SRBIJA UZVRAĆA UDARAC PRIŠTINI: Spremna operacija "Bumerang" za Kosovo!

Autor:

Vesti

07.09.2021

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je spremila brutalan odgovor Prištini ukoliko obnovi kampanju za učlanjenje u međunarodne organizacije, saznaje Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti

Prema informacijama koje smo dobili od sagovornika iz Vlade, plan dejstava je do detalja razrađen i Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo biće šokirani kad se suoče sa činjenicom da je više od deset zemalja spremno da u svakom trenutku povuče priznanje lažne države.

Kako nam je naglasio dobro upućeni sagovornik, operacija nazvana "Bumerang", međutim, neće biti pokrenuta niti će biti preduzeto bilo šta po ovom pitanju ukoliko Priština ostane pri obavezama preuzetim Vašingtonskim sporazumom od prošle godine, pre svega, da neće pokušavati da uđe u međunarodna tela.

- Čini se da su i u Prištini svesni toga. Bar takve informacije dolaze do nas. Tačno je da je jednogodišnji moratorijum propisan sporazumom potpisanim u Beloj kući istekao, ali tačno je i da smo mi, u dobroj veri, spremni da svoje obaveze iz tog dokumenta i dalje poštujemo. Isto očekujemo i od Prištine. Ali, ako neće, trljaće se po glavi, to mogu da vam obećam - poručio je naš sagovornik iz Nemanjine.

Gde pikira Priština

- Savet Evrope

- Unesko

- Interpol

VELIKI USPESI

Naša saznanja, mada ne toliko direktno, potvrđuje i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

- Upravo zbog posvećenosti Vašingtonskom sporazumu u ovom trenutku ne možemo da govorimo o konkretnom broju i imenima država koje bi povukle priznanje, ali smo spremni ukoliko Priština aktivira takav scenario - navodi Starović.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Nemanja Starović ističe da smo spremn i za sve poteze Prištine

On napominje da bi eventualno aktiviranje aplikacije Prištine za prijem u Savet Evrope odmah rezultiralo aktiviranjem kampanje Srbije za otpriznavanje lažne države Kosovo, u čemu je naša zemlja bila veoma uspešna u prethodne četiri godine budući da je čak 18 zemalja povuklo priznanje.

- Uprkos tim uspesima, naša želja je bila da se koliko-toliko očuva pozitivna atmosfera koja bi omogućila napredak u dijalogu i potragu za održivim, kompromisnim rešenjem - ocenjuje Starović.

Foto: Medija centar Beograd

Živadin Jovanović smatra da akciju otpriznavanja nije trebalo ni prekidati

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović ističe da je suludo porediti naše aktivnosti s ilegalnim radnjama koje sprovode vlasti lažne države.

- Akciju otpriznavanja nije trebalo ni prekidati jer je to legitimna i apsolutno opravdana aktivnost jedne suverene nezavisne države i ona se ne može upariti s ilegalnim lobiranjem ilegalne tvorevine za priznavanje neke nove državnosti - ističe Jovanović za Srpski telegraf.

Države koje su povukle priznanje

1. Sao Tome i Principe

2. Surinam

3. Gvineja Bisao

4. Burundi

5. Liberija

6. Papua Nova Gvineja

7. Lesoto

8. Dominikana

9. Grenada

10. Komori

11. Solomonova Ostrva

12. Madagaskar

13. Palau

14. Centralnoafrička Republika

15. Togo

16. Gana

17. Nauru

18. Sijera Leone

PUNO POVERENJE

Prema mišljenju ovog veterana diplomatije, Srbija ima na koga da se osloni u svetu, kada je reč o povlačenju priznanja.

- Smatram da postoje velike rezerve i potencijali, da mnogobrojne prijateljske zemlje, koje su ishitreno i pod pritiskom SAD priznale nezavisnost, to povuku. Verujem da tih potencijala ima u nesvrstanom svetu Afrike, Azije, Latinske Amerike, ali i da jednako treba voditi akciju u Evropi - objašnjava naš sagovornik, navodeći da ima puno poverenje u državne organe.

Tri segmenta akcije "Bumerang"

* Dogovor sa prijateljskim zemljama, koje su odmah spremne da povuku priznanje

* Snažno lobiranje protiv članstva Prištine u svim organizacijama na koje pikiraju

* Aktivno angažovanje svih naših saveznika, a posebno Rusije i Kine, uz još nekoliko prijateljskih država, u svim našim akcijama

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje za Srpski telegraf ističe da je naša zemlja pre moratorijuma, kako se izrazio, pripremila teren:

- Ipak, da bismo ispoštovali sporazum, povukli smo se i obustavili pregovore s određenim zemljama, što samo pokazuje da smo pouzdan partner. Ovo što Priština pokreće obiće joj se o glavu.

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za sredu 8. septembar

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Aco

07.09.2021 22:51

Mi uvek nesto cekamo????

Luzyy

08.09.2021 17:48

Mačiji kašalj, kad bude Francuska, Njemačka, Italija, ....to vredi više nego 100 ove navedene. Sorry navedenim državama, mislim samo na moć ovih koji neće povući priznanje.

Bungi

22.09.2021 12:08

"Моћ" једне Њемачке, Француске, Италије,... је много мања у односу на моћ једне Русије и Кине, вјеруј ми.