ZELENSKI OD AMERA DOBIO UBICE S KOSOVA: Vašington dao oružje koje uništava sve radare

Autor: A. ANĐELIĆ - T. BUJIŠIĆ

Vesti

01.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rakete HARM pokazale se kao izuzetno efikasne tokom bombardovanja 1999, kao i u Iraku, Avganistanu...

ZELENSKI OD AMERA DOBIO UBICE S KOSOVA: Vašington dao oružje koje uništava sve radare

Foto: Tanjug/AP/Promo/Montaža

Ovo bi mogao biti veliki problem za rusku vojsku u Ukrajini. Britanska štampa juče je slavodobitno objavila da su Amerikanci Volodimiru Zelenskom, tačnije ukrajinskim snagama, isporučili veći broj raketa HARM, poznatih kao ubice radara. Te rakete isprobane su tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999, najviše na Kosovu i Metohiji, kao i u napadima na Irak i Avganistan.

A evo zašto bi Vladimir Putin, ruski predsednik, trebalo ozbiljno da se zabrine (bar ako je verovati Britancima, koji su objavili i snimke raketa namontiranih na ukrajinske avione)...

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Ukrajinske snage su 30. i 31. avgusta preduzele ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini, potpomognute intenzivnim udarima oružjem dugog dometa protiv ruskih zapovednih i logističkih lokacija. Ministarstvo obrane u Kijevu objavilo je snimke svojih aviona koji nose rakete HARM. Reč je o moćnim američkim raketama namenjenim za uništavanje radara i radarskih stanica, a trenutni ruski prioriteti su snažna protivvazdušna odbrana. Radarska pokrivenost za ono što Rusima treba u tom segmentu je ključna. Ako bi Ukrajinci HARM raketama uništavali ruske radare, to bi bio ogroman i možda nepremostiv problem Rusima - pišu Englezi.

Ukrajinci, inače, HARM stavljaju na lovce mig-29, za šta je bilo potrebno određeno modifikovanje, s obzirom na to da su primarno predviđene za američke letelice iz serija F.

Kako pišu Britanci, HARM je efikasan i protiv radara koji opskrbljuju sisteme S-300 i S-400.

Projektile HARM je prvobitno proizvodila kompanija "Motorola", međutim, pre dvadesetak godina ta firma je prenela svoje poslove iz domena odbrane na "Dženeral dinamiks".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

REAKCIJE

* Dragomir Anđelković analitičar

To je dvostruki dokaz da je Amerika uključena u celu priču, ali njihove vojne isporuke ipak nisu efikasne jer Rusiji to ne predstavlja problem. Rusija i s malo truda uspeva da se izbori sa svim tim

* Darko Obradović Centar za stratešku analizu

Otkada je HIMARS, višecevni raketni samohodni lanser, uveden u upotrebu u ukrajinskoj armiji, imamo redovne udare po ruskim logističkim i komandnim ciljevima. To za posledicu ima očigledan zastoj ruske agresije. U prvoj fazi vojne pomoći Ukrajini postalo je jasno da se mora nadomestiti razlika u dometu i razornosti sredstava, a koja je bila u korist Rusije. Nakon dejstava na Krimu, najgore za Putina je to što više ne može da krije od Rusa postojanje rata i problema

Lukašenko: Uskoro rasplet ovog rata

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da će se sukob u Ukrajini uskoro razrešiti jer sve više sazreva konflikt Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske.

- Ukrajinu dele, tamo sazreva konflikt predsednika i vojske, samo oni mogu da lupe šakom o sto i da kažu: "Dajte da se dogovaramo ili će Ukrajinu izbrisati s lica zemlje. Uskoro će se dogoditi rasplet - smatra Lukašenko.

I ovo je dobila Ukrajina

Raketni sistemi HIMARS

Rakete harpun

Radari AN/TPQ-36 i AN/MPQ-64 sentinel

100 oklopnih vozila hamvej

16 helikoptera mi-17

Samohodne haubice M109

Višecevni raketni bacači M270

300 dronova kamikaza svičblejd

PVO sistemi SA-8 i S-300

Antitenkovski projektili džavelin

Avioni mig-29

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading