Putinov juriš na Srbiju: Sergej Lavrov 18. juna u Beograd donosi ekonomski i vojni paket!

Autor:

Vesti

07.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva kreće u političku, ekonomsku i vojnu ofanzivu kako bi ojačala pozicije Srbije. Pomenute tri oblasti biće i ključne teme o kojima ruski predsednik Vladimir Putin želi da razgovara sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Vučić i Putin

Susret dvojice državnika zakazan je za 24. jun, kada predsednik Srbije ide u Moskvu, gde će na poziv ruskog šefa države prisustvovati Paradi pobede. Na tom, 18. po redu sastanku Vučića i Putina, Rusija će pokrenuti pitanje novih oblika saradnje kako bi pomogli i ojačali pozicije Beograda, kako bi Srbija što snažnija ušla u dijalog oko Kosova.

UZ BRAĆU KAD JE NAJTEŽE

Prethodno će u Beograd stići ministar od najvećeg Putinovog poverenja. Naime, već 18. juna u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, koji će pripremiti teren za sastanak dvojice državnika. U fokusu ove posete biće razgovori o Kosovu. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbija ima nedvosmislenu podršku Rusije.

24. JUNA SASTAĆE SE VUČIĆ I PUTIN NA PARADI POBEDE U MOSKVI

- Reč je o strateškom prijateljstvu dva naroda. Rusija i predsednik Putin pokazali su koliko im je Srbija važna i u vreme pandemije. Srpskoj braći, kako Putin govori kada pominje našu zemlju, poslali su opremu, stručnjake... Uprkos situaciji sa kojom se i sama suočavala tokom korone, Rusija je potvrdila opredeljenje da ne zanemaruje prijatelje koje vide u Srbiji - podsetio je ministar.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Aleksandar Radić

Saradnja i vežbe dve vojske u avijaciji

Zajedničke vojne vežbe i dodatno usavršavanje naših vojnika teme su o kojim će se, kada je u pitanju vojna saradnja, najviše razgovarati. Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, Srbija je poslednjih godina dosta uložila i dosta naoružanja nabavila. Odbrana zemlje je podignuta na mnogo viši nivo nego što je bila prethodnih godina, te od Vučićevog odlaska u Moskvu ne treba očekivati dogovore o kupovini nekih novih sistema.

- Srbija je nabavila opremu kojom je jačala svoju odbrambenu moć. Ono što smo hteli, već smo uzeli. Od Rusije možemo očekivati dalju podršku, kroz zajedničke vežbe u padobranstvu, avijacije i pešadije - navodi Radić.

Dačić nije želeo da govori o detaljima predstojećih susreta, već je napomenuo da je Rusija podršku pokazuje delima, kao što je bio slučaj kada su u Ujedinjenim nacijama sprečili usvajanje rezolucije kojom bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod.

17 SUSRETA DOSAD IMALI SRPSKI I RUSKI PREDSEDNIK

TEME RS I CG

Politički analitičar Dragomir Anđelković očekuje da će se u Moskvi razgovarati o konkretnim političkim pitanjima:

- Kosovo je glavna tema, ali će se razgovarati o očuvanju Republike Srpske i položaju Srba u Crnoj Gori.

Dodaje da je Rusija dokazala da nam je prijatelj, te da je izvesno da će 24. juna biti govora o konkretnim koracima koje Moskva može da preduzme, a koji bi išli u korist Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić i Đinping

Ðinping: Hvala Vučiću

Srpski predsednik juče se sastao i sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, koja je na Andrićev venac donela pismo kineskog šefa države. Predsednik Kine Si Ðinping zahvalio je Vučiću na pismu, u kom je srpski predsednik izrazio čvrstu podršku Kini za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, navodeći da visoko ceni podršku Srbije.

- Poštovani gospodine predsedniče, hvala vam na pismu u kom ste izrazili čvrstu podršku kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, što ja visoko cenim - naveo je Si u pismu, koje je Vučiću danas uručila ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

- Koliko nas Zapad pritiska, toliko će, s druge strane, Rusija biti uz nas. Svi ruski zvaničnici više puta su dosad isticali spremnost da, kada je reč o Kosmetu, podrže rešenje koje Srbija smatra za najpovoljnije - ističe Anđelković.

Dačić: Reč je o strateškom prijateljstvu, predsednik Putin pokazao je koliko mu je Srbija važna

S druge strane, diplomatski izvori iz Moskve kažu da će Rusija sa Srbijom razgovarati o konkretnim koracima koji bi pomogli u borbi za srpske interese u pokrajini.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Opstanak istine

Vučić je juče razgovarao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji mu je preneo Putinov poziv da prisustvuje Paradi pobede, 24. juna u Moskvi.

- Velika je čast prisustvovati proslavi 75-godišnjice pobede nad fašizmom. Mi smo u Drugom svetskom ratu osvojili slobodu uz pomoć Crvene armije i Srbija je protiv pokušaja revizije istorije. Borićemo se da istina opstane - rekao je Vučić.

Ruski ambasador naveo je da je predsednik Putin izabrao 24. jun jer je na taj dan 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobednika, koju su predvodili maršali Žukov i Rokosovski, pošto je tradicionalna parada 9. maja morala da bude odložena zbog epidemije koronavirusa.

- Razgovori će, kao i uvek, biti otvoreni, razmotriće se sve opcije i metodi kojima Moskva može da pomogne. Svesni smo pritisak pred kojim je Srbija, stoga nećemo povlačiti poteze koji bi tu poziciju dodatno otežali, s obzirom na to da se uskoro očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU - navode naši izvori.

Pored političkih tema, u Moskvi će se razgovarati o konkretnim potezima koji bi unapredili ekonomsku i vojnu saradnju dve zemlje.

Osim toga u Srpskom telegrafu za 8. jun pročitajte i sve detalje šokantnog slučaja u Pančevu gde jedna devojčica od samo 12 godina zadaje glavobolje celom kraju! Saznajte i najnovije informacije o slučaju ubistva Jelene Marjanović, kao i šta nas čeka ako dođe drugi talas korone. I na kraju, tema koja je ovih dana uzburkala javnost - izbacivanje Desanke Maksimović iz redovne lektire - obrađena je iz jedne neobične perspektive koja otkriva šta bi mogao biti razlog ovakvog pokušaja da se slavna pesnikinja ukloni iz udžbenika. O svemu ovome čitajte u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading