POČELO HAPŠENJE MILOVIH LJUDI: Policija i tužioci okrenuli leđa DPS

Autor: B. KAŠANSKI - S. AĆIMOVIĆ

Vesti

03.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krenulo je sa hapšenjima Milovih ljudi u Crnoj Gori, policija i tužilaštvo otkazuju mu poslušnost, a njegovi tajkuni pokušavaju da spasu glave i milione, nudeći se za svedoke i obećavajući da će biti na usluzi novim vlastima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Situacija u Crnoj Gori, kako saznaje Srpski telegraf, ovako izgleda nekoliko dana nakon istorijskih izbora, na kojima je teško poražen DPS Mila Đukanovića. Da ništa više nije i neće biti isto, pokazuju i događaji koji bukvalno sustižu jedni druge, a doskora su bili nezamislivi u zemlji u kojoj je isti čovek već tri decenije na vlasti.

Zbog pokušaja izborne krađe preksinoć je uhapšena članica DPS Milena Orlandić, za koju kažu da je žena od poverenja Mila Đukanovića. Ona se sumnjiči da je pokušala da lažira rezultate izbora, sklanjajući kontrolne kupone sa biračkih mesta kako se ne bi slagali sa brojem glasačkih listića. Kako se može čuti u Podgorici, to je tek početak...

- Policija i tužilaštvo odbili su poslušnost i ne žele više slepo da slede naloge Đukanovića i njemu bliskih ljudi. Videli smo svi snimak na kojem policajci pevaju: "Milo, lopove...", ali mnogo važnije od toga jeste što su im predstavnici buduće vlasti poslali direktan i nedvosmislen signal da mogu da povade iz fioka sve namerno zaturene slučajeve najtežih oblika kriminala i korupcije, kao i da pokrenu nove istrage. Poruka je jasna i glasi: "Više nema zaštićenih". Oni su je dobro razumeli i prionuli na posao. Već je napravljen i spisak sa nekoliko desetina imena koja će biti pročešljana i istražena - otkriva izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura u Crnoj Gori.

 

Takođe, to što je pre nekoliko dana Đukanovićev tajkun Vesko Barović prodao strancima svoju osiguravajuću kuću, bio je jasan znak ostalim biznismenima koji su godinama bili bliski s Đukanovićem i za njega i DPS odrađivali razne poslove na ivici i preko ivice zakona, da je vreme da se spasavaju žive glave i milioni.

- Neki od biznismena koji su se obogatili pod Milovom vlašću već su kontaktirali sa pobednicima izbora i ponudili da budu svedoci u budućim postupcima, pod uslovom da njih niko ne dira i da im se omogući, ako ne da nastave da rade u Crnoj Gori, ono da je nesmetano napuste i iznesu bar deo kapitala - objašnjava izvor našeg lista iz Podgorice.

DPS pritiska Dritana, on ih odmah otkačio

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin
Dritan Abazović

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović predsednika Crne Gore Mila Đukanovića vidi kao političku prošlost, uz poruku da je evropski Lukašenko propao i da bi bilo korektno da podnese ostavku. Time je Abazović, čija je koalicija osvojila četiri mandata i presudno će uticati na formiranje nove vlade od predstavnika dosadašnje opozicije, poslao jasan odgovor na pozive DPS da se prikloni njima i da ne dozvoli, kako su poručili, da bude deo "četničkog i velikosrpskog projekta".

Milovan Drecun, poslanik i predsednik Odbora za KiM u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, potvrđuje da je policija okrenula leđa Đukanoviću.

- Pre nekoliko dana u kampu specijalnih snaga crnogorske policije na Zlatici održan je sastanak koji su zakazali čelnici uprave policije, sa temom da se pripadnici specijalnih jedinica izjasne da li će podržati Mila Đukanovića i DPS da bi navodno odbranili sve državne institucije i povratili vlast od opozicije. Veliki broj specijalaca je to odbio. Videli ste onaj snimak gde grupa policajaca skandira: "Milo, lopove", to pokazuje ogromno talasanje unutar policije i specijalnih snaga vojske - rekao je juče Drecun.

Hapšenja i procese protiv pojedinih pripadnika Milove klike najavio je i Dritan Abazović, lider jedne od tri pobedničke grupacije na izborima. On je poručio da za DPS nema mesta u novoj vladi, ali da će deo njihovih kadrova svakako ostati deo državne administracije, dok će, kako je rekao, za neke biti mesta i pred pravosudnim organima.

Đukanović: Crna Gora je kompenzacija za Kosovo

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oštro je u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF okrivio za rezultate izbora i aktuelnu situaciju u Crnoj Gori Rusiju i Srbiju. On je ocenio da je protivljenje Moskve širenju NATO i EU kroz uticaj na određene zapadnobalkanske zemlje ohrabrio retrogradne politike u regionu i da je oživljen velikosrpski nacionalni projekat.

- Taj projekat pretenduje da obezbedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo i naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosrpskog nacionalizma. To, valjda, svi jednako dobro čitamo, nije niko neobavešten - tvrdi Đukanović.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS, kaže za Srpski telegraf da dolaskom nove vlasti u Podgorici nastupa period čišćenja dvorišta, koje je Đukanović svojim delima zaprljao.

- Na red će vrlo brzo doći formiranje organa i tela koji će sprovoditi nezavisne istrage o Milu Đukanoviću i njegovom kriminalu - uveren je Karan.

Uticajni italijanski medij Il fato kvotidijano (Il fatto quotidiano) objavio je opširan tekst o 30-godišnjoj vladavini Đukanovića, označivši Crnu Goru u tom periodu kao leglo mafije i pominjući razne poslove koje su kriminalne grupe radile pod zaštitom države. Pominju se i nerazjašnjeno ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića 2004. godine, kao i mnogi drugi zločini.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa pročitajte informacije kojih nema u drugim medijima

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading