PROPALA POBUNA U SPC: Grigorije i Maksim planirali da naprave haos na Saboru

Autor:

Vesti

21.05.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije i ogromna većina episkopa prozreli prljavu igru opozicionara iz Crkve

PROPALA POBUNA U SPC: Grigorije i Maksim planirali da naprave haos na Saboru

Foto: Printskrin

Dvojica Vladika SPC imala su razrađen plan da naprave haos na Saboru, koji je završen pre dva dana, te da stvore sliku kako najviše crkveno telo podržava proteste koji se održavaju u Beogradu.

Episkop diseldorfski i sve Nemačke Grigorije i zapadnoamerički Maksim, osim što su (po običaju) bojkotovali prijem (ručak) kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, hteli su u javnosti da stvore utisak da deo vladika podržava proteste, ali su na kraju, narodski rečeno, pukli ko zvečke.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

PREDVODNIK

Koordinator cele akcije, kako svedoči sagovornik našeg lista iz Patrijaršije, bio je Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa i lider pokreta "Oslobođenje". On je na društvenim mrežama u četvrtak objavio navodno saznanje da će se vladike, predvođene patrijarhom, pojaviti u petak 19. maja na protestu "Srbija protiv nasilja".

Republika

Foto: youtube.com/Naša Srbija

 

 

- Jataci javljaju da je jutros na sednici Sabora SPC došlo do rasprave i da je, pod pritiskom vladika, patrijarh Porfirije primoran da podrži njihov zahtev da se u petak pridruže protestu protiv nasilja i podrže zahteve naroda - napisao je Đorđević na društvenim mrežama.

Od svega, naravno, nije bilo ništa, kao što su svi od početka i znali, kaže izvor Srpskog telegrafa iz Patrijaršije.

- Svako ko je bio iole upućen u ono što se dešavalo tokom Sabora SPC znao je da se radi o neviđenoj izmišljotini. Ipak, cilj je bio da se izvede dodatan broj građana na ulice, ali i da se unese pometnja među vladikama, uz svesrdno unutrašnje delovanje Grigorija, Maksima i još dvojice episkopa koje su uspeli da privuku, doduše nakratko, jer su se ovi već sledećeg dana distancirali od njih - objašnjava naš sagovornik.

Prema saznanjima našeg lista, patrijarh Porfirije i ostale vladike ignorisali su Grigorija i Maksima i njihova akcija je neslavno propala, uprkos tome što su u danima uoči Sabora lobirali i pokušavali pojedine episkope da privuku na svoju stranu.

- Potpuno je jasno da su sve dobro isplanirali. Ili su bar mislili da dobro planiraju. Grigorije, svakako, i ne krije da je opoziciono nastrojen i prema Crkvi i prema državi, baš kao i vladika Maksim. Uostalom, Grigorije je u večeri protesta na Instagramu objavio sliku ljudi u šetnji, s porukom "noćas niko nije ravnodušan".

U ĆOŠKU

Željko Injac, verski analitičar, za naš list iznosi stav da Mlađan Đorđević priča gluposti.

- To što je Đorđević pisao da će patrijarh izaći na proteste ili litije pretvoriti u opštenarodni protest su gluposti. Interesi Crkve nisu ugroženi u Srbiji, nema potrebe da iskazuje bunt. Ono što se desilo u Crnoj Gori je reakcija jer je Crkva bila saterana u ćošak. Đorđević bi politički da instrumentalizuje patrijarha i Crkvu, to se nigde ne dešava u svetu, smešno je - kaže Injac.

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

 

 

Naš sagovornik, što se tiče delovanja Grigorija i Maksima, navodi da nema informaciju da se to desilo, što ne znači da nije.

- Činjenica je da Grigorije ima različite odnose s vlašću u Srbiji. Nije bio problem Grigoriju, kad je bio u Hercegovini, da primi Vučića i da uzme donaciju za završetak hrama. Činjenica je da on jeste politički aktivan, sad, šta to znači za opoziciju, da li im pomaže, ne znam.

Graovac: Grigorije ima političke ambicije

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Srpski telegraf kaže:

- Poznato je da se pojedine vladike, pre svega Grigorije, bave politikom. On ima političke ambicije. Pokazivao je jasnu nameru da učestvuje u formiranju opozicionih pokreta. Međutim, većina vladika nije želela da podrži takav stav, da politizuje Crkvu i uvlači je u političke rasprave. Ne verujem da će se stvari po tom pitanju menjati. Jedno su dnevnopolitička pitanja, a drugo pitanja od nacionalnog interesa, kao što je, recimo, pitanje Kosova i Metohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Drago

22.05.2023 08:38

Grigorije običan šarlatan, vucibatina.