MINISTAR U SVE VEĆOJ PANICI ZBOG TEŠKIH OPTUŽBI: Stefanoviću se na licu vidi koliko je uplašen

Autor:

Vesti

27.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored predsednika Vučića, za čije ga prisluškivanje sumnjiče, juče je stajao bez osmeha, kolutajući očima i s pogledom u zemlju.

MINISTAR U SVE VEĆOJ PANICI ZBOG TEŠKIH OPTUŽBI: Stefanoviću se na licu vidi koliko je uplašen

Foto: Tanjug

Zemljo, otvori se i progutaj me!

Ovakve misli su se verovatno vrzmale ministru Nebojši Stefanoviću dok je stajao iza predsednika Vučića na svečanosti povodom otvaranja aerodroma Rosulje kod Kruševca. Nije ni čudo s obzirom na sve optužbe kojima je zasipan u prethodno vreme, od prisluškivanja prvog čoveka Srbije, pa do odgovornosti što su njegovi saradnici iz Ministarstva odbrane godinama čerupali vojni budžet.

Svi koji su gledali direktan prenos svečanosti mogli su da vide izraz njegovog lica, na kome se ni u jednom trenutku nije pojavio osmeh. Grčevi, pogled u nebo, pa u zemlju jasno su govorili da bi radije bio u mišjoj rupi umesto pred kamerama i pored čoveka koga je špijunirao dok je bio prvi čovek srpske policije.

POBEGAO OD PITANJA

Njegovo unezvereno ponašanje za Republiku prokomentarisao je advokat i savetnik ministra policije Svetozar Vujačić.

- Stefanović meni već dva meseca izgleda kao da bi se najradije povukao u ilegalu. Međutim, nikome nije jasno zašto to i ne uradi. I ja bih, da sam na njegovom mestu, gledao u pod i menjao boje. S njim više niko neće, na stranačkim sastancima se on sam dislocira, meni bi bilo neprijatno da se uopšte pojavljujem - kaže Vujačić.

Podsetimo, protiv Stefanovića je posle saslušanja u Službi unutrašnje kontrole MUP krivičnu prijavu podnela bivša bliska saradnica, državna sekretarka Dijana Hrkalović. Pre nego što je to uradila iznela je teške optužbe na njegov račun: da je lično štitio koljački klan Veljka Belivuka, koji je doživeo uspon dok je on bio na funkciji, da je preko policajca Slobodana Milenkovića Malog Sente montirao aferu "Jovanjica" Andreju Vučiću i, što je najteže, da je prisluškivao predsednika i bez njegovog znanja čitao transkripte tih razgovora.

Taj udarac ga je žestoko uzdrmao, pa je sebi dao 48 sati da odgovori na optužbe. Umesto pred novinarima, koji bi, u svakom slučaju, imali "zanimljiva" pitanja, odlučio je da se pere preko video-snimka na Jutjubu i javnost, ali i istražne organe ostavio bez odgovora o aferi prisluškivanja.

- Verujem da smo razjasnili neke nove detalje. Verujem u tužilaštvo - rekao je, naoko opušteno, posle saslušanja u SUK, ali je potom usledio novi udar.

SARADNIK U LOPOVLUKU

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Naime, Aleksandar Novković, direktor Vojno-građevinske ustanove i Stefanovićev bliski saradnik, pao je u velikoj akciji policije zbog teških malverzacija. Novković je, inače, kako je naš list juče pisao, sa Stefanovićem sarađivao i u MUP, gde je bio načelnik službe za nabavke.

- Istražnim organima ova činjenica sigurno nije promakla kad nije ni vama. Novkovića je još 2013. jedan policijski sindikat optuživao za milionski lopovluk u vezi s nabavkom 180 novih fijat punto vozila opremljena specijalnim video-nadzorom, a koja su potom stajala na parkingu MUP u Makišu. Očigledno je da ga je ministar svuda vukao sa sobom, pa je logično da su zajedno bili i u malverzacijama - kaže izvor Republike.

Svetozar Vujačić kaže da se zna da je Stefanović svoje ljude povukao iz MUP u Ministarstvo odbrane.

- Želeo je da nastave da za njega obavljaju razne poslove i ko zna koliko ih ima još, osim tog pomenutog Novkovića. Sve se to nadovezalo na Dijanine optužbe. Iskreno, ne bih mu bio u koži - dodaje Vujačić.

Na vezi sa Šarićem

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Sumnja se da je Stefanović bio u direktnoj Skaj komunikaciji s klanom Darka Šarića, ali i preko svojih ljudi od poverenja Mike Radovanovića i Dače Stojanovića. Sudeći po transkriptima dobijenih od Evrodžasta i Evropola, on se hvalio da je politički moćan i pun para, ali da želi da bude njihov drug i brat. Navodno, čak je pomagao Šarićima da dođu do 11 miliona evra, zaplenjenih dok traje suđenje Darku. Za tu uslugu mu je, navodno, ponuđena čak polovina te sume, ali se ne zna da li je to na kraju i realizovano.

Za razne usluge je, kako se sumnja, na poklon dobio sat vredan 17.000 evra.

Milionska šteta za vojsku

Novković i još osmoro uhapšenih su, kršeći Zakon o javnim nabavkama, pravili ugovore vezane za investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane tako što su unosili znatno veće cene za izvođenje radova od stvarnih. Novković je poslove vodio pod oznakom tajnosti pošto se radilo o vojnim objektima i na taj način je stvarao prostor za korupciju.

Svi se terete da su za više miliona oštetili budžet Republike Srbije zaključujući ugovore koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Zašta ga Hrkalovićka optužuje

- prisluškivao predsednika Vučića i čitao transkripte njegovih razgovora

- lično štitio klan Veljka Belivuka

- montirao Andreju Vučiću aferu "Jovanjica"

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 27. jun 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading