OTKRIVAMO! Strategija rušenja vlasti na ulici: Evo šta je scenario za noć posle izbora

Autor:

Vesti

20.03.2022

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spreman je scenario obaranja vlasti u Srbiji na ulici, čija bi realizacija trebalo da počne 3. aprila uveče, čim se zatvore biračka mesta, saznaje Republika od izvora u diplomatskim i obaveštajnim strukturama.

OTKRIVAMO! Strategija rušenja vlasti na ulici: Evo šta je scenario za noć posle izbora

Foto: Tanjug/A. VUČELIĆ

Nije slučajno pominjanje Majdana, kao što nije slučajno ni to što deo opozicije uporno najavljuje odbranu navodne pobede protestima

Kako nam je potvrdilo nekoliko sagovornika, upečatljivo je, ali ne i iznenađujuće, zahuktavanje medijskog i svakog drugog specijalnog rata protiv aktuelne vlasti, a pre svega predsednika Aleksandra Vučića. Epilog toga, po scenariju koji se sprema, trebalo bi da bude svrgavanje vlasti po modelu obojenih revolucija.

- Nije slučajno što Januš Bugajski i neki drugi analitičari, a u stvari glasnogovornici zapadnih "dubokih država", pominju Majdan i pozivaju narod u Srbiji da silom svrgne vlast koju nazivaju koruptivnom. Nije slučajno ni što u tome imaju podršku domaćih istomišljenika. Konačno, ali ne i najmanje važno, nije slučajno ni to što se iz izjava pojedinih opozicionara vidi da su svesni da će izgubiti na izborima, međutim, ne deluje ni da ih izbori previše zanimaju - objašnjava jedan od naših sagovornika.

U VRTLOGU ODNOSA

Kako kaže, jedini cilj dela opozicije, pre svega onog okupljenog oko Dragana Đilasa, jeste da razlika u Beogradu bude što manja.

- Znaju oni da će SNS i tu pobediti, sam ili zajedno sa socijalistima. Ali ako razlika ne bude prevelika, spremili su se da maltene čim se zatvore birališta proglase pobedu i potom optuže vlast da je pokrala izbore. Na konto te laži pozvali bi građane da izađu na ulice i brane navodnu izbornu pobedu. Otud i tako česte izjave o spremnosti da brane svaki glas i slično - navodi izvor.

Možda bi sve pomenute poruke, uključujući i ovu poslednju Januša Bugajskog i mogle zavesti pod klasičnu predizbornu usijanu retoriku da nije, doslovno, preslikan scenario obojenih revolucija kakve su bile u Gruziji, Ukrajini, Kirgiziji, Uzbekistanu, Moldaviji...

Jedna od karakterističnih izjava

Miroslav Aleksić (drugi na parlamentarnoj listi Đilasove grupacije, potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića):

- Ako se dogodi velika krađa, za koju verujem da će biti najveća u Beogradu, i ukoliko ne budemo u mogućnosti da pravnim putem odbranimo naš rezultat, mi moramo biti spremni da te glasove branimo i na ulici. Ali to nije ništa novo, dikratorski režimi poput ovog koji personifikuje Aleksandar Vučić uglavnom padaju na ulici.

Kako to izgleda? Prema analizi Marka Parezanovića, koji se ovom temom bavi u svom naučno istraživačkom radu "Obojene revolucije u vrtlogu prekomponovanja međunarodnih političkih odnosa", sve počinje tako što opozicija proglašava izbornu pobedu, potom tvrdi da je pokradena i izvlači narod na ulice zarad stvaranja opšteg haosa.

- Metodika koja je u dosadašnjem periodu korišćena u državama postsovjetskog prostora ukazuje na snažnu spregu opozicionih političkih partija i pokreta s akterima iz inostranstva. Kulminacija političkih i bezbednosnih kriza najčešće je dolazila do izražaja tokom izbornog procesa, kada su opozicione snage proglašavale mnogobrojne neregularnosti i kršenja izbornih radnji, čime su skretale pažnju dela međunarodne javnosti, stvarajući ambijent za dalje ofanzivno političko delovanje - navodi Parezanović.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kako piše, pobeda opozicije se uglavnom proglašavala unapred i pre objavljenih rezultata sa biračkih mesta, pri čemu se pristupalo mobilisanju narodnih masa i njihovom izvođenju ispred centralnih državnih institucija, što je predstavljao svojevrstan vid pritiska na političku vlast.

- Vlast se osvajala na ulici tako što su masovni protesti prerastali u nerede i nemire, čime se vladajući režim, potpuno paralisan i nemoćan, povlačio bezuslovnom predajom vlasti.

CENTRALNA AZIJA

Parezanović još navodi da važnu ulogu u realizaciji obojenih revolucija imaju politički subjekti koji su ranije bili deo vladajućih struktura, a onda su prešli u opoziciju:

- Oni najbolje poznaju režim iznutra i na njih akteri iz inostranstva obraćaju posebnu pažnju.

Mada sve navedeno deluje zloslutno, prema rečima dr Dušana Prorokovića s Instituta za međunarodnu politiku i privredu, obojene revolucije više ne prolaze.

Ovako izgleda matrica obojene revolucije

1. Intenzivan medijsko-propagandni specijalni rat pred izbore

2. Izborni dan je ključan

3. Pola sata po zatvaranju biračkih mesta opozicione snage proglašavaju pobedu, bez obzira na rezultate glasanja

4. Tada pozivaju građane da se okupe na centralnom gradskom trgu da bi proslavili pobedu

5. Kada se građani okupe, u slučaju da opozicione snage nisu ostvarile pobedu na izborima, njima se saopštava da je izborni proces bio neregularan, da je vlast pokrala izbore

6. Građani se pozivaju da ostanu na protestu do ispunjenja njihovih zahteva i za tu svrhu organizuje se postavljanje šatora, dopremanje hrane, vode...

7. Da bi se održala politička tenzija i psihološka napetost svakog pojedinca, opozicionari drže zapaljive govore, ali organizuju i zabavno-umetnički program

8. Sve ovo poprima oblik nenasilne borbe, gde se unapred osmišljenim i taktičkim nastupom pokušava pridobiti deo vladajućih struktura, posebno iz resora koji kontroliše aparat sile

9. Preko posredničkih veza ugovaraju se sastanci sa funkcionerima iz redova specijalnih službi, vojske i policije, i obećavaju im se ne samo navodne amnestije, već i unapređenja

10. Na taj način prave se pukotine unutar vladajućeg sistema, a uporedo sa tim organizuju se i protesti podrške opozicionim snagama u unutrašnjnosti zemlje

11. Cilj je da kriza dobije sveobuhvatni karakter, koji može rezultirati i štrajkovima, blokadama puteva...

12. Sve vreme podobni inostrani mediji forsiraju priču o pokradenim izborima, narodnom buntu, odnarođenom režimu, plasiraju izmišljotine o najvišim nosiocima vlasti

- Prvo, ostali su naučili da se od tih pokušaja odbrane. Drugo, apsolutna i relativna moć zapadnih država kaliraju, one više nisu u stanju da organizuju te velike prevrate. Posebno nisu u stanju da to čine u centralnoj Aziji, gde sada, a primer iz Kazahstana to pokazuje, kubure i s proverenim informacijama i realnim procenama - istakao je Proroković.

Proroković: Apsolutna i relativna moć zapadnih država kaliraju

Jedini uslov da pokrenu ovaj plan je to da razlika između SNS i đilasovaca u Beogradu ne bude velika

Gde je sve scenario razrađen

- Gruzija

- Ukrajina

- Kirgizija

- Uzbekistan

- Moldavija

 

Radun: Tražiće alibi za poraz

Branko Radun, politički analitičar, iznosi sledeći stav:

- Mislim da je izjava Bugajskog probni balon, da to nije trenutna politika zapadnih centara moći koji sada imaju važnija posla od Srbije iako bi neki voleli da vide haos u Beogradu. Pa, ipak, on je kao lobista uticajan i nije usamljen u tom stavu. Majdan je suviše daleko, ali da će biti protesta, da će neko negirati izbore, tražiti alibi za poraz, to verujem da će biti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (9)

Loading
Goran Bojanović

20.03.2022 20:18

Mediji trebaju više da obrate pažnje na ovu temu. Zapad želi prevrat i marionetsku vlast u Srbiji i RS-u. Posle toga bi sledila defragmentacija Srbije i nestanak RS-a.

Odgovori 16 4
Dragan

20.03.2022 20:29

Sta bi sa aferom prisluskivanje?

Vojo

20.03.2022 21:10

Samo budala misli da će narod dozvoliti da, zbog neispunjenih snova nekih propalih političara iz prošlih vremena, neko silom preuzme vlast. Neka ne zaborave, batina je uvek imala dva kraja.

Odgovori 13 3
Mirko

21.03.2022 06:53

Neće u Srbiji više vladati ulica. Građani znaju za koga će glasati.

Odgovori 10 4