BRIGADNI GENERAL OTKRIO ISTINU O ZDRAVKU PONOŠU: Nije branio rodni Knin, Hrvati ga častili letovanjem na Brionima

Autor:

Vesti

01.02.2022

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba i kandidat za predsednika Srbije dela opozicije naklonjenog Draganu Đilasu, nije branio Republiku Srpsku Krajinu kada su tamo bila ratna dejstva iako je bio u obavezi, a upitno je njegovo delovanje i na drugim ratištima tokom devedesetih, ocena je generala i oficira.

BRIGADNI GENERAL OTKRIO ISTINU O ZDRAVKU PONOŠU: Nije branio rodni Knin, Hrvati ga častili letovanjem na Brionima

Foto: Tanjug/AP/ST/V. LUKIĆ

General-major Mitar Kovač tvrdi da Ponoš nije branio RSK, da su ga Hrvati vodili u rodno selo i na Brione, a da od obrazovanja ima samo Vojnu akademiju.

Karan: Otvoren za NATO, sklon spletkama

Prema rečima Ljubana Karana, potpukovnika KOS u penziji, u ratnom periodu svi oficiri su morali da budu pripravni.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

- Ko nije hteo u rat, naravno, niko ga nije mogao naterati, ali se to tretiralo kao da nećeš da učestvuješ u odbrani svoje zemlje. Ponoš je bio jedan od tih koji nije hteo. Kako je on došao na čelo Generalštaba, vrlo je upitno. Završio je Tehničku vojnu akademiju u Zagrebu, nakon koje se dobija zvanje inženjera, ali ne i komandanta. On nije imao osnove da bude na mestu na kom je postavljen. Javna je tajna da su ga upravo stranci tu doveli jer je bio otvoren za NATO, sklon spletkama i prisluškivanjima, što je svojevremeno i radio. Imao je zadatak da uništi Vojsku da bi je, kao takvu, pripojio NATO i pripremio da ide u njihove interesne zone, kao što su Avganistan i slično... - ističe Karan.

On još navodi da je zanimljivo i to što se Ponoš kasnije školovao u inostranstvu, gde su ga pripremali da izvršava njihova naređenja.

- Vrhunac je bio kada je u zgradi Generalštaba otvorio kancelariju NATO da ne bi morao da ide po stranim ambasadama - rekao je Karan.

- Ponoš je potvrdio da nije patriota niti je branio RS Krajinu. General koga su Hrvati vodili u rodno selo i na Brione. U Srbiji završio samo VA. Komandovao vodom i postao načelnik Generalštaba. Sramota i bruka koju je stvorio Boris Tadić. Da nije toga bilo, verovatno bi ostao kao ppukovnik (potpukovnik)... Tadić mu je dao tri čina za dve godine. Sramota i ružna slika tog vremena - naveo je Kovač.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug

Mitar Kovač i Zdravko Ponoš

OMETANJE SIGNALA TV TIRANE

Nemanja Milić, koji je upućen u dešavanja tokom ratnih godina, "napravio" je Ponoševu biografiju. U objavi na društvenim mrežama napisao je da je Ponoša svaki rat zaobišao i, da deca ne bacaju petarde, verovatno ne bi ni znao kako izgleda miris barutnih gasova.

Razvijao biznis u Beogradu

Dragan Vučićević, glavni urednik Informera, otkrio je nedavno (u TV emisiji) da je Ponoš, umesto da bude na ratištu u Kninu, odakle je i sam rodom, dobio izuzeće da bi u Beogradu lečio člana familije, a potom, dok su njegovi klasići branili zemlju, vrteo pare kroz privatni biznis.

Republika

Foto: printscreen

Dragan Vučićević

- Kad je počeo rat, oficiri rođeni u Hrvatskoj i BiH bili su upućivani na službu tamo i Ponoš je tamo upućivan i bio je u nekoliko navrata po nekoliko nedelja, a onda je dobijao na volšeban način da ne mora više tamo da bude jer mora da leči člana familije u Beogradu. Ceo rat je proveo u Beogradu. A slušajte sad i ovo - 1995, krajem jula, Ponoš odlazi u Knin i kompletnu familiju prebacuje za Srbiju. Da li je on znao šta će biti 4, 5. avgusta? I posle, 1995, bavi se trgovinom elektrometerijalom, što za vreme rata, što posle rata u RS i RSK. Znači čovek se bavi privatnim biznisom, a sve vreme zaposlen u Vojsci - naveo je Vučićević.

- "Oficir" kojeg je zaobišao rat u Sloveniji (44 poginula pripadnika JNA), pa zaobišao ga rat u rodnom Golubiću kraj Knina i ostatku Hrvatske (samo Vukovarska bitka odnela 1.103 života pripadnika JNA i dobrovoljaca) znam takav mu je VES bio... U Bosni se boriše pripadnici JNA, pa VRS (21.173 mrtva), njega ne bi s kolegama, takav mu je VES bio. Na Kosovu je imao borbeni zadatak da ometa signal TV Tirane? (izvor Vikipedija) da deca ne bacaju petarde, verovatno ne bi znao kako izgleda miris barutnih gasova, al' to nije bilo smetnja da prišije hrastovo lišće (generalski čin) na uniformu, pa još i da postane načelnik Generalštaba... sad bi u trku za predsednika? Malo mačku goveđa glava - napisao je Milić.

Topljeni tenkovi, stranci smenjivali oficire

 

U vreme kada je Zdravko Ponoš bio na čelu Generalštaba topljeni su tenkovi, a stranci su smenjivali srpske oficire, otkrio je poslanik SNS Aleksandar Mirković.

- Evidentno je da (tadašnji) potpredsednik Narodne stranke "i danas radi protiv VS, kritikujući njeno opremanje i jačanje" - naveo je Mirković, kao i da će ga vojnici pamtiti po prodaji vojnog naoružanja u bescenje.

KREACIJA STRANACA

Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji, otkriva da su stranci ti koji su stvorili Ponoša.

Prisluškuje Generalštaba

Nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac otkrio je da je Ponoš svojevremeno hteo da instalira uređaj za tajno prisluškivanje u Generalštabu iako za to nije imao nikakav pravni osnov.

- O svemu postoje zapisnici i svedočanstva - naveo je Šutanovac, kao i da VBA ima sva neophodna saznanja o Ponoševom pokušaju prisluškivanja.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dragan Šutanovac

Bivši ministar tvrdi da je sve prijavio nadležnima. Srpski telegraf je poslao pitanja Ministarstvu odbrane, ali odgovori do zaključenja broja nisu stigli. Pitanja su poslata i VBA, a oni su nas uputili na Upravu za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Podsetimo, Ponoš je razrešen dužnosti načelnika Ganeralštaba u decembru 2008. ukazom tadašnjeg predsednika zemlje Borisa Tadića.

- Kad je 1992. prestao da postoji JNA, ako je Ponoš do tada bio oficir, zašto toga nema u njegovoj biografiji? Do tada se nije dešavalo da neko tako, bez komandne dužnosti, može biti na komandnim funkcijama. Da bi neko došao na čelo vojske, mora da prođe škole, komandne dužnosti, a on ništa od toga nije prošao... Takođe, tada je doneta odluka da svi oficiri, vojnici, koji su rođeni na teritoriji Srbije i Crne Gore ostaju u vojsci Jugoslavije, tako se tada zvala, svi ostali, oni koji su rođeni na teritoriji BiH oni su morali da idu u vojsku Republike Srpske, oni koji su rođeni na teritoriji Hrvatske oni su morali da idu u vojsku Srpske Krajine i, prema tome, Ponoš je trebalo da ide u tu vojsku. Zašto nije, pitanje je - kaže Šljivančanin.

Sad bi u rat sa Vučićem

Ponoša su Đilasovi mediji promovisali kao čoveka koji sme da ide u rat s Aleksandrom Vučićem, liderom SNS. Tako je, u taj rat gde se ne ispaljuje nijedan metak može jer brojna su svedočenja da, kad je trebalo da se ide u pravi, bio je u Beogradu.

Dodaje da je postavljanjem Ponoša na čelo Vojske bila pogubna odluka:

Rasformirao Prištinski korpus, ukinuo dve najslavnije brigade

Ponoš je 2006. ukinuo dve naslavnije brigade - 63. padobransku brigadu i 72. brigadu za specijalne operacije, a koje su tokom ratova devedesetih i NATO agresije na Srbiju 1999. podnele najveći teret borbe. One su bile svedene na nivo bataljona, ali su pre tri godine opet vraćene u sastav Vojske. Pored njih, u vreme dok je Ponoš bio na čelu Generalštaba, rasformiran je veliki broj korpusa, uključujući i čuveni Prištinski korupus.

- Ono što takođe znam jeste da je negde 2005. ili 2006. jedan visoki funkcioner bio na prijemu u engleskoj ambasadi, koja je tada nešto proslavljala. Oni su ga pitali da li zna za Ponoša, on je rekao da nema pojma ko je to.. Tada mu je rečeno da je to dobra stvar i da upravo njega spremaju da postave za načelnika Generalštaba, kao i da je Ponoš otvoren za NATO... Taj trenutak je bio poraz srpske vojske.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Pierre

01.02.2022 19:22

Djubre natovsko , bio i ostao .Trebalo bi da je u zatvoru a ne na tv .

Odgovori 15 6
Ivan

01.02.2022 20:22

Ponos, pa zar nam takav izdajnik sada hoce da vodi drzavu? Ako iko iz naseg postenog naroda, glasa za ovog Natovca i kukavicu onda nista bolje i ne zaluzujemo!

Odgovori 13 6
kiki

01.02.2022 21:46

NATO i strani obavestajci obicno vrbuju takve. Poluskolovan kadar na vodece polozaje, takvi su poslusni kao kucici.

Odgovori 14 5
Rade

02.02.2022 04:36

Pa Ponoš je Hrvat!!!

Odgovori 10 9