Lideri Srba sa obe strane Drine sklopili SRPSKO JEDINSTVO! Vučić: TO NIKO NIKADA NEĆE MOĆI DA SRUŠI!

Autor:

Vesti

26.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Republika Srpska proslaviće 15. septembra Dan jedinstva, saopštili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Šef države je posle sastanka s političkim predstavnicima RS najavio nekoliko velikih zajedničku projekta, kao što su izgradnja aerodroma u Trebinju i pogranična industrijska zona. Pored toga, Beograd i Banjaluka jačaće srpsko jedinstvo, kulturne veze, koje podrazumevaju negovanje ćirilice, istorije, zajedničke udžbenike (pogledajte okvir)...

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vučić i Dodik

Srbi sa obe strane Drine ubuduće će imati zajednički praznik i 15. septembar obeležavaće kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo se i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front - rekao je Vučić.

Praznik će, prema rečima predsednika države, pored Srbije i RS, obeležavati u svim srpskim sredinama širom sveta.

Činjenice - proboj Solunskog fronta

Solunski front, koji su na Balkanu stvorili saveznici protiv Centralnih sila od 1915. do 1918. godine, dobio je naziv po glavnoj bazi Solunu
Saveznici su bile francuske, srpske, britanske, grčke i italijanske trupe, kojima su se 1917. pridružile i ruske
Centralne sile činile su Nemačka, Bugarska i Austrougarska
Za komandanta Solunskog fronta izabran francuski general Franše D'Epere. Juna 1918, posle savetovanje sa srpskim generalima i regentom Aleksandrom, doneta je odluka da se krene u proboj

Srpska vojska bila je podeljena u dve armije, prvu kojom je komandovao Petar Bojović, i drugu, sa Stepom Stepanovićem na čelu

Komandant štaba bio vojvoda Živojin Mišić

Stradali srpski vojnici sahranjeni su na vojničkom groblju Zejtinliku u Solunu

- Srbi će, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazati da su isti narod i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih - istakao je Vučić.

Navodeći da "niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda", predsednik je dodao da se prethodnih godina videla kako to treba da se čini jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Beograd na vodi ponos Srbije

Sa gostima iz RS Vučić je juče obišao Beograd na vodi, koji je, prema Vučićevim rečima, ponos Srbije.

- Posebno sam ponosan na projekat "Belgrade Waterfront", na ove fantastične velelepne zgrade, na Klinički centar, za koji možete da vidite i koji gradimo, na sve to što smo promenili u Beogradu. Od smetlišta, đubrišta, najgoreg mesta za okupljanje najgorih napravili smo jedno od najlepših mesta u Evropi i svetu - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da na tom mestu u ovom trenutku radi 1.700 naših radnika.

- Toranj iza mene biće najviša zgrada u čitavom delu Evrope. Ponosan na Srbiju, ponosan na naše prijateljstvo i bratstvo sa Srpskom - rekao je Vučić.

Poručio je da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti. Srbiji je, kao i Srpskoj, očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja.

- Na te pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i strpljivo. Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo - naglasio je predsednik.

Ove projekte su dogovorili Vučić i Dodik

1. Avionom za Trebinje

Do marta 2022. poleteće prvi avion sa aerodroma u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska. Prema Vučićevim rečima, razmatra se sa Srpskom renoviranje i rekonstrukcija aerodroma u Banjaluci.

2. Pogranična zona

Napravljen je plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH. To se, pre svega, odnosi na delove između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljuboviju i Bratunac, Mali Zvornik i Zvornik. 

3. Podrška poljoprivredi

Na sastanku na Andrićevom vencu juče je bilo reči o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, koja bi bila do 12.500 evra. 

4. Bratimljenje škola i očuvanje pisma

Dogovoren paket iz oblasti obrazovanja i kulture, koji će obuhvatiti ujednačavanje školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

- Trebalo bi da se usaglase predmeti priroda i društvo, istorija, geografija, likovno i muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa - precizirao je Vučić.

5. Film o Jasenovcu

Vučić je podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske, već investirala u mnoge stvari koje se tiču zajedničkog sećanja na žrtve. Najavio je da će uskoro biti premijerno prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Naveo je i da je sa Dodikom razgovarao o dokumentu koji mu je uputila zvanična Banjaluka dostavila, te da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

- Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odgovorio sam na svako pitanje - kazao je predsednik, dodajući da jedino može da kaže da nikada više "neće biti novih 'Oluja' ni progona srpskog življa, ali da će Srbija raditi i da poštuje mir i Dejtonski sporazum, ali i integritet RS u okvirima BiH, kako je to zapisano u Dejtonu".

 

 

 

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Dodik: Garancije za RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je sastanak sa zvaničnicima Srbije bio sastanak kontinuiteta, na kojem je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića tražio garancije da status Republike Srpske neće biti ugrožen silom. Naveo je da je on taj koji je inicirao razgovor na temu poštovanja Dejtonskog sporazuma.

- Želeo sam da upoznam predsednika Srbije o tome. Naša politika jeste politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat - rekao je Dodik.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Prvoborac

26.08.2020 20:20

Mi treba da širimo Srpstvo na pravi način boreći se mirom i poštovanjem protiv antisrpske propagande.

Filip

26.08.2020 20:23

Nastvalja se intenzivna saradnja sa Republikom Srpskom. OVaj praznik je veliki dan za sve Srbe.

Nikoleta

26.08.2020 20:35

Srbi i trebaju uvek da se drze zajedno.

Rade

26.08.2020 20:45

Saradnja Srbije i Srpske se razvija u skladu sda Dejtonom i niko ne može da kaže da se time ugrožava integritet BIH.