ŠIPTARSKO RUKOVODSTVO U PRIŠTINI U TOTALNOJ PANICI: SRPSKA VOJSKA UŠLA NA KOSOVO!

Autor: M. JOVANOVIĆ/K. ILIĆ

Vesti

09.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiptarsko rukovodstvo u Prištini u panici je posle zajedničkih patrola pripadnika Kfora i Vojske Srbije na administrativnoj liniji. Činjenica da Rezolucija UN 1244 i dalje važi, a da je priznaje čak i vrh NATO, izazvao je pravu buru u kosovskom medijima, koji su javili o "upadu 11 pripadnika srpske žandarmerije" u okolinu Kamenice. Utisak je da ovaj potez Kfora nije slučajan i da je jasna američka poruka posle odluke Prištine da minira pregovore sa Beogradom, koje vodi Trampov izaslanik Ričard Grenel, i okrene se Nemačkoj.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Vojska Srbije

Nakon što je poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajčinovci u subotu uveče objavio video-zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da "hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", kosovski mediji su iz časa u čas, ne skrivajući paniku, izveštavali o "upadu".

U opštu zbrku uključio se i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti, koji je obećao detaljan izveštaj i naglasio da "građani u Karačevu neće biti bez zaštite institucija".

 

Potom se oglasio i PDK sa optužbama i osudama, dok je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj čak otišao u Karačevo, podelivši nekoliko fotografija, uz poruku da kosovske bezbednosne institucije "ne smeju više da dozvole ovakvu provokaciju srpske žandarmerije". Da su u strahu velike oči, govori i činjenica da je od srpske vojske video Žandarmeriju.

NIJE ISKLJUČENO DA TRAMP ISPRAZNI BONDSTIL

Da Šiptari imaju razloga za paniku, govori i činjenica da je svojevremeno najstariji Trampov sin Donald Tramp džunior preko Tvitera uputio poruku: "Vreme je da vratimo kući američke vojnike s Kosova". Potom su i predstavnici američkog saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli upozorili Prištinu da je moguće zatvaranje baze Bondstil kod Uroševca. Izvori kosovskih medija tada su rekli da u Vašingtonu "postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u pregovorima".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Lazarević

- To je već ozbiljna stvar i kamo sreće da do toga dođe. Mislim da je ta pretnja Trampovog čoveka bila ucena Amerikanaca vlastodršcima u Prištini. Ti vlastodršci su čeda Nemačke, jedni su pokušavali sa Merkelovom, drugi sa Trampom. Nagoveštaj da bi se Amerikanci mogli povući sa Bondstila izazvao je paniku u redovima Albanaca jer bi se, u slučaju da do toga dođe, osećali nemoćnim i nezaštićenim. Kamo sreće da dođe do tog pitanja, rano je da se izvedu ti zaključci, ali nije nemoguće da dođe do toga u budućnosti - navodi Lazarević za Srpski telegraf.

U Karačevo je otišao i Bajčinovci, koji je posetio i vlasnika lokala za kojeg mediji navode da mu je Žandarmerija prošla kroz dvorište. Pojedini mediji objavili su i obaveštenje sa Fejsbuk stranice "Oslobodilačka vojska Kosova", koja je pozvala na odlazak i protest u Karačevu, uz upozorenje da, ukoliko "država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999".

Kosovo sad ucenjuje poternicama

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici institucija u Prištini ne bi trebalo da učestvuju u dijalogu sa Beogradom, sve dok srpske vlasti ne povuku poternice prema pripadnicima bivšeg OVK, raspisane preko Interpola.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji tamošnje vlasti privele su nakratko veterane OVK Imrija Iljazija i Murteza Kastratija, po poternicama Interpola, a na zahtev srpskog pravosuđa.

Regionalni zapovednik bivšeg OVK Šukri Buja pridružio se Meljizi Haradinaj, rekavši da je dijalog besmislen ukoliko Beograd ne prestane s diplomatskim napadima.

General Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa, za Srpski telegraf kaže da je pitanje svih pitanja zbog čega se naš odred od 1.000 pripadnika ne vraća na Kosovo uprkos odluci UN:

ŠTA PIŠE U REZOLUCIJI 1244

- Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrati da bi obavljalo sledeće funkcije:

1. Vezu s međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti

2. Obeležavanje/čišćenje minskih polja

3. Održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima

4. Održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima

U napomenama se navodi da će povratak 1.000 vojnika biti moguć isključivo iz pomenuta četiri razloga

- Žao mi je što do toga nije došlo, sigurno bi mnogo šta bilo drugačije da se to realizovalo. Međutim, čini mi se da se naše vlasti i posle 2002. i 2003. godine i nisu tako interesovale da insistiraju na toj obavezi koja je propisana rezolucijom. Zajednička patrola jeste ustaljena praksa da se povremeno angažuju naše jedinice u zajedničkom izvršavanju kontrole granice, ali čak i ta praksa užasava Albance - pojašnjava Lazarević.

SLOBIN KOSMETSKI ODRED RASFORMIRAN U TIŠINI

Još uoči septembarskih izbora 2000. godine tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević naredio je formiranje kosmetskog odreda mira, koji je trebalo prvi da se vrati na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 UN. Za komandanta odreda tada je imenovan general-pukovnik Momir Vukadinović, kojem je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VS, u ime predsednika predao zastavu odreda.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Slobodan Milošević

Bio je to vanformacijski i vanserijski sastav prepotčinjen Trećoj armiji, brojao je 999 posebno odabranih profesionalnih pripadnika Vojske i policije, sa pratećim osobljem, organizovan u četiri mehanizovane čete i ostale manje mešovite jedinice. Vrhunski su, za tadašnje prilike, bili opremljeni, naoružani, obučeni i uvežbani.

Odred je raspolagao ovom tehnikom:

- 53 BVP (borbena vozila pešadije M-80 i 80/A, oklopni transporteri na gusenicama)

- 17 BPV (borbena vojnopolicijska vozila, oklopni transporteri na točkovima)

- 4 BRDM (oklopna borbenoizviđačka vozila na točkovima)

- 19 specijalnih vozila

- 108 neborbenih vozila

Povlačenje sa Kosova

Završna smotra kosmetskog odreda, kada je izvedena i taktička vežba sa bojevim gađanjem "Povratak 2000", održana je 1. septembra 2000. godine na poligonu kod Pirota. Pokaznoj vežbi prisustvovali su i vojni predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Iraka, Italije, Japana, Kine, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije i Ukrajine.

Međutim, ova pokazna vežba bila je jedini pokret ove jedinice pred kamerama. Niti je više pominjana u javnost niti se vratila na KiM.

Dodaje da su u strahu velike oči jer su Albanci navikli da ih njihovi mentori tetoše po bilo kom pitanju.

- Hvale se kako stvaraju neku svoju vojsku, pa im smeta i paranoišu čak i kada Kfor sa jedinom regularnom vojskom, a to je srpska vojska, patrolira i onda se vidi da ne ide sve baš tako kako su planirali - uveren je general.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 10. avgust 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading