ISTINE O SRAMOTI PUPOVČEVOG PULENA: Srbin bio na proslavi Oluje za 4 MILIONA!

Autor:

Vesti

13.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 30 miliona kuna, što je oko četiri miliona evra, glavni je motiv zbog kojeg je Boris Milošević, srpski predstavnik u hrvatskoj vladi, bio u Kninu u prvom redu na proslavi "Oluje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Milošević na godišnjici Oluje

Keš iz državne kase, koji je ove godine bio veći nego prethodnih, Zagreb je usmerio na nekoliko srpskih udruženja koja inače blisko sarađuju sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom, koju godinama vodi Milorad Pupovac.

- Vlada Andreja Plenkovića najviše novca izdvojila je za srpsku nacionalnu manjinu, a četiri najveća udruženja - Srpsko narodno vjeće, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Srpsko privredno društvo Privrednik i Zajedničko veće opština Vukovar. Možda je slučajnost, ali je zanimljivo da je do jula prošle godine na mestu predsednika Srpskog narodnog vjeća bio Pupovac i da ga je na tom mestu nasledio njegov politički pulen Boris Milošević, baš onaj koji je imao želudac da sa Hrvatima slavi "Oluju" - navode izvori iz bezbednosno diplomatskih krugova.

Dobro situiran profesor

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Pupovac

Predsednik udruženja Veritas Savo Štrbac navodi da Pupovca poznaje godinama, da zna da je oduvek bio odličnog imovinskog stanja.

- Znam da je dobro situiran, da je profesor... Ne verujem da je taj novac završio u privatnim džepovima. To su davanja poput onih koja naša država daje nacionalnim manjinama u Srbiji. Srbi imaju našu podršku šta god da rade, oni koji su ostali da žive u Hrvatskoj moraju da se snalaze, da posluju, da privređuju... Sve to podržavamo. Jedino što nijedan Srbin ne sme da uradi jeste da ide na slavlje povodom "Oluje". A upravo je ono što je uradio Milošević. Za takve poteze i postupke nijedan Srbin ne može i ne sme da ima razumevanja - poručuje Štrbac.

DOBIJAĆEMO I VIŠE

Milorad Pupovac u izjavi za Srpski telegraf ističe da je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke a ne nekog od udruženja ili samouprava Srba u Hrvatskoj.

- Ne znam koliko tačno dobijaju zajedno SNV, ZVO, Prosvjeta i Privrednik. Znam samo da sa ostalim zastupnicima nacionalnih manjina radimo na tome da se povećavaju sredstva za redovno funkcionisanje ključnih manjinskih organizacija i samouprava, njihove programske aktivnosti i kapitalne investicije: izgradnja ili obnova kulturnih centara, društvenih domova, infrastrukture i spomenika, kao i na poseban program ekonomskog razvoja sredina u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, posebno srpske, a koja su devastirana u ratu - objašnjava Pupovac.

 

 

 

Dodaje da zna da od tih sredstava Srbima, kao najbrojnijoj zajednici, nakon što više od dve decenije nije bilo tako, sad pripada razmerno najveći deo tih sredstava.

Na konkretno pitanje da li je taj novac bio razlog zbog koje je jedan Srbin otišao na proslavu "Oluje" Popovac kratko odgovara:

- Svašta!

Tuđman slao helikopter za Pupovca

O vezama Pupovca sa hrvatskim vlastima decenijama kruže brojne priče. Jedna od njih je i ona vezana za promenu hrvatskog ustava, po kojem su Srbi preko noći od naroda degradirani i svedeni na nacionalnu manjinu.

Naime, 12. decembra 1997. u Saboru se glasalo o izmenama i dopunama ustavnog zakona. Za usvajanje je bila potrebna dvotrećinska većina, a vladajućem HDZ nedostajao je jedan glas da proguraju zakon. Samo glasanje odlagano je neprestano od podneva do sedam uveče. Nešto posle sedam u skupštinsku salu stigao je Pupovac, podigao je ruku i ustavne izmene su usvojene. Priča se da je u toj pauzi, po naređenju Franje Tuđmana, poslat helikopter koji je Pupovca prevezao do Sabora na glasanje.

RAZDOR MEĐU SRBIMA

Navodi da Hrvati za srpsku zajednicu već godinama daju ne desetine, već stotine miliona kuna. Novac, kako nabraja, ide za obnovu u ratu porušenih kuća ili za stambeno zbrinjavanje onih koji su ostali bez stanova, subvencionisanje opština, subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava, obnovu spomenika i kulturne baštine, školovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

- To traje od 2003. s oscilacijama u visini iznosa, do prekida u pojedinim razdobljima. Onaj ko vam sugeriše da bi to bio razlog odlaska u Knin taj ili ne poznaje naš rad, našu politiku ili to radi zbog loše namere - poručuje Pupovac.

Josipović: Pupovac je etno-biznismen

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Ivo Josipović

Prema rečima prvog čoveka Veritasa, Pupovac je dugo bio prijatelj sa bivšim hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

- Kada su se nešto sporečkali, Josipović je dao izjavi i Pupovca nazvao etno-biznismenom - priča Štrbac.

Podsetimo, u avgustu 2012. Josipović, koji je u to vreme bio predsednik Hrvatske, tvrdio je da je Pupovac reketirao sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike finansijske prihode iz proračuna. Govorio je da su mu stigle brojne pritužbe u kojima su se "Srbi i neke njihove organizacije" žalili da Pupovac netransparentno troši novac namenjen manjinama.

- Pa nema nikakve sumnje da je Milorad Pupovac lukavi i promućurni etno-biznismen, izraziti petokolonaš, kojem je srpstvo primarni biznis - rekao je tada Josipović.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ističe da srpski interesi nemaju cenu i da je po tom pitanju nedopustiva bilo kakva trgovina:

- Hrvatska uporno pokušava da deluje protiv Srbije. Pokušavaju da naprave razdor između Srba koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, žele razdor koji će ih okrenuti protiv Beograda.

Osim ove priče, u sutrašnjem broju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika.rs, pročitajte još ekskluzivnih vesti kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa 14.08

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading