VELIKI USPEH SRBIJE NA PREGOVORIMA U VAŠINGTONU! Albanci poludeli zbog sporazuma

Autor:

Vesti

04.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić izborio je najbolji mogući dogovor za Srbiju u Vašingtonu. U Beloj kući sporazum je sklopljen sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i iz njega je izabačen zahtev o međusobnom priznanju. S druge strane, ugovoreni su brojni projekti i veliki investicioni paket.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Koliko je dobru stvar Vučić uradio za zemlju, svedoči i žestok sukob prištinskog predstavnika u Vašingtonu Avdulaha Hotija i bivšeg premijera tzv. države Kosovo Ramuša Haradinaja. Ogorčen zbog poraza Prištine, Haradinaj je čak zapreti povlačenjem njegove stranke, čime bi Priština ostala bez vlade.

Vučić je izveo majstorski manevar i pristao da potpiše sporazum samo sa Amerikom. Prema nezvaničnim informacija, ključne tačke dogovora, čiji je inače Tramp garant, sadrže više nego dobre vesti za našu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vučić se izborio za zajedničko upravljanje jezerom Gazivode, značajnim energetskim resursom, što je posebno razbesnelo Haradinaja, koji tvrdi da oni imaju isključivo pravo na ove resurse zbog geografskog položaja Gazivoda. Priština se žestoko protivila i realizaciji projekta "mini-Šengen", koji se našao u dokumentu, a čiji je inicijator srpski predsednik. Sporazumom je predviđen moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

KLJUČNE TAČKE SPORAZUMA

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Zajedničko upravljanje jezerom Gazivode, značajnim energetskim resursom

- Realizaciju projekta "mini-Šengen", kojem se Priština protivila

- Moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana

- Projekti vredni 13 milijardi dolara i za ulaganje u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte

Projekti vredni 13 milijardi dolara i za ulaganje u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte.

Upravo projekat "Gazivode" razlog je zbog kojeg je Haradinaj poludeo, žestoko se sukobio sa Avdulahom Hotijem, koji je bio predstavnik prištine u Vašingtonu. Naime, pre dolaska Trampa na sastanak Ramuš Haradinaj zahtevao je od Avdulaha Hotiju da odbije sporazum.

- Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda, moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati - izjavio je Haradinaj.

Prištinski mediji najavljuju da će ministri AAK podneti, te da će Haradinajeva stranka napusti vladajuću koaliciju sa LDK.

Poziv Trampu da dođe u Srbiju

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Vučić je u Vašingtonu imao kratak susret sa američkim predsednikom, kojeg je pozvao da poseti Srbiju. Predsednik Srbije je u Vašingtonu razgovarao i sa Ivankom Tramp, ćerkom i bliskom saradnicom američkog predsednika, kojoj je takođe uputio poziv da poseti Beograd

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Teslin zlatnik za Trampa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je američkom kolegi Donaldu Trampu poklonio zlatnik Narodne banke Srbije sa likom Nikole Tesle. Ovaj poklon nosi važnu simboliku, budući da se na zlatniku nalazi lik Nikole Tesle, čoveka koji je zadužio ceo svet svojim izumima, a to bi trebalo da predstavlja važnu sponu između Amerike i Srbije.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 5. 9. 2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mile

06.09.2020 14:23

hahahahahahahaha, samo se tešite ovako glupim tekstovima iz šefove kancelarije, ceo svet vam se smeje, miševi jedni