NAJVEĆI PROMOTER NEZAVISNOG KOSOVA ODUŠEVLJEN VLADIKOM: Grigorije i albanski lobista hoće da rasture SRPSKU CRKVU!

Autor: T. BUJIŠIĆ - K. ILIĆ

Vesti

07.12.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viola fon Kramon posle razgovora sa Grigorijem objavila da je SPC nestala. Izjava albanske lobistkinje deo akcije da se slomi Srbija da bi Zapad pitanje Kosova i Srpske rešio po svojoj volji

NAJVEĆI PROMOTER NEZAVISNOG KOSOVA ODUŠEVLJEN VLADIKOM: Grigorije i albanski lobista hoće da rasture SRPSKU CRKVU!

Foto: twitter.com/ViolavonCramo

Srpska pravoslavna crkva ne postoji, poručila je Viola fon Kramon posle sastanka s episkopom Grigorijem. Vest koja je s oduševljenjem dočekana u Prištini zapravo je deo većeg, šireg plana zapadnih sila da unište Crkvu. Njenim raspadom, računica je najmoćnjih zapadnih država, slomiće se Srbija, što će omogućiti da se pitanje statusa Kosova i Republike Srpske reši po modelu koji oni zagovaraju.

Diplomatski izvori, kao i izvori Srpskog telegrafa iz bezbednosnih krugova, navode da je Kramonova tvitom ozvaničila početak bespoštedne borbe protiv Crkve koja je u Crnoj Gori pokazala da je jezgro koje najsnažnije okuplja Srbe.

Iskustvo, kažu naši izvori, ne nedostaje zapadnim silama koje već uveliko rovare protiv patrijarha Porfirija i SPC.

Republika

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Patrijarh Porfirije

- Nema Srpske pravoslavne crkve, ovo su veoma autonomne eparhije koje se razlikuju od katoličke crkve. Popričajte s episkopom i iznenadićete se - napisala je na Tviteru, između ostalog, Kramonova o rezultatima razgovora sa Grigorijem.

POLITIČKI SUSRET

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, odgovarajući na novinarska pitanja, komentarisao susret Grigorija i Kramonove.

- Mi smo napravili od Fon Kramonove veliku političku zvezdu i ona se ničim drugim ne bavi, osim olajavanjem Srbije na svakom mestu, najgorim rečnikom govori protiv naše zemlje i interesa naše zemlje. Šta god je rekla, sve je protiv Srbije. Od toga da moramo biti osuđeni za genocid, da Kosovo mora da bude nezavisno pa do toga da Srbi moraju da odgovaraju za sve što su učinili - podsetio je šef države.

Ovako ruše SPC

* MAKEDONSKA CRKVA

- Težnja da se u susednoj Makedoniji prizna kanonski nepriznata makedonska pravoslavna crkva i da se na taj način odvoji od SPC. Ova borba traje više od četiri decenije, a Pravoslavna ohridska arhiepiskopija, koja je u sastavu SPC, trpi ogromnu torturu, do te mere da joj je ugroženo postojanje

* CRNOGORSKA, HRVATSKA I KOSOVSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

- Po ugledu na stvaranje kanonski nepriznate makedonske crkve, slična težnja postoji i u susednoj Crnoj Gori, Hrvatskoj, a odnedavno i na teritoriji Kosova i Metohije. Krajnji cilj je da se cepanjem SPC na teritorijalne delove oslabi njen uticaj

* POKUŠAJ ODUZIMANJA IMOVINE SPC U CRNOJ GORI

- SPC nedavno se suočila s velikim problemom kada su vlasti u Crnoj Gori pokušale da joj oduzmu imovinu i da nasilno stvore kanonski nepriznatu crnogorsku pravoslavnu crkvu. Pobunjeni i verujući narod stao je uz SPC i zajedničkim snagama uspeli su da s vlasti skinu višedecenijski režim Mila Đukanovića

* UDAR NA PATRIJARHA PORFIRIJA

- Mediji naklonjeni Draganu Đilasu poveli su brutalnu kampanju protiv patrijarha Porfirija još na samom početku, kada je tek izabran. Kampanja se nastavila, a najbrutalniji napadi usledili su nedavno, kada su kvaziekolozi i pristalice opozicije okupljene oko Dragana Đilasa uputili srpskom patrijarhu najstrašnije uvrede, gde su ga na društvenim mrežama vređali, psovali i nazivali raznim pogrdnim imenima

Kada je reč o izjavi da SPC ne postoji, već samo eparhije, predsednik je rekao:

- Svi mogu sami da zaključe kako je došla do tog zaključka.

Verski analitičar Predrag Đokić ocenjuje da je za Grigorija ovaj susret očigledno bio političke prirode.

- Ostaje da se objasni da li je Viola pogrešno shvatila da je episkopija odvojena od SPC ili se o tome govorilo na samom sastanku, budući da episkop Grigorije inače ima drugačije viđenje u odnosu na stavove cele SPC. Nije jasno ni zašto se vladika sastaje sa albanskim lobistom koji otvoreno propagira mržnju protiv Srba - smatra Đokić.

PLAN CEPANJA

Podseća da plan cepanja Crkve postoji još od vremena komunizma.

- Glavni cilj jeste da se uništi uticaj koji Crkva ima da bi izgubila poverenje naroda. Učestali napadi na Crkvu, a tu prvenstveno mislim na ove poslednje napade na patrijarha Porfirija, jesu iznuđivanje da se Crkva opredeli na čiju će stranu da stane. Međutim, Crkva, kao institucija, ne poznaje podelu na opoziciju i vlast, ona poznaje samo verujući narod - navodi Đokić.

Ako slome Crkvu, slomiće kičmu narodu, objašnjava Predrag Rajić, poslanik Srpske napredne strane.

- Patrijarh Porfirije je izuzetno obrazovan, dobronameran i agilan čovek koji se svim silama bori da u ovim turbulentnim vremenima očuva našu crkvu i bori se za svoju pastvu, svoj narod. Nije ni čudo što onim kojima smeta srpstvo, Srbija i kojima smeta sve što ima srpski predznak uvek udaraju na SPC jer je SPC kičma opstanka srpskog naroda i to naši neprijatelji veoma znaju - zaključuje Rajić.

Republika

Foto: Instagram

 

Grigorije: Idem napred, podnosim udarce

Grigorije, koji je pominjan kao predsednički kandidat i adut opozicije naklonjene Draganu Đilasu za izbore zakazane na proleće, ni rečju nije negirao poruku koju je objavila Viola fon Kramon. Umesto objašnjenja i odgovora, Grigorije, uz sliku s fudbala, na Instagramu je objavio ovaj komentar:

- Čovek je homo ludens, biće igre. Negde sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce, te da, uprkos svemu, idem napred. To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje.

SPC: Crkva postavlja i razrešava po potrebi

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da su na njihovu adresu upućeni oštri protesti posle objave Viole fon Kramon da ne postoji SPC, te su u saopštenju poručili da je naša crkva nedeljiva, te da, između ostalog, postavlja i razrešava arhijereje.

- Srpska pravoslavna crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske patrijaršije. Ustav Srpske pravoslavne crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti arhijerejski sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja - piše u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
ZAvram

07.12.2021 19:52

Бизнисмен и политичар Дурић, који већ давно ради на разарању јединственог ткива СПЦ, требало је већ да буде разрешен... Или ће верни народ бити изложен његовој мржњи, издајништву, понижавању..? Докле?

sasa

08.12.2021 03:21

Makedonija je nezavisna drazava, ima svoju crkvu koja ja 400 godina starija od pecke partijarsije, teba samo da posetite crkve u makedoniji bice vam malo jasnije ko je kome majka

Кочи

08.12.2021 09:23

@sasa - Да, Македонија је пуна српских светиња.