ALIJA UBIJAO SOPSTVENI NAROD DA OKRIVI SRBE! CIA slala glavoseče: Tajni depeše kanadskih oficira srušile laži o ratu u Bosni

Autor:

Vesti

06.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mudžahedini stizali "crnim letovima", zajedno s oružjem, masakr na Markalama režiran da bi se optužile srpske snage.

ALIJA UBIJAO SOPSTVENI NAROD DA OKRIVI SRBE! CIA slala glavoseče: Tajni depeše kanadskih oficira srušile laži o ratu u Bosni

Foto: www.profimedia.rs/printscreen

Rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995) režiran je u zapadnim obaveštajnim centrima, gde su inscenirani i pojedini događaji, za koje su naknadno okrivljeni Srbi, proističe iz strogo poverljivih obaveštajnih depeša kanadskih mirovnih snaga, nastalih za vreme sukoba u BiH, a koje su sada izašle na videlo (kompletan dokument možete pročitati ovde).

 

Prljava kampanja

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Alija Izetbegović

Iako su u zapadnim medijima i javnosti vodili kampanju da je nepopustljivost Srba u pregovorima blokirala put ka miru u Bosni, depeše kanadskih oficira ukazuju da to nije bio slučaj. U izveštajima, poslatim od jula do septembra 1993, kada je došlo do prekida vatre i ponovnog pokušaja da se zemlja sporazumno podeli, kanadske mirovne snage su u više navrata pripisale krivicu za propadanje pregovora Sarajevu, a ne Srbima.

- Nepremostivi cilj zadovoljavanja muslimanskih zahteva biće glavna prepreka u bilo kakvim mirovnim pregovorima - navodi se u jednom od telegrama.

BEZ MILOSTI

Kanadski oficiri iz sastava Unprofora izveštavaju i o zločinu na Markalama, sumnjajući u odgovornost srpske strane zbog niza čudnih slučajnosti koje prate masakr na ovoj sarajevskoj pijaci. U depešama pišu i o crnim operacijama CIA, muslimanskim provokacijama, ilegalnim pošiljkama oružja, uvezenim džihadističkim borcima koji su stizali tajnim letovima i kasnije počinili stravične zločine (odsecanje glava zarobljenima i jeziva mučenja)...

- Muslimani pod vođstvom Alije Izetbegovića nisu prezali od toga da pucaju na svoj narod ili područja UN, a zatim tvrde da su Srbi krivi da bi stekli dalje simpatije Zapada. Muslimani često postavljaju svoju artiljeriju izuzetno blizu zgrada UN i osetljivih područja, kao što su bolnice, u nadi da će Srbi, odgovarajući na vatru, pogoditi ove lokacije pred očima zapadnih medija - navodi se u jednoj od tajnih depeša.

Takođe, navodi se da su muslimani planirali da, presvučeni u srpske uniforme, granatiraju sarajevski aerodrom na koji su sletali avioni s humanitarnom pomoći:

- Plan je bio da se Srbi prikažu kao krivci, a muslimansko rukovodstvo dobije neki propagandni poen.

Smrtonosni teret u herkulesima

Republika

Foto: www.profimedia.rs

UN kod aerodroma Sarajevo

U rat u BiH bili su uključeni i mudžahedini iz celog sveta koji sticali iskustvo na avganistanskom ratištu tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina nakon što su stigli iz fundamentalističkih grupa u Britaniji i SAD u organizaciji CIA i britanske MI-6. Mudžahedini su, kako se navodi, često stizali "crnim letovima", zajedno s oružjem, čime se kršio embargo UN.

- Ovo je počelo kao zajednička iranska i turska operacija, uz finansijsku podršku Saudijske Arabije, ali su, kako se povećavao obim naoružanja, SAD preuzele kontrolu i prevozile smrtonosni teret na aerodrom u Tuzli, koristeći flotu aviona C-130 herkules - piše u depešama.

PODRŠKA MEDIJA

Dalje, depeše kanadskih oficira vezane za masakr na Markalama 5. februara 1994, kad je u eksploziji poginulo 68 ljudi, a 144 ranjeno, bacaju potpuno novo svetlo na taj zločin, čija je zvanična verzija, doduše, oduvek bila sporna. Kanadski oficiri, naime, u izveštajima ukazuju na "uznemirujuće aspekte" događaja, uključujući novinare koji su "tako brzo upućeni na lice mesta", kao i "veoma vidljivo prisustvo muslimanske vojske u toj oblasti".

- Znamo da su muslimani u prošlosti pucali na sopstvene civile i aerodrom da bi privukli pažnju medija, čiju su podršku imali - zaključuje se u jednom telegramu, a u drugom, takođe, primećuje:

- Muslimanske snage izvan Sarajeva su u prošlosti postavljale eksplozive na svoje položaje, a zatim ih detonirale pod pogledom medija, tvrdeći da su ih Srbi bombardovali. To je tada iskorišćeno kao izgovor za muslimansku protivvatru i napade na Srbe.

Amerikanci minirali sve dogovore

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bil Klinton

U depešama se navodi da je Vašington podsticao muslimane da budu zahtevni i nefleksibilni u pregovorima.

- Ohrabrivanje Izetbegovića da izdrži na daljim ustupcima i jasne želje SAD da ukinu embargo na oružje muslimanima i bombarduju Srbe predstavljaju ozbiljne prepreke za okončanje borbi u bivšoj Jugoslaviji - zabeležile su kanadske mirovne snage 7. septembra 1993.

A onda se u depeši od 13. septembra 1993. navodi da u Sarajevu muslimanske snage nastavljaju da se infiltriraju na područje planine Igman i svakodnevno granatiraju položaje Vojske Republike Srpske oko grada:

- Namera je da se povećaju simpatije Zapada izazivanjem incidenta i optuživanjem Srbe, mada je VRS bio uzdržan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading