STRAHOVIT PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU: Dobićete Majdan u Srbiji, ako ne uvedete sankcije Putinu

Autor: T. Kovačević - T. Bujišić

Vesti

28.02.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari i analitičari takozvane duboke države EU, ali i Amerike, prizivaju krvavi scenario i nasilno preuzimanje vlasti u Beogradu.

STRAHOVIT PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU: Dobićete Majdan u Srbiji, ako ne uvedete sankcije Putinu

Foto: Tanjug

Ukrajinska kriza ujedinila je mrzitelje Srbije, koji otvoreno prete našoj zemlji. Paleta pritisaka je široka i ide dotle da prizivaju krvavi scenario i najavljuju da će u Srbiji nasilno smeniti vlast, izazivajući novu revoluciju poput one u ukrajinskom Majdanu, koja je bila uvertira za rat koji sada vode Kijev i Moskva.

Na čelo kolone stali su poznati mrzitelji Karl Bilt, Januš Bugajski, Florijan Biber, Danijel Server, političari i analitičari takozvane duboke države Evropske unije, ali i Amerike. Od Beograda i naše države zahtevaju da bez zadrške stane uz njih, da vodi politiku koju oni zagovaraju i momentalno uvede sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Da nisu u pitanju prazne priče, ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče rekao da su pritisci snažni, da su protekli dani bili kao noćna mora, te da su mu prethodnih nekoliko dana najteži u karijeri.

ŽELJNI SUKOBA

Stav Beograda da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, koji su pohvalili i Amerika i Rusija, nisu zadovolji mrziteljsku četvorku. Komentarišući poteze Beograda, švedski političar i diplomata Karl Bilt otvoreno je pozvao na diskvalifikovanje Srbije.

- Ovim stavom Srbija se, de fakto, diskvalifikovala iz procesa pristupanja EU. Ne bi trebalo biti mesta za nove članove Unije koji ne dele naše osnovne vrednosti i interese - napisao je Bilt na Tviteru, u odgovoru na tvit nemačkog novinara i pisca Mihaela Martensa.

Prekid evrointegracija zahtevao je i Florijan Biber:

- Ako srpska vlada ne osudi rusku agresiju, jedina zemlja, osim samih agresora, treba da stavi tačku na sve pregovore o pristupanju EU. Ne može biti pristupanja za državu koju vodi vlada koja se toliko temeljno razlikuje od vrednosti EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikolaj Petrušev

Obaveštajni rat protiv Srbije

Bugajski je u konstrukcijama otišao toliko daleko da se bavio posledicama otkazane posete ruskog zvaničnika Beogradu.

Dolazak Nikolaja Patruševa, glavnog obaveštajca ruskog predsednika Vladimira Putina, u Beograd otkazan je, a prema rečima Suzane Vasiljević, savetnice predsednika Srbije u toku je obaveštajni rat protiv Srbije.

Ipak, činjenica da Petrušev neće stići u Beograd nije sprečila Bugajskog da komentariše šta bi se desilo da je došlo do posete:

- Da je došao, Nikolaj Patrušev bi pokušao da uvuče Srbiju u novi rat na Balkanu: da podeli Bosnu i Hercegovinu, zbaci vlast u Crnoj Gori i organizuje provokacije protiv Kosova.

Ni Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i zagovornik klintonovske politike, nije propustio priliku da ukrajinsku krizu iskoristi za napad na Srbiju i iznese tvrdnje da će to Srbija iskoristi da uz pomoć Rusije drži sever Kosova pod svojom kontrolom.

Najdalje je otišao Januš Bugajski, viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan, koji je u intervjuu za Danas najavio krvavu revoluciju:

- Nema više izgovora za "balansiranje saveza". Svaka podrška Kremlju, bilo kroz ćutanje ili aktivnu diplomatsku pomoć, biće posmatrana kao saradnja. Tokom Drugog svetskog rata Srbija i Jugoslavija su bile podeljene od režima koji su sarađivali sa nacističkom Nemačkom da bi osvojili teritoriju. Srbija bi sada postala njihov ekvivalent ako je Putin gura da traži "veliku Srbiju" na Balkanu. Ili će Vučić pokazati posvećenost Zapadu ili će Srbiji biti potrebna sopstvena majdanska revolucija da zbaci kolaboracionistički režim i uči od hrabrog ukrajinskog naroda.

DAN KAO GODINA

Komentarišući Biltov zahtev da diskvalifikuje Srbiju iz priče o učlanjenju u EU, Vučić je rekao da je u toku neka kampanja za koju nije imao ni minut da je prati, a kamoli učestvuje u njoj.

- Ja to nisam u ovih 10 godina nikada doživeo. Čak ni u Briselu 2013. nije bilo tako teško kao sada - naveo je šef države.

Narandžasta revolucija

* naziv za niz protesta i političkih događaja u Ukrajini iz 2004. i 2005.

* pokrenule su ga pristalice Viktora Juščenka, koji je smatrao da je pobeda Viktora Janukoviča (tadašnjeg premijera Ukrajine) posledica izborne prevare

* protesti su započeli u zapadnom i centralnom delu Ukrajine, a Trg nezavisnosti u Kijevu Majdan okupio je oko pola miliona Juščenkovih pristalica

* Vrhovni sud u Ukrajini je nakon pokrenutih protesta naredio ponavljanje izbora, na kojima je pobedio Juščenko

* Juščenko je bio zagovornik ulaska Ukrajine u NATO, te se ova pobeda više smatrala pobedom EU i SAD, ili porazom Putina i Rusije, koji su podržavali Janukoviča

Dodao je da što se tiče potrebe nekih ljudi da se iživljavaju nad Srbijom to mnogo više govori o njima.

- Pošto nisu u stanju da to urade nekom ko je veći i snažniji od nas. To je kao kada imate muškarca na poslu koji nije u stanju da se izbori sa sopstvenom ambicijom i problemima i nekim od šefova kaže u lice, pa se kući iživljava nad decom. Tako je i ovde pošto nisu u stanju da se iživljavaju nad onima koji su jednako jaki, gledaju nad kim mogu. Čestitam Biltu, uspeo je u životu, neka nastave i on i drugi - poručio je predsednik.

Ocenjujući da je situacija užasno teška, Vučić je rekao:

- Dan mi je kao godina dug. Prethodna tri, četiri dana trajali su mi kao pola života. Ostario sam u prethodna tri dana, kao prethodnih deset godina. Mi imamo poziciju naše države i, koliko god i kako god mogli, čuvaćemo je. Nemamo mi drugu Šumadiju, od ove koju imamo, ili Vojvodinu, Timok, Moravu ni drugu Drinu.

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Vučić: Napadaju jer ne prihvataju uspeh

Govoreći o napadima na našu zemlju koji dolaze iz regiona, Vučić je rekao da je to logično jer ne mogu da prihvate njen uspeh. Objasnio je i da su neki mislili da su završili posao sa Srbijom, ušli u EU i NATO, a Srbiju zdrobili jer je imala nesposobno rukovodstvo koje je razorilo zemlju kroz pljačkašku privatizaciju, a srpska vojska nestala.

- Sad odjednom Srbija dvostruko brže raste od njih, Srbija ih je pretekla u apsolutnom BDP, jača vojsku dramatično. Što to da vole - upitao je Vučić.

Neverovatno je da, kaže Vučić, u uslovima ovako užasno teške krize i teške situacije u Ukrajini njima fokus nije na Ukrajini, već im je ona usputna i koriste je za napad na Srbiju.

- Ničim se drugim ne bave u bar tri zemlje u okruženju, ničim drugim. Da li mislite da treba da nam čestitaju što imamo bolji Klinički centar nego Zagreb i Ljubljana zajedno - upitao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug

 

Srđan Perišić - geopolitičar

Zapad, tačnije Vašington, London i Brisel nisu zadovoljni neutralnom pozicijom Srbije u vezi situacije Ukrajine i Rusije. Iako se oglasio ambasador SAD u Srbiji, rekavši da Amerika pozdravlja stav Srbije, to, u suštini, nije tako. Oni žele da Srbija stane uz Zapad i upravo ti što se oglašavaju jesu njihovi glasnogovornici, koji naglas govore ono što Zapad misli. Takođe, pritisak se ogleda i u tome što Kosovo sad traži ulazak u NATO, a jasno je da bez dozvole SAD to ne bi smeli da urade

Dragomir Anđelković - politički analitičar

Američka ambasada jasno shvata da je Srbija našla najbolje moguće rešenje. S obzirom na to da znaju koliko smo bliski Rusima, oni shvataju da je ovo maksimum što naša država može da pruži u ovoj situaciji. Međutim, albanski, sarajevski, ali i mnogi drugi lobisti, sada su agresivniji i glasniji od SAD, te otuda brojna saopštenja i kampanje protiv naše države. Amerikanci, iako bi voleli da je Srbija stala uz Zapad, neće nas napadati zbog naše odluke jer su svesni da bi svaki eventualni napad na našu zemlju mogao da nas gurne bliže Rusiji, te će s toga njihova politika biti malo racionalnija

Republika

Foto: Tanjug

 

Dejan Miletić - politički analitičar

Radi se o ljudima koji su duboko uvezani, kako lobistički tako i interesno. To je sve nalik rešenjima iz devedesetih na ovom prostoru, koja su bila krajnje neuspešna i koja su dovela do mnogih problema, pre svega, Zapadu, pa i sad do ukrajinske krize. Jednostrane pozicije nauštrb srpskih interesa su za njih bila normalna stvar i sada oni koriste priliku da daljim pritiscima na Srbiju verifikuju to što su radili tako što bismo aplaudirali njihovim rešenjima, koja su nakaradna i koja su simbol dvostrukih standarda, kao i kršenja međunarodnih prava. To je ono što oni pokušavaju, ali u tom smislu Srbija sigurno neće pokleknuti

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
sasa

28.02.2022 23:11

Ako ne uvedes sankcije Rusiji dobices majdan ako uvedes dobices dva sad ti gledaj

Odgovori 18 0
Fora

01.03.2022 00:05

Belosvetska bagra.

Odgovori 23 1
Oli

01.03.2022 18:01

Ponosna na svoju Srbiju i precednika.

Odgovori 18 1
rade

03.03.2022 19:31

Pa prijatelju oni su te doveli na vlast tebe i malog Tomu, a ti ne slušaš ! dala Baba dinar da ude u kolo posle pet da izadje iz kola , Sad EU kad krene da zatvara svoje firme po srbiji. Dzaba ste se slikali pored svake fabrike koje ste otvarali .