KLJUČNI SVEDOK PROTIV DRAGANA ĐILASA NESTAO BEZ TRAGA: Suvlasnica "Dajrekt medije" kao da je u zemlju propala

Autor:

Vesti

24.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jadranka Drinić, dugogodišnja bliska saradnica lidera SSP Dragana Đilasa, suvlasnica i direktorka "Dajrekt medije", kompanije koja je bila u njegovom vlasništvu, kao da je u zemlju propala.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Ona već 16 meseci nije dostupna nadležnim organima u postupku Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koji se vodi zbog sumnje da RTS oštećen za 688 miliona dinara u spornim ugovorima sa "Dajrekt medijom".

Tužilaštvo i policija su istraživali sumnje da su sa nekadašnjim rukovodstvom RTS Đilas i njegovi zaposleni učestvovali u korupciji kupoprodaje TV sekundi različitih emisija, prenosa utakmica, serija pod netržišnim uslovima, koji nisu bili predviđeni zakonom i tako sebi pribavili milionsku protivpravnu korist. Zbog afere "sekunde", kako se u medijima naziva ovaj slučaj, 28. avgusta 2019. uhapšeni su direktor "Dajrekt medije" Jovan Stojanović i dvoje zaposlenih sa RTS.

Za osumnjičenom Jadrankom Drinić, koja tog dana nije privedena jer je navodno u Italiji, od tada se traga.

JURE JE I U ITALIJI

Do danas se nije odazvala pozivu srpskih, ali ni italijanskih organa pošto je TOK decembra 2019. poslao zamolnicu kolegama u Italiji za pomoć za njeno saslušanje. Samo je ona nedostupna pošto je, posle onih troje privedenih osumnjičenih, saslušano još 30 svedoka.

Ko je Jadranka Drinić

- Drinićeva je dugogodišnja poslovna saradnica Đilasa

- kao direktorka vodila je najvažnije Đilasove kompanije - "Dajrekt mediju" i "Multikom grupu"

- januara 2009. postaje vlasnica tri odsto vlasništva "Dajrekt medije"

- nakon što je "Dajrekt medija" prodata, Drinićeva je ostala sa malim udelom u toj kompaniji. Sa Silvanom Pandurević vlasnica je "DM Marketing International"

- 2017. godine bila na listi 10 najmoćnijih osoba u medijima

Poslanik SNS Nebojša Bakarec kaže za Srpski telegraf da je zabrinut za sudbinu Jadranke Drinić, ključnog svedoka protiv Đilasa:

- Nevin čovek rado sarađuje sa nadležnima da bi skinuo sumnju sa sebe, a ne beži od odgovornosti. Zato pitam TOK da li postoje dokazi da je direktorka "Dajrekt medije" još živa jer se kao osumnjičena nije odazvala pozivu srpskih i italijanskih organa. Da li postoji, to je pravni termin, dokaz o životu za Jandranku Drinić, osumnjičeno, a nedostupno lice, koje se navodno nalazi u Italiji.

Bakarec naglašava da isti odgovor traži i od Đilasa, čija je Drinićeva bila saradnica, jer, kako je naveo, SNS brine o ljudima i zabrinuti su "da li je živa jer mafija najviše likvidira takve svedoke".

RASPISANE POTERNICE

Advokat Svetozar Vujačić smatra da bi tužilaštvo trebalo da raspiše poternicu za direktorkom "Dajrekt medije".

- Ako je nema u Srbiji, što policija može lako da utvrdi, a ne odaziva se pozivima ni organa u Italiji, gde se pretpostavlja da se nalazi, onda se može raspisati i međunarodna poternica. Tužilaštvo ne bi smelo tako lako da odustaje, odnosno da dopušta da se ona izvuče po principu "ne odaziva se", pa predmet ide u fioku dok ne zastari. Nije neosnovana ni briga da li je živa jer stoji i ta varijanta da mafija likvidira takve svedoke - obrazlaže za Srpski telegraf Vujačić.

 

Do zaključenja broja Đilas nije poslao komentar niti odgovorio da li je u kontaktu sa Jadrankom Drinić, zna li gde je i zašto nije dostupna nadležnim organima.

Činjenice o Draganu Đilasu

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

- "Dajrekt medija" je bila u vlasništvu Đilasa do aprila 2014, kada ju je prodao za 17,7 miliona evra, kako je rekao, bugarskom biznismenu Krasimiru Gregorovu

- kupac, međutim, nije poznat budući da je krajnje vlasništvo bilo skriveno iza osam kompanija skrivenih u više ofšor lokacija

- nekadašnju Đilasovu firmu je potom polovinom 2018. kupila "Junajted grupa", čiji je suvlasnik njegov stari poslovni partner Dragan Šolak

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 25. decembar 2020. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading