samo deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći vlade SAD u tom periodu, po izveštaju Stejt departmenta.

Značajan deo tog novca je otišao NVO sektoru. USAID je finansirala više od 500 NVO i više od 250 medija. Ranije (2019) USAID je saopštio da je od 2001. do 2019. uložio oko 140 miliona dolara u aktivnosti namenjene civilnom društvu i medijima u Srbiji, a samo u ovoj fiskalnoj godini izdvojen je 41 milion dolara.

Pored USAID, NVO sektor doniraju i Stejt department i Kongres SAD, kao i mnogobrojne privatne fondacije iz SAD. Kongres SAD je od 2017. do 2022. opredelio 1,5 milijardi dolara kroz Fond za borbu protiv ruskog uticaja (Countering Russian Influence Fund - CRIF). Od toga je u medije i NVO u Srbiji uloženo 56 miliona dolara, u BiH 81 milion dolara, u Crnoj Gori 50 miliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Перагеније

08.07.2023 20:07

Сав тај новац је прљав, и по пореклу, и коме се даје. Најмање добијају ови на терену који никако да нешто учине - зато и хране ботове и оне што протестују сувим сендвичима.