KOJI ĐILAS JE VEĆI LAŽOV? Ozbiljne prevare sa nekretninama su posao za istražne organe!

Autor:

Vesti

01.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider SSP Dragan Đilas je tokom godina tajkunskog poslovanja patentirao formulu zasnovanu na malverzacijama i sumnjivim transakcijama, kojom je taložio luksuzne nekretnine u elitnim delovima Beograda, neretko po tržišno nerealnim uslovima, a kroz mutne transfere vlasništva, zakupe i darivanja. Vrednost te imovine meri se milionima evra.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Dragan Đilas

Očigledan primer jeste, kako otkriva Srpski telegraf, slučaj s luksuznom nekretninom na Vračaru nadomak Hrama Svetog Save. U pravnofinansijske vratolomije, koje ne isključuju lažiranje i obmanu javnosti i državnih institucija i izbegavanje plaćanja poreza, upleteni su članovi porodice i saradnici od najvećeg poverenja.

Krenimo redom. Još 17. decembra 2012. godine jedan dnevni list objavio je da se Đilas, tada gradonačelnik Beograda i lider DS, častio dupleksom čija je tržišna vrednost bila oko 700.000 evra. Do skupocene nekretnine došao je tako što je nju od investitora, bivšeg fudbalera Crvene zvezde Mihajla Pjanovića, formalno kupio Dragan Ješić, direktor firme "Čalet", čiji je vlasnik "Multikom group", u kojoj Đilas ima udeo od 25 odsto.

Tadašnji gradonačelnik podnosi tužbu, navodeći da je zbog članka smršao i priznajući da živi u tom stanu s porodicom, ali kao podstanar.

Pune ruke posla za istražne organe

Jasno je, ocenjuje izvršni direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić, da se iza čestih promena vlasništva, te prikrivanja stvarnog vlasništva na imovini koje poseduje Dragan Đilas, zapravo skrivala njegova namera da od javnosti i državnih organa sakrije stvarni obim imovine koju poseduje.

- Kako bi uspeo u tom naumu i izbegao odgovore na nezgodna pitanja, Đilas čak nije prezao od obmanjivanja zvaničnih državnih organa, što na dnevni red stavlja i pitanje njegove krivične odgovornosti zbog izigravanja zakona Republike Srbije. Zbog svih kontroverzi koje su ga pratile, kako sticanje bogatstva koje poseduje tako i njegovo kasnije prikrivanje, pa i izbegavanje plaćanja poreza, od suštinskog značaja za vladavinu prava u Srbiji jeste da nadležni državni organi pokrenu istragu i građanima daju precizan odgovor da li su i po kojim to zakonima takve radnje dozvoljene i, ako nisu, da se protiv njihovog počinioca preduzmu zakonom propisane mere - navodi Matić za Srpski telegraf.

Đilas je tada tvrdio da govori istinu, na sva usta je govorio da je samo zakupac stana i to na osnovu ugovora od 6. novembra 2012. koji je zaključio sa Ješićem.

U prevodu, to bi značilo da mu njegov zaposleni izdaje stan?!

Ovi argumenti bili su dovoljni da Dragan Đilas u rekordnom roku dobije spor pred Višim sudom i to samo godinu dana posle objavljivanja teksta o Đilasovoj luksuznoj nekretnini na Vračaru.

Ali ubrzo sledi obrt. Naime, dve godine nakon dobijenog spora, novembra 2015, Đilas kupuje od Ješića upravo taj stan od 185,43 kvadrata, uz ostavu i tri garažna mesta, od čega su dva uknjižena.

Uslovi pod kojima kupuje su idealni, svako bi ih poželeo. Luksuzan stan na dva nivoa u srcu Beograda za Đilasa košta 350.000 evra! Prostim uvidom u cene na tržištu nekretnina lako se izračuna da bi dupleks na ovoj lokaciji i bez garaže iznosio 660.000 evra. Već razlika u realnoj ceni i ceni po kojoj je Đilas pazario nekretninu ukazuje da bi tu imali posla i neki istražni organi.

Ovo nije jedina pogodnost koju je Đilas imao.

Uz povlašćenu cenu, prodavac Ješić, kako u ugovoru stoji, može se upisati kao vlasnik i bez potvrde o isplati celokupne sume. A Đilasu se omogućuje da nekretninu kupi u roku od dve godine, sukcesivnim uplatama, iako je to praksa samo za novogradnju, gde je dinamika plaćanja vezana za stepen izgrađenosti.

Kada je Đilas više lagao, 2012. ili 2015.

DECEMBAR 2012.

Stan na Vračaru nije moj

Živim u njemu kao podstanar

Vlasnik je Dragan Ješić, čije je firma deo "Multikom grupe", kojoj gazduje Đilas

NOVEMBAR 2015.

Đilas kupuje od Ješića taj stan od 185,43 kvadrata

Uz ovu nekretninu dobija ostavu i tri garažna mesta

Umesto 660.000 evra, Đilas dupleks kupuje za 350.000 evra

Stan otplaćuje na rate dve godine

Upisuje se kao vlasnik, bez potvrde o isplati

Dve nedelje posle potpisivanja ugovora, stan prepisuje ženi Ivi i njihovoj deci

GAZDA DARODAVAC

Posle samo 14 dana taj stan koji nije isplatio, ugovorom o poklonu, daruje bivšoj, drugoj supruzi Ivi i njihovoj deci. Iva Đilas i dvoje dece su suvlasnici.

Nameću se pitanja da li je uopšte bilo uplate, odnosno transakcije, ili je ugovor fiktivan, te da li u ovome ima elemenata pranja para? Zato je ovo slučaj za nadležne organe, koji bi trebalo to da istraže.

Lazar Lazović, zamenik predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, smatra da bi državni organi u okviru nadležnosti trebalo da reaguju i ustanove ima li elemenata krivičnog dela.

- Kada postoji neka sumnja, disproporcija u podacima, Poreska uprava i(li) Uprava za sprečavanje pranja novca mogu to da istraže. A tu je i novi zakon o poreklu imovine koji sledeće godine stupa na snagu - poručio je Lazović za Srpski telegraf.

Lider Stranke sloboda i pravde juče nije bio dostupan za komentar.

U stanu pretukao tasta

Đilas je upravo ispred tog stana na Vračaru, kako su pisali mediji, decembra 2014. maltretirao sad bivšu suprugu Ivu Đilas i njene roditelje Ružicu i Slobodana Pelevića. Đilas je, kako se navodilo, nasrnuo na Ivu i taštu, pa udario tasta, koji je pokušao da odbrani ćerku i ženu. Sve se, kako je objavljivano, dešavalo naočigled ćerke. Tast je ispod oka imao masnicu. Prijava je posle odbačena, Pelević i njegovi advokati odustali su od pravne borbe.

U maju ove godine Đilas se žalio što su u tom stanu njegova deca bila uznemirena. Kako je kazao, na uglu ulica Patrijarha Varnave i Braničevske s ozvučenja puštali su "Đilase, lopove", zbog čega su se njegova deca, koja žive na 30 metara odatle, plakala i tresla se od straha".

Muljanje i s vilom na Dedinju

Slučaj mutnih transfera oko kupovine ogromnog luksuznog stana na Vračaru nije usamljen, a da je Đilas već slično radio, pisao je i Krik.

1. Vilu na Dedinju od 579 kvadrata vrednosti 900.000 evra (prema njihovim procenama) Đilas je kupio u maju 2011. preko "Multikoma" tako što su prethodni vlasnici osnovali firmu "Čalet" i kao imovinu preduzeća ubacili i tu luksuznu kuću. Krik je objavio da se, na ovaj način, plaća manji porez nego kad bi nekretninu kupovao direktno.

2. Vila je zatim prodata 2017. godine po 200.000 evra nižoj ceni. Đilas je, podsetimo, tada za Krik izjavio: "Jedva sam čekao da prodam tu kuću, u izgubio sam 200.000 evra".

3. Zanimljivo da je kuću posle prodaje tadašnjem direktoru "Krušika" Mladenu Petkoviću i to preko firme "Comity real estate" (pre toga "Čalet" promenio naziv u "Comity real estate"). I to pred izbijanje afere "Krušik", kojom su đilasovci pokušali da nanesu štetu namenskoj industriji, izazovu haos i nerede u državi.

4. Konačno, mediji su nedavno otkrili da njegov brat Gojko Đilas (ne)posredno ima neverovatnih 35 nekretnina, dok je lider SSP objašnjavao da to nije tačno, nego da se deo nekretnina nalazi u vlasništvu "Multikoma".

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 2. decembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Cole

01.12.2020 20:45

Nema goreg čovek od Dragana Đilasa.

Davor

01.12.2020 22:00

Djilas ce na kraju zavrsiti u zatvoru. Samo da nadlezni pokrenu isrtagu.

Drugar

01.12.2020 22:07

Svakakve mutne radnje je izvodio djilas.

Rade

01.12.2020 22:08

Djilas je pokazao koliko je pokvaren, koliko je zeljan novaca i da ne mari na koji nacin ce doci do njega.