Eksluzivno otkrivamo! Ovo je mračna tajna o izdaji Krajine

IZVOR: Borislav KAŠANSKI

subota, 3. 8. 2019.| 11:00

2

Hrvatska je mesecima gomilala oružje i planirala akciju "Oluja" i proterivanje Srba sa teritorije Republike Srpske Krajine (RSK). Srbija je za to vreme bila pasivna, a najavljeno ujedinjenje RSK i Republike Srpske, koje je moglo da odvrati Hrvate od vojne opcije, propalo je zato što je Radovan Karadžić odbio da deli vlast sa Milanom Martićem.

Progonjeni Srbin tokom akcije "Oluja"

Ovo, između ostalog, otkrivaju službene beleške Državne bezbednosti u čiji je posed došao Srpski telegraf, a odnose se na 1994. i 1995. godinu. Akcija "Oluja", podsetimo, počela je 4. avgusta 1995, kada su hrvatske oružane snage iz nekoliko pravaca napale RSK. Glavni udar bio je usmeren na Knin i za samo 24 časa pala je cela Krajina, dok je više od 200.000 ljudi izbeglo sa svojih ognjišta.

Srpski telegraf u serijalu o akciji "Oluja" i svemu što se dešavalo pre i posle nje otkriva šokantne podatke iz dokumenata sa kojih je posle 19 godina skinut veo tajne. Kao što se može videti, "Oluja" je uvertiru imala u Bosni i Hercegovini. Iako je rat u BiH okončan u novembru 1995, tri meseca posle pada Krajine, međunarodna zajednica u fokusu je još tokom 1994. držala tu zemlju i sukobe koji su tinjali pre svega između Vojske Republike Srpske i muslimanskih snaga.

DUPLO BI OJAČALI

Evropski i američki obaveštajci na terenu u BiH i Hrvatskoj nekoliko meseci pred "Oluju" bavili su se intenzivno mogućim (i najavljenim) ujedinjenjem Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. U jednom od dokumenata do detalja se objašnjava zašto nije došlo do ovog spajanja, koje je potencijalno moglo da zaustavi "Oluju" i natera Hrvatsku da odustane od vojne akcije kako se ne bi suočila odjednom sa dve oružane formacije.

Prema ovom izveštaju, presudila je tradicionalna srpska nesloga, odnosno odbijanje Radovana Karadžića da deli vlast sa Milanom Martićem, za kog se konstatuje da je nekad bio Miloševićev čovek.

Privatna arhiva

I u BiH i u Hrvatskoj Amerika i evropske zemlje imali su različite pozicije. Tako u jednom od dokumenata izvor iz Francuske zagovara da Srbi dobiju 50 odsto BiH, konstatujući da to nije nepravedno jer sada drže 70 odsto i trebalo bi da vrate 20 odsto. U kasnijem razgovoru jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića, Ejup Ganić, stav Evrope ocenjuje kao katastrofalan, ali je siguran da ga Amerika neće prihvatiti pošto, kako kaže, ona odlučuje sama i da promenu njenog stava ne bi mogao ni da zamisli.

REAKCIJE:

youtube.com/ Novo jutro

Zoran Anđelković

Ideja o ujedinjenju bila je vetar u leđa Hrvatskoj da je Amerikanci podrže za operaciju "Oluja". Ona je bila suprotna interesima rukovodstva u Beogradu i srpskog naroda u celini. Nesporazum među srpskim liderima u tom momentu je, po mom mišljenju, jedna od najvećih istorijskih grešaka. Karadžić i Martić su mislili da predstavnik svih Srba treba da bude u Banjaluci, a ne u Beogradu. Milošević ni u Hagu o tome nije hteo da govori jer mu je takav stav Srba van Srbije teško pao.

Tanjug/D. GOLL

Nikola Šainović

Odluka o ujedinjavanju RS i RSK je jedan od pogrešnih koraka, koji nije vodio usmeravanju ka Beogradu i definisanju zajedničke strategije, već deljenju i rasipanju jedinstvene srpske moći. Paralelno sa pripremama Dejtona, početkom 1995. krenuli su napori Amerikanaca da ubeđuju srpske lidere u RS i RSK da im je najvažnije da se odvoje od Miloševića jer će tako sve da bude rešeno. Naravno, odvajanje Srba od Srba pod uticajem zapadnih sila pothranjivalo je želje Hrvata i Bošnjaka za samostalnošću, što su ovi na kraju iskoristili.

Tanjug/R. PRELIĆ

Vojislav Šešelj

Ne mislim baš isto o Karadžiću kao tada, ali svakako mislim da bi ujedinjenje RS i RSK bio dobar potez. Napravljena je greška kad je proglašavana SR Jugoslavija, što u nju nisu odmah uključene RS i RSK. Ja sam se za to zalagao u Skupštini Srbije, kad se raspravljalo o novom Ustavu. U Hagu sam, proučavajući haške presude, došao do svedočenja generala Mileta Mrkšića u procesu Anti Gotovini. On je Mrkšića zvao kao svedoka odbrane, a iako je ovaj to odbio, sud mu je izdao obavezujući nalog pod pretnjom kazne. Mrkšić je na tom svedočenju izneo podatke o sastancima rukovodstva RS i RSK i obećanjima iz Republike Srpske. Međutim, kad su Hrvati napali Krajinu, nijedan metak nije ispaljen ni u vazduh u RS u znak podrške krajišnicima, a kamoli nešto više. Karadžić je, dakle, tu debelo omanuo.

NE DAJU LJUDE

U sledećem dokumentu, specijalnom obaveštajnom izveštaju tima evropskih posmatrača u Bihaću, koji su očigledno presrele naše službe, konstatuje se da Evropska unija očigledno ne želi da interveniše.

- Amerika je jasno rekla da će obezbediti opremu, ali ne i ljude. Jasno je da međunarodna zajednica mora da ohrabri nekoga da to uradi za njih (misli se na operaciju razdvajanja snaga RSK i RS - prim. aut). Jedina mogućnost je da ohrabre Hrvatsku da otvori koridor ka Bihaću i istovremeno razdvoji Krajinu. Tako će Hrvatska moći da snabdeva svoje partnere iz Federacije sa svim što im je neophodno. Na ovaj način neće biti potrebno da se u kongresu (američkom - prim. aut.) raspravlja o ukidanju embarga na uvoz oružja. Amerika može da snabdeva Hrvatsku oružjem i Hrvatska može da ga skladišti gde hoće.

Tuđmanu poklonjeno deset aviona, rakete...

Privatna arhiva

Mesec i po posle "Oluje" tim evropske posmatračke misije iz Gospića šalje u centralu spisak naoružanja, opreme i municije koje su hrvatske snage zaplenile za vreme vojne akcije u Krajini. Ispostavlja se da su snage RSK ostavile ogromne količine svega toga.

- Ima svega, od metaka i raketa do vojne opreme svake vrste. Skladište u Kninu je tako veliko da vam treba pola sata da kolima napravite krug oko njega. Tako su čak i ruske rakete čiji je domet 60 km - stoji u izveštaju.

Konstatuje se još i da je Tuđman izjavio da je vrednost zaplenjene tehnike mnogo veća od para potrošenih na operaciju, a osim skladišta u Kninu, zauzeto je i podzemno skladište na Velebitu, koje ima nekoliko spratova ispod zemlje. Takođe, na vojnom aerodromu u Udbinama nađeno je deset aviona supergaleb G-4, galeb i jastreb.

Šest brigada napalo Grahovo i Drvar

Privatna arhiva

Hrvati i muslimani sarađivali su u pripremama za napad na Knin. Tako u noći između 19. i 20. juna 1995, dakle mesec i po pre "Oluje", operativac koji se vodi kao E. Fišer najavljuje da je prema južnom sektoru (Knin - Obrovac) krenulo šest brigada hrvatske vojske sa 18.000 vojnika. Na tom sektoru, kako javlja, već se nalaze četiri brigade sa oko 9.500 vojnika. Cilj je napad na Grahovo i Drvar i spajanje sa petim korpusom bošnjačke armije.

Do kraja izveštaja doušnik se bavi detaljima napada i tehnikom koja će biti angažovana, a na kraju stoji napomena nekog u centrali ko je izveštaj analizirao da "i pored rezervi prema Fišeru, podatke koje je izneo treba smatrati za relevantne".

Krajem 1994. naše službe presrele su razgovor dvojice oficira američke mornarice, za koje se u napomeni konstatuje da su očigledno prijatelji. Jedan je na nosaču aviona "Ajzenhauer", drugi na nekom brodu koji je već na Jadranu. Iz razgovora se saznaje da će "Ajzenhauer" i udarna grupa nosača aviona uskoro ući u Jadran i da će tu biti najveći broj do sada. To će, kako oni komentarišu, izazvati dosta problema, između ostalog, avaksi će biti preopterećeni, a moguće su i političke nesuglasice između UN i NATO.

Šešelj sve najgore o Slobi

Privatna arhiva

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj priželjkivao je da Radovan Karadžić postane predsednik ujedinjene države koja bi, po njegovom viđenju nastala spajanjem Srbije i Republike Srpske. Tako je zamenik šefa evropske posmatračke misije, izveštavajući o susretu sa Šešeljem, konstatovao da mu je ovaj naglasio da je razočaran politikom Slobodana Miloševića, dok je za Karadžića rekao da bi sigurno pobedio na izborima u ujedinjenoj državi.

Avaksi će biti preopterećeni

Privatna arhiva

Krajem 1994. naše službe presrele su razgovor dvojice oficira američke mornarice, za koje se u napomeni konstatuje da su očigledno prijatelji. Jedan je na nosaču aviona "Ajzenhauer", drugi na nekom brodu koji je već na Jadranu. Iz razgovora se saznaje da će "Ajzenhauer" i udarna grupa nosača aviona uskoro ući u Jadran i da će tu biti najveći broj do sada. To će, kako oni komentarišu, izazvati dosta problema, između ostalog, avaksi će biti preopterećeni, a moguće su i političke nesuglasice između UN i NATO.

Turska tražila odmazdu i bombardovanje civila

Privatna arhiva

Tokom sukoba u BiH Turska je posebno insistirala na odmazdi prema Srbima. Tako se u jednom od izveštaja, na osnovu presretnutih razgovora, navodi da turski političari nastoje da izdejstvuju od NATO vazdušne napade na Srbe iza linije fronta da bi ih obeshrabrili. Tome se protive specijalni izaslanik UN Jasuši Akaši, Britanci i Rusi.

Hrvati mobilisali na sve strane

Privatna arhiva

Državna bezbednost Srbije je u martu 1995, pet meseci pre "Oluje", imala pouzdane obaveštajne podatke da se u Hrvatskoj sprovodi mobilizacija većih razmera. Tako se u jednoj od službenih beleški nalaze saznanja koja idu u prilog tome iz Splita, Bjelovara, Karlovca, Vrgin Mosta, Ogulina... Navodi se i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima i da se vojnim obveznicima ne dopušta da napuste zemlju, a direktno se pominju i priče o skorom napadu na RS i RSK.

KORONA POPUŠTA! Danas 705 novozaraženih, 18 pacijenata preminulo
KORONA POPUŠTA! Danas 705 novozaraženih, 18 pacijenata preminulo
0
Đerlek otkrio koliko revakcinisanih treba da imamo do juna
Đerlek otkrio koliko revakcinisanih treba da imamo do juna
0

KOMENTARI 2

Stršljen3. avgust 2019. u 12:07

Krajina,mučna mi je ta istorija i priče o njoj,a potičem iz vojne porodice,koja je živela dugo u Dalmaciji,znajući taj kraj,a i iz priča tadašnjih oficira,u Knin se moglo ući samo s jedne strane,kotlinom sa bosanske strane,odakle su ustaše i napale krajinu,pa verovatno je pametnima sve jasno,šta se dešavalo.

4 1 Odgovori

Stršljen3. avgust 2019. u 11:56

Svi mi razumni dobro znamo da su to vekovna"srpska posla" jer sve smo pogubili zarad ličnih intetesa,a gubimo i dalje,tako da se kraj ne zna.Kad su srpski interesi bili u pitanju,tad nismo bili ujedinjeni kao ostale nacije na našim prostorima,kao da nas neko prokletstvo prati,ili smo jednostavno takvi,samo za sebe i svoje interese i kad je najteže i najkritičnije za opstanak srpske nacije.Zato smo ostali bez Krajine,nažalost gubimo KiM,samo da se tu zazstavi,ali dosadašnjim mahinacijama pojedinih ljudi,političara,nisam siguran.

3 1 Odgovori


HRVATI U STRAHU, BIVŠI UDBAŠ PRIZNAO: Srbi su u prednosti, njihov orao nikada ne spava (VIDEO)
HRVATI U STRAHU, BIVŠI UDBAŠ PRIZNAO: Srbi su u prednosti, njihov orao nikada ne spava (VIDEO)
0
(VIDEO) ISPLIVAO SNIMAK TAJNOG RAZGOVORA MILOŠEVIĆA I KARADŽIĆA! Aj da se bijemo, jači smo, a Alija neka se...!
(VIDEO) ISPLIVAO SNIMAK TAJNOG RAZGOVORA MILOŠEVIĆA I KARADŽIĆA! Aj da se bijemo, jači smo, a Alija neka se...!
0
ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ O PONUDI KOJU JE ODBIO RADE MARKOVIĆ: Ameri šefu DB nudili 3.000.000 dolara!
ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ O PONUDI KOJU JE ODBIO RADE MARKOVIĆ: Ameri šefu DB nudili 3.000.000 dolara!
3
Oglasio se dr Nestorović: Evo kakvu je PORUKU poslao poslušnima!
0

Oglasio se dr Nestorović: Evo kakvu je PORUKU poslao "poslušnima"!

(VIDEO) LUDILO MOZGA - ZOLJOM SKIDAO JABUKU! Snimak sa srpske svadbe šokirao javnost!
0
(VIDEO) LUDILO MOZGA - ZOLJOM SKIDAO JABUKU! Snimak sa srpske svadbe šokirao javnost!
HITNO UPOZORENJE RHMZ! Spremite se, stižu nepogode! Evo gde će prvo UDARITI!
0
HITNO UPOZORENJE RHMZ! Spremite se, stižu nepogode! Evo gde će prvo UDARITI!
NEMA GUŽVE NA EVZONIJU! Seničić potvrdio: BEZ ZADRŽAVANJA na ulasku u Grčku!
Društvo

NEMA GUŽVE NA EVZONIJU! Seničić potvrdio: BEZ ZADRŽAVANJA na ulasku u Grčku!

Republika

 - nedelja, 16. 5. 2021. u 20:05 0

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima se pojavila informacija da na graničnom prelazu Evzoniju vlada velika gužva, kao i da Grci,...

HRVATSKA SLUŽBA PLELA MREŽU OKO PATRIJARHA! EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: BIA sprečila tajnu akciju obaveštajaca iz susedne države!
Tema dana

HRVATSKA SLUŽBA PLELA MREŽU OKO PATRIJARHA! EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: BIA sprečila tajnu akciju obaveštajaca iz susedne države!

B. K. - K. I.

 - nedelja, 16. 5. 2021. u 20:00 0

Od trenutka kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je na meti hrvatske službe, saznaje Srpski telegraf u...

Vulin: Velika Albanija je najveća opasnost za mir na Balkanu
Srbija

Vulin: Velika Albanija je najveća opasnost za mir na Balkanu

Tanjug, Republika

 - nedelja, 16. 5. 2021. u 18:59 0

Velika Albanija je najveća opasnost za mir na Balkanu i samo je pitanje da li će se zemlje u regionu protiv njenog stvaranja boriti, kao...

Đerlek otkrio koliko revakcinisanih treba da imamo do juna
Društvo

Đerlek otkrio koliko revakcinisanih treba da imamo do juna

Republika

 - nedelja, 16. 5. 2021. u 17:53 0

Prema zvaničnim podacima, do subote u 22 časa u Srbiji je dato više od 4,01 milion doza vakcina, a od tog broja 2.279.000 su druge doze,...

RADOJIČIĆ: Grad Beograd i ove godine pomaže parovima da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje
Društvo

RADOJIČIĆ: Grad Beograd i ove godine pomaže parovima da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje

Republika

 - nedelja, 16. 5. 2021. u 16:20 0

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji...

VESIĆ: Osnivanjem udruženja Romanija ojačaćemo veze Beograda i Republike Srpske
VESIĆ: Osnivanjem udruženja "Romanija" ojačaćemo veze Beograda i Republike Srpske
0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u hotelu „Mladost” osnivačkoj...

BIRAM SRBIJU! Nova kampanja Turističke organizacije Srbije
BIRAM SRBIJU! Nova kampanja Turističke organizacije Srbije
0

Turistička organizacija Srbije je danas u podnožju Avalskog tornja predstavila novu kampanju, koja...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 15. 5. 2021.