PUTINA SAD RUŠE PO SRPSKOM SCENARIJU: Uličnim neredima žele pad lidera Rusije, Vučić prošao kroz isti "pakao"

Autor:

Vesti

01.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelne demonstracije širom Rusije imaju toliko dodirnih tačaka sa događanjima kod nas tokom protesta 1 od 5 miliona da je jasno da se radi o istoj matrici.

Foto: Tanjug/AP
Putina hoće da sklone, a Vučić je stalna tema

Jedna matrica, isti scenario, glumci različiti, ali s identičnim ulogama. Demonstranti u Rusiji (ili, bolje rečeno, oni koji iz senke njima upravljaju) pokušavaju da sruše Vladimira Putina na isti način kao što je pokušano rušenje Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji krajem 2018. i početkom 2019. I ne samo tada...

Princip je isti, sve su ostalo nijanse. Baš tako, poslednjih dana svedoci smo pokušaja da se protestne šetnje organizuju u što više gradova Rusije istovremeno. Zvuči poznato, zar ne? Dalje, o Putinu i njegovoj porodici plasiraju se brutalne laži poput izmišljanja raskošne palate i vanbračne dece. Uz slične parole i slogane juriša se na institucije, a umešanost stranog faktora nije nikakva tajna.

PRITISAK S ULICE

Osim toga, borba protiv zlog režima počinje pronalaskom žrtve koja će da izvede protestante na ulice. Ta žrtva u idealnoj varijanti, kao Aleksej Navaljni, treba da završi u zatvoru. Kod nas takva uloga trebalo je da pripadne Bošku Obradoviću, lideru Dveri, koji je na svaki mogući način (upad u RTS, nasilje ispred Predsedništva) pokušao da isprovocira da ga uhapse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

1. Pokušaji da se protesti prošire i održavaju simultano u što više gradova, koristeći formu protestnih šetnji (kolona)

2. U organizaciju i logistiku duboko su upleteni neki strani centri moći

3. Traži se žrtva koja će biti prebijena, napadnuta ili završiti u zatvoru da bi što više ljudi, besnih i ogorčenih, izašlo na ulicu. U Rusiji je to sada Navaljni, a u Srbiji je ta uloga bila namenjena Borku Stefanoviću (napad u Kruševcu) i, pre svega, Bošku Obradoviću (pokušavao na svaki način da isprovocira da ga uhapse: upad u RTS, nasilje ispred Predsedništva Srbije)

4. Plasiranje izmišljotina o predsedniku i njegovoj porodici (navodni Putinov raskošni zamak, laži o vanbračnim ćerkama - izmišljotine o Vučiću i navodnoj imovini njegovog brata Andreja, sina Danila...)

5. Pokušaji fizičkog ugrožavanja institucija države

6. Slični slogani, parole, simboli, povod (napad na Navaljnog - napad na Borka Stefanovića)

7. Nema pozivanja na bilo kakav izborni legitimitet. Niti je Navaljni ostvario bilo kakav rezultata na izborima niti je to uradila srpska opozicija

Mada nije lako povlačiti paralele između Rusije i Srbije, imajući u vidu bitno različite političke okolnosti, može se uočiti jedna značajna karakteristika koja je odlikovala proteste u našoj zemlji prethodnih godina, a prisutna je sad u Rusiji. Radi se, kako objašnjava Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost, o tome da u pozadini protesta nema pozivanja ni na kakav izborni legitimitet, stvarnu ili projektovanu pobedu neke političke opcije, već o nameri da se vlast promeni pritiskom koji dolazi s ulice.

Od kraja 2018. do marta 2020.

Najmasovniji i najduži protesti protiv Aleksandra Vučića, poznati pod neformalnim nazivima Stop krvavim košuljama, a potom 1 od 5 miliona izbili su krajem 2018. kao reakcija na fizički napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. Manjim ili većim intenzitetom su se održavali sve do marta 2020, kad su završeni zbog izbijanja pandemije virusa korona.

Prevrati po Šarpovom udžbeniku

Džin Šarp, autor knjige "Od diktature do demokratije", u kojoj navodi 198 metoda za rušenje vlasti. Doktrina koju je postavio služi kao neka vrsta udžbenika za prevrate i obojene revolucije. Planovi o svrgavanju vlasti u Egiptu, Tunisu, Libiji, Ukrajini, Gruziji... potekli su sa Šarpovog instituta "Albert Ajnštajn". Nekadašnji otporaš Srđa Popović priznao je da je 5. oktobar sproveden po tom udžbeniku Šarpa, na zidu čije kancelarije, inače, stoji Otporova nalepnica "Gotov je".

- Protesti koji se prethodnih dana održavaju širom Rusije odražavaju nezadovoljstvo jednog dela stanovništva socioekonomskim i političkim prilikama u toj zemlji, dok je privođenje Navaljnog iskorišćeno samo kao povod i ne oslikava stvarnu podršku koju taj lider vanparlamentarne stranke uživa među biračima. Znakovita je, međutim, snažna podrška koju Navaljni dobija s najznačajnijih međunarodnih adresa uprkos politici koju propagira, a koja se graniči s ekstremnim nacionalizmom i ksenofobijom. U takvoj matrici, gde je Putin predstavljen kao vrhunski zlikovac, moguće je oprostiti dosta toga svakom ko se postavi nasuprot njega - kaže Starović za Srpski telegraf.

Karan: Mnoge političke situacije eksperimentalno su isprobane u Srbiji

 

Inostrani sponzori i propagatori protesta po pravilu slede sopstvene interese, ne mareći previše o narodu koji na te ulice izlazi, ali sudbina Rusije bi, kao što je to slučaj i sa svakom slobodnom državom, ističe Starović, trebalo da bude prvenstveno u rukama njenih građana, koji će se na izborima odlučiti bilo za kontinuitet ili političke promene.

GLAVNA ULOGA: Aleksej Navaljni

HIBRIDNI RAT

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan navodi da su mnoge političke situacije eksperimentalno isprobane u Srbiji, od čega su napravljene buduće metode hibridnog rata:

Anđelković: Zapadni centri moći umešali su se u zbivanja u Rusiji

 

- Jedna od njih jeste i ovaj plan da sruše Putina, kao što je opozicija u Srbiji pokušavala da sruši Vučića. Ukupna hibridna operacija sa Navaljnim unapred je isplanirana. Isti je rukopis. Iza stoje zapadne obaveštajne službe. Cilj je destabilizacija Rusije.

I politički analitičar Dragomir Anđelković siguran je da su se pojedini zapadni centri moći umešali (in)direktno u dešavanja u Rusiji jer podržavaju one koji organizuju proteste, na sličan način kao što je to rađeno u Srbiji:

Starović: U pozadini protesta, i tamo i ovde, nema pozivanja ni na kakav izborni legitimitet

- Problem su njihovi dvostruki standardi. Ljuti su ako neko pokušava da nešto slično radi u njihovoj državi, što se videlo u SAD zbog sumnje da je Putin pomagao Donaldu Trampu. Njihovi mediji naklonjeni su protestantima u Srbiji i Rusiji, a kritikuju reakciju državnih organa. Dok je u Francuskoj i Holandiji maltene pohvalno ako biju demonstrante.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 2. februar 2021.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading