Rat generala: Nebojša Pavković žestoko udario na Momčila Perišića

AUTOR: Tanja KOVAČEVIĆ

sreda, 28. 8. 2019.| 11:00

1

Pavković tvrdi da je ceo sistem odbrane bio blokiran da ne bi bilo dokaza o susretima tadašnjeg načelnika Generalštaba sa čelnicima NATO

Nebojša Pavković

Pored toga, Pavković, koji posle presude haškog suda služi kaznu u Švedskoj, u pismu koje nam je prosledio tvrdi da su čak radari isključivani kako bi se sakrila Perišićeva putovanja na sastanke sa Amerikancima i NATO predsednicima.

- Dakle, generali Perišić, Dimitrijević i Grahovac prevarili su i Vojsku i državu i narod. Dimitrijević i Perišić, pod vidom obilaska jedinica na Kosmetu, preduzeli su niz radnji i postupaka da maskiraju i sakriju od svih maršrutu puta načelnika GŠ VJ, a Grahovac je zloupotrebom odgovornih funkcija blokirao sve radarske sisteme i dežurne jedinice avijacije i protivvazdušne odbrane, koje nisu mogle da prate let helikoptera u kome se nalazio načelnik GŠ Perišić. Zbog toga je pukla tikva između najboljih pajtosa, koji su se međusobno optuživali i, naravno, poricali svoje nedelo - naveo je Pavković.

Uživancija u kućicama od 400 kvadrata

Momčilo Perišić

Pavković ističe da nijedan od pomenutih generala koji su učestvovali u isključivanju radara nije sankcionisan, već da su svi oni zaštićeni.

- Bivši načelnik GŠ VJ uživa u svojoj kućici od 400 kvadrata u Šumicama, bivši načelnik Uprave bezbednosti Dimitrijević takođe uživa u svojoj kući na Voždovcu, koju je dobio po kriterijumima koje znaju samo on i Perišić, a Grahovac uživa u nekom od stanova na Vračaru. Zbog toga je čudno koliko je Milošević bio "loš". Em im je dao činove, položaje i stanove, em ih je zaštitio ko medvede da im niko, do današnjih dana, ne može ništa - ističe Pavković u pismu.

SUSRETI NA NOSAČU AVIONA

Govoreći o dešavanjima pred NATO bombardovanje, nekadašnji načelnik tvrdi da je Perišić u intervjuu koji je dao za Srpski telegraf izneo niz neistina. Pavković posebno ističe Šestu sednicu Vrhovnog saveta odbrane, koja je održana 4. oktobra 1998, i zaključuje da je tadašnji načelnik Generalštaba očigledno podatke dobio iz prve ruke.

Nebojša Pavković - lična karta

youtube.com/ AP Archive
Nebojša Pavković

- Rođen 10. aprila 1946. u selu Senjski Rudnik, u Despotovcu

- Od 1994. u Prištinskom korpusu obavljao više dužnosti

- Komandant Treće armije postao u decembru 1998.

- Za načelnika Generalštaba imenovan u februaru 2000.

- Smenjen ukazom tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice juna 2002.

- Osnovao stranku Narodni blok i bio kandidat na izborima za predsednika Srbije 2002.

- Hag 2003. podigao optužnicu protiv njega, Tribunalu izručen 2005.

- Presudom iz 2009. osuđen na 22 godine zatvora zbog deportacija, ubistava i progona

Momčilo Perišić - lična karta

youtube.com/ Goran Goxy
Momčilo Perišić

- Rođen 22. maja 1944. u Koštunićima

- Za načelnika Generalštaba VJ imenovan 29. avgusta 1993.

- Na toj dužnosti bio do 24. novembra 1998.

- Po napuštanju Vojske formira Pokret za demokratsku Srbiju

- Bio potpredsednik Vlade koju je formirao DOS

- Marta 2002. Perišić uhapšen u jednom motelu na Ibarskoj magistrali pod optužbom za špijunažu u korist SAD

- Na pomenutoj sednici on je do detalja saopštio dva modela mogućeg angažovanja snaga NATO u napadu na SR Jugoslaviju. Referisao je o ciljevima agresije u svakoj varijanti, o broju i načinima dejstva po svim ciljevima, načinu dejstva iz vazdušnog prostora i mogućoj upotrebi kopnenih snaga. Može se pretpostaviti da je dotični posle brifinga na nosaču aviona bio dobro informisan - ukazuje Pavković.

Hemijsko čišćenje Kosmeta

Pavković navodi da je od 1994, kada je on bio na Kosmetu, Perišić dolazio tri puta. Krajem 1994. i u julu 1995, a potom je u pokrajini proveo tri dana, od 13. do 15 avgusta 1998.

Notorna je laž da je on helikopterom sleteo na karaulu Košare, a da ja kao komandant korpusa nisam smeo da sletim

Perišić je tada na Kosmet došao sa brojnom ekipom avionom an-26

Odmah je tražio da ide u Đakovicu. Obišli smo selo Punoševac, jugozapadno od Đakovice, i Planik, u rejonu Dečana, po povratku smo svratili na karaulu Deva

Po povratku smo otišli u Prizren, gde je Perišić u razgovoru s političkim liderima Srba izgovorio čuvenu rečenicu da u slučaju proglašenja vanrednog stanja treba hemijski očisti Kosmet.

General potom pita zbog čega Perišić nije otkrio zašto se tajno sastajao sa Amerikancima:

- Nije jasno zbog čega ovi kontakti sa mogućim protivnikom nisu bili javni i transparentni i zbog čega o tome nisu mogli da znaju članovi Vrhovnog saveta odbrane. Takođe, dotični nije objasnio zbog čega je bio na nosaču aviona, kakva je bila svrha te posete. Ako se već osetio moćnim da može i mimo Vrhovnog saveta odbrane da rešava sudbinu države, pa zašto je nije rešio i spasao nas bombardovanja.

Mogli smo da prođemo ko vojska u Hrvatskoj

ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Pavković tvrdi da je notorna laž da je Perišić doprineo da se naprave planovi odbrane i da je on zaslužan za pripremu i obučenost Prištinskog korpusa.

- Ništa od toga nije tačno i lično sam sa saradnicima izradio sve planove za potrebe Prištinskog korpusa. Da sam kao komandant korpusa čekao da mi dotični naredi šta da radim, sigurno bismo svi na Kosmetu bili blokirani, kao što su prošle neke jedinice u Hrvatskoj. Ono što mogu da kažem u vezi s njegovim ponašanjem jeste da je on činio sve da spreči Vojsku da izvršava ustavne obaveze. On sam zna za čije interese je radio, ali o tome neka pričaju drugi.

Pavković navodi da zarad istine mora da otkrije jednu Perišićevu tajnu posetu Kosmetu u oktobru 1998.

- Iako o tome niko iz Treće armije i Prištinskog korpusa nije znao ništa, on je iznenada sleteo helikopterom u kasarnu u Đakovici, zadržao se dvadesetak minuta i odleteo u nepoznatom pravcu. S njim je bio i general Siniša Borović. Taj let, kao i njegov boravak na Kosmetu, nigde nije evidentiran. Zbog toga pretpostavljam da je taj manevar izveden da bi se maskirao njegov odlazak na nosač aviona koji se i desio nekako u to vreme - ističe general.

Generale, porašće ti nos od laži

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Komentarišući Perišićevu izjavu da je Pavković falsifikovao dokumenta kako bi u Hagu spasao sebe, a optužio druge, Pavković je naveo:

- Nadam se da mu je porastao nos od ove laži. Bilo bi dobro da mi navede bar neki dokument koji sam falsifikovao da bih spasao sebe, a optužio druge. Dok to ne uradi, za mene je notorna lažovčina. Ne želim da govorim o njegovim špijunskim aktivnostima. Neka se to raščisti na sudu. Ali ono što sam ja video, kada je tadašnji premijer Đinđić informisao čelnike ondašnje vlasti, on je dno dna za jednog bivšeg prvog čoveka Vojske.

Odgovarajući na Perišićevu ocenu da je Pavković bio karijerista koji se često slikao s Mirom Marković, Pavković je rekao:

- Predložio bih mu da uporedi moj i njegov listing, od školovanja pa do poslednje dužnosti, i da uporedi rezultate rada i ocene. Možda će mu se nešto samo reći o karijerizmu.

ŠIFRA "KONTINENTAL"

Bivši načelnik Generalštaba podseća nekadašnjeg komandanta na Platformu, dokument iz 1997. koji je vođen pod šifrom "Kontinental". Uz aluziju na špijunsku aferu u kojoj je Perišić optužen za saradnju sa Amerikancima, Pavković nastavlja da je zbog pomenutog dokumenta 24. novembra 1998. stavljena tačka na Perišićevu vojnu karijeru.

Neko kome traje suđenje za veleizdaju lažima pokušava da opravda svoje greške

- Sve to se može dovesti u vezu sa događajima na Ibarskoj magistrali kada je dotični bio potpredsednik Vlade Srbije. Međutim, u vezi s tim, još nije do detalja razjašnjeno šta je dotični tražio na nekom nosaču aviona koji je bio usidren u južnom Jadranu. S obzirom na to da je to bilo u oktobru 1998, moguće je da je predsednik Milošević i to saznao - tvrdi Pavković.

General kolegi iz Vojske poručuje da će istorija i narod o onome šta je uradio svako od njih dati najtačniju ocenu.

Ko je lažni heroj, patriota, a ko izdajnik, presudiće istorija i narod. On, koji se danas busa u "junačka" prsa, nije merodavan za to

- Najmanje sam očekivao da će neko kome traje suđenje za veleizdaju Vojske i države druge kriviti za izdaju i lažima pokušavati da opravda svoje greške i propuste. Kada je već odlučio da govori o važnim događajima, bar je trebalo da pročita dokumenta iz tog vremena i podsetiti se šta je radio i kako je sprečavao Vojsku da izvršava zadatke koji su joj Ustavom definisani. Ko je lažni heroj, patriota, a ko izdajnik, neka sudi istorija i srpski narod. On, koji se danas busa u "junačka" prsa, nije merodavan za to - zaključuje Pavković.

Pavković pita Perišića

1. Šta je to Prištinski korpus radio na Kosovu, a da vi, kao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, niste znali i odobrili?

2. Kakav ste to načelnik ako niste znali da vam je "neko tamo" iza leđa, radio nešto nedozvoljeno?

3. Ako niste ništa preduzeli, zašto niste? Da li da biste svoju stražnjicu sačuvali u fotelji ili ste se folirali i lagali kada ste o tome govorili?

4. Ako se s nekim od zadataka koje ste dobili od državnog vrha i VSO niste slagali, zbog čega to niste odmah javno saopštili, već ste posle sastanaka zabranjivali da se usvojeni zadaci izvršavaju?

5. Koliko puta ste bili u obilasku jedinica Prištinskog korpusa na Kosmetu, posebno u 1998, kada je bujao terorizam?

6. Da li ste znali da je vaš potčinjeni starešina načelnik Uprave bezbednosti general Dimitrijević na tajnim sastancima redovno informisao vojne izaslanike stranih zemalja o događajima na Kosmetu i za sve optuživao Šainovića i Pavkovića?

ŠVALERACIJA U DOBA KORONE! Zaljuljali automobil na zabačenom putu, a onda je došla policija: Uhvaćeni u prevari imali su samo jednu molbu
ŠVALERACIJA U DOBA KORONE! Zaljuljali automobil na zabačenom putu, a onda je došla policija: Uhvaćeni u prevari imali su samo jednu molbu
0
Danas dezinfekcija Instituta za onkologiju: Dvoje pacijenata zaraženo koronom, a evo šta je sa lekarima!
Danas dezinfekcija Instituta za onkologiju: Dvoje pacijenata zaraženo koronom, a evo šta je sa lekarima!
0

KOMENTARI 1

Nebojša28. avgust 2019. u 18:49

Za razliku od Perisica dokazanog i na delu uhvacenog spijuna Pavkovic je jasno pokazao svoje rodoljublje i patriotizam. Srbija je imala nesrecu da prvi covek vojske i SDB tj RDB budu ni manje ni vise nego spijuni CIA, Perisic i Stanisic. Zato smo tako i prosli kako smo prosli i zato nam je tako sve i bilo do skora. Od akora vise nije tako na srecu.

1 0 Odgovori


Surova ispovest generala Perišića! Evo kako smo Izgubili Kosovo
Surova ispovest generala Perišića! Evo kako smo Izgubili Kosovo
0
Zbog tebe smo izgubili Kosovo, a ja sam stvorio Srpsku! Perišić uzvratio udarac Pavkoviću
Zbog tebe smo izgubili Kosovo, a ja sam stvorio Srpsku! Perišić uzvratio udarac Pavkoviću
1
Ratni dnevnik generala Pavkovića: Kako je jedna proračka odluka spasila 300 života tokom NATO bombardovanja?!
Ratni dnevnik generala Pavkovića: Kako je jedna proračka odluka spasila 300 života tokom NATO bombardovanja?!
0
Otkrivamo: Pavković tvrdi da je Perišić sabotirao vojsku kako se ne bi otkrilo da sarađuje sa Amerikancima
Otkrivamo: Pavković tvrdi da je Perišić sabotirao vojsku kako se ne bi otkrilo da sarađuje sa Amerikancima
0
Vulin: Sećamo se onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku
0

Vulin: Sećamo se onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku

Od sutra u 17 časova najduži policijski čas, a važiće OVA PRAVILA!
0
Od sutra u 17 časova najduži policijski čas, a važiće OVA PRAVILA!
(FOTO) Brža dijagnostika kovida 19: Ministar Lončar obišao novu laboratoriju u Kliničkom centru Srbije
0
(FOTO) Brža dijagnostika "kovida 19": Ministar Lončar obišao novu laboratoriju u Kliničkom centru Srbije
Donirano 150 vizira Urgentnom centru
Društvo

Donirano 150 vizira Urgentnom centru

Republika

 - četvrtak, 9. 4. 2020. u 12:37 0

Predstavnici Gradske opštine Savski venac danas su uručili 150 vizira medicinskom osoblju Urgentnog centra - KCS.

(VIDEO) Zastrašujući snimak: Naučnici napravili 3D animaciju koja pokazuje kako se korona širi u prodavnici!
Društvo

(VIDEO) Zastrašujući snimak: Naučnici napravili 3D animaciju koja pokazuje kako se korona širi u prodavnici!

Republika

 - četvrtak, 9. 4. 2020. u 12:34 0

Korona virus širi se kapljičnim putem, nakon što se zaražena osoba nakašlje ili kine, a ova 3D animacija koju su napravili naučnici iz...

(VIDEO) BEOGRAD SE UGASIO: Pogledajte kako prestonica izgleda iz vazduha! Zabeležene flmske scene!
Društvo

(VIDEO) BEOGRAD SE "UGASIO": Pogledajte kako prestonica izgleda iz vazduha! Zabeležene flmske scene!

Republika

 - četvrtak, 9. 4. 2020. u 11:26 0

Budući da je proglašeno vanredno stanje i da je život stao, a sve aktivnosti svedene na minimum, i Beograd je ovih dana neprepoznatljiv....

Bolnica u Pančevu postaje kovid bolnica: Evo kako će sve funkcionisati!
Društvo

Bolnica u Pančevu postaje kovid bolnica: Evo kako će sve funkcionisati!

Tanjug, Republika

 - četvrtak, 9. 4. 2020. u 10:57 0

Opšta bolnica u Pančevu postaje kovid bolnica i primaće ubuduće pacijente zaražene novim koronavirusom, kaže direktor te zdravstvene...

Podrška iz celog sveta: Američki i afrički mediji bruje o Vučićevom sinu!
Srbija

Podrška iz celog sveta: Američki i afrički mediji bruje o Vučićevom sinu!

Tanjug, Republika

 - četvrtak, 9. 4. 2020. u 10:43 7

Američki mediji, na čelu sa Njujork tajmsom, preneli su vest o tome da je sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića Danilo hospitalizovan...

Nove e-mail adrese za pomoć građanima tokom vanrednog stanja!
Nove e-mail adrese za pomoć građanima tokom vanrednog stanja!
0

U cilju potpunije i efikasnije dostupnosti građanima, Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Gradski...

Šabački SNS: Po nalogu kabadahija Zelenovića i Petrovića šire se užasne laži! Podnete krivične prijave!
Šabački SNS: Po nalogu kabadahija Zelenovića i Petrovića šire se užasne laži! Podnete krivične prijave!
0

Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac u saopštenju za javnost navodi da pojedincima opasnost...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 9. 4. 2020.