RAT AMERA I KINE SE PRESELIO NA SRBIJU: Velike sile u klinču zbog jačanja naše vojske!

Autor:

Vesti

11.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rivalstvo između Vašingtona, sa Donaldom Trampom na čelu, i Kine, predvođene Si Đinpingom, prelilo se i na Srbiju. Amerikanci su Beogradu zamerili nabavku šest dronova CH-92A i planiranu kupovinu protivavionskog raketnog sistema FK-3 za Vojsku Srbije iz Kine. Kinezi su uzvratili da je preterana briga zbog jačanja veza Beograda i Pekinga, te da izvoze u skladu sa međunarodnim pravom u suverene države, prozivajući tako SAD za isporuke naoružanja i vojne tehnike vlastima u Prištini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Rat SAD i Kine odavno tinja na više frontova i, mada je teško balansirati između interesa te dve sile, Srbija, ističu upućeni, "ne treba da se peca", već da nastavi sa modernizacijom armije po planu. Naročito što ne treba isključiti mogućnost, kako napominju, da je zamerka SAD stigla zapravo iz Trampovog protivničkog tabora ili predstavnika "duboke države".

- Slažemo se da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje. Pa, ipak, vlade bi trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama - komentar je ambasade SAD za Radio Slobodna Evropa povodom nabavke kineskih dronova i raketnog sistema za Vojsku Srbije.

Nabavka 20 bombardera

Na inicijativu predsednika Vučića, odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali VS i zato će se i ubuduće naoružanje nabavljati na osnovu potreba, kvaliteta, cena sa svih strana sveta. Srbija je, naime, zatražila od SAD da kupi 20 lovaca bombardera.

SAVETI IZ VAŠINGTONA

Poručuju i da bi svaka zemlja "trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost, kao ni njen ekonomski suverenitet", ali da tog poverenja ne može da bude "ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti, kakva je u Kini". Srbiji "savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU":

- Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše s Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu, ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni.

Iz Pekinga su uzvratili udarac tekstom "Zašto je NATO preosetljiv na to što Srbija kupuje oružje od Kine" u Global tajmsu, gde se konstatuje da je Srbija prva evropska država koja će u naoružanje uvrstiti kineske bespilotne letelice, što otvara novi kanal za Kinu da se probije na evropsko tržište oružja.

- Ova nabavka oružja izazvala je brigu u zapadnim zemljama, naročito među članicama NATO koje predvode SAD, zbog zbližavanja veza Pekinga i Beograda. Međutim, njihova briga potpuno je preterana i suvišna - navodi se u tekstu Songa Žonpinga, kineskog vojnog komentatora.

DONACIJE

AMERIKA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- donirala 40 terenskih vozila HM-MWV (hamera)

- 12 termovizijskih dvogleda i 350 radioloških individualnih senzora vrednih 814.567 dolara

- sisteme za simulaciju "Virtual Battle Space" vrednosti 379.000 dolara

- donacije od 1,4 miliona dolara za nabavku simulatora za obuku izvođenja vojnih operacija i 819.800 dolara za opremu za višenamenski poligon za obuku

- građevinske mašine za inženjersku četu 352. Bataljona iz Prokuplja

KINA

- donirala 40 sredstava za inženjeriju (sredstva integralnog transporta, specijalna vozila, samohodne inženjerske mašine, motorna vozila)

- 16 gumenih čamaca i 16 vanbrodskih motora

- 5 motornih sanki i 10 prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava

- medicinsku opremu vojnom zdravstvu, kao podršku u borbi protiv korone

***** Srbija nije proteklih godina kupovala naoružanje i vojnu opremu iz SAD i Kine. Bilo je samo njihovih donacija. Nabavka dronova i transfer-tehnologija za naš "Pegaz" i eventualna kupovina FK-3 prva je iz Kine, ali je započet proces za kupovinu aviona iz SAD

PEKING UZVRAĆA

Uz podsećanje na NATO agresiju i rat na KiM, kineski list ističe da je za Srbiju neophodno da očuva nacionalnu bezbednost i u skladu s tim da nabavi napredna odbrambena oružja. Nabavka kineskog oružja jeste, dodaje se, pragmatična odluka Srbije, koja pokušava da uđe u EU, kako bi smanjila tenziju sa susedima.

- Kao drugo, razlog za brigu u NATO nema jer je kineski izvoz oružja uvek u skladu sa međunarodnim zakonima. Kina je uvek pokazivala strogu kontrolu nad svakim vojnim izvozom, a kineski standardi pri izvozu prevazilaze međunarodne norme. Kina npr. izvozi oružje samo međunarodno priznatim državama. Sve to govori da je izvoz oružja iz Kine u Srbiju u skladu sa svim uslovima Sporazuma o trgovini naoružanjem - poručuju iz Pekinga.

Vučić: Delujemo suvereno, u skladu sa interesima Srbije

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Aleksandar Vučić

Kineski raketni sistem FK-3, o čijoj nabavci smo razmišljali, nije na spisku za sankcije američkog ministarstva, pa upozorenje SAD tim povodom vidimo, pre svega, kao političko, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija će, ističe, uvek odlučivati kao nezavisna, suverena zemlja, ne ugrožavajući svoje vitalne interese, a to će biti slučaj i u vezi nabavke raketnih sistema.

Vučić je, na molbu da prokomentariše upozorenje ambasade SAD na rizik kupovine kineskog raketnog sistema, dok u Rusiji pojedini portali spekulišu da se radi o odustajanju od kupovine ruskog S-300, rekao da svaki put kada se odlučimo nešto da kupimo uvek neko ima nešto protiv.

- Mi smo razmišljali o kineskom raketnom sistemu FK-3. Taj sistem nije na spisku za sankcije američkog ministarstva. Razumemo to upozorenje kao političko saopštenje. Ali uvek ćemo delovati kao nezavisna suverena zemlja, razmišljajući da ne ugrozimo naše vitalne interese - poručio je šef države.

REAKCIJE

Vlade Radulović, vojnopolitički analitičar

- Vašingtonu smeta prodor Kine u EU, u američku interesnu zonu. Nije zanemarljivo ni to što iz Kine odgovaraju da posluju sa suverenim državama, udarajući "packu" SAD što snabdeva oružjem KiM. Srbija ne treba da se "peca", već da nastavi sa modernizacijom VS. Zasad nam to dobro ide.

Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Predrag Rajić

- SAD i Kina su rivali, njihovi komentari dokazuju da je Srbija postala respektabilan faktor u ovom delu Evrope. Naravno, veoma je teško balansirati i hodati po tankoj žici između interesa dve svetske sile, ali, na našu sreću, imamo predsednika, koji to čini na genijalan način.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 12. avgust 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading