Ratko Mladić umešan u ubistvo Zorana Đinđića

Autor:

Vesti

01.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan posle ubistva premijera Zorana Đinđića bivši šef srpske Državne bezbednosti Jovica Stanišić na saslušanju u UBPOK izneo je teške optužbe o pojedincima koji su umešani u atentat na premijera.

Zoran Đinđić / Ratko Mladić

U službenoj belešci od 13. marta 2003, do koje je Srpski telegraf došao, Stanišić je rekao da bi trebalo ispitati i ulogu i učešće Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpskek, u vezi s ubistvom premijera.

- Ratko Mladić je okružen visoko obučenim ljudima, sposobnim da organizuju ovakvo ubistvo. Ratko Mladić je ogorčen i u teškom psihološkom stanju, čovek od akcije, te je intelektualni nivo i psihološki profil takav da je sposoban da nešto ovako organizuje i učini - navodi se u belešci.

Stanišić je još dodao da nema konkretna saznanja o postojanju direktne veze između Legije i Ratka Mladića, ali da postoji mogućnost da ona realno postoji jer ih vežu mnogi zajednički problemi i događaji, stoji u belešci.

Stanišić: Mladić je čovek od akcije, a intelektualni nivo i psihološki profil takav da je sposoban da organizuje ubistvo

Bivši šef DB takođe je rekao da Zorana Đinđića poznaje duži niz godina, ostvarivao je kontakte s njim još početkom devedesetih godina, a posebno ističe kontakt od 6. oktobra 2000. godine, kada je Đinđić dolazio kod njega tražeći savete u odnosu na određena buduća kadrovska rešenja u državi.

- To su bili kontakti uglavnom savetodavnog karaktera, kada bi Đinđić tražio. Prilikom jednog od tih kontakata savetovao je premijera da nije dobro rešenje da Milorad Ulemek Legija dalje ostane na čelu JSO, imajući u vidu njegov profil ličnosti i kriminalne aktivnosti o kojima se pričalo - zabeleženo je u službenoj belešci.

LEGIJIN ZNAČAJ

Milorad Ulemek Legija

Stanišić je tada rekao da Legiju poznaje kao pripadnika JSO, viđao ga je vrlo retko, isključivo povodom obilaska jedinica JSO, a po sećanju, samo je dva puta imao lični kontakt sa njim. Bilo mu je poznato i da se Ulemek bavi kriminalnim aktivnostima zajedno sa Dušanom Spasojevićem, Ljubišom Buhom, ali da nema konkretna saznanja.

- Legija je psihofizički izuzetno sposoban za izvođenje "borbenih operacija", odlično je obučen i ima visok stepen iskustva imajući u vidu njegova angažovanja u velikom broju operacija JSO. Radi se o čoveku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja, ali da nije predstavljao bilo kakvu perspektivu u JSO i RDB u vreme dok je službom rukovodio on (Stanišić) - može se pročitati u belešci.

Iako je istaknuto da Legija na značaju dobija tek dolaskom Radeta Markovića na čelo RDB, kada je postao član užeg operativnog kolegijuma RDB i praktično prvi saradnik Radeta Markovića, po mišljenju Jovice Stanišića, to predstavlja presedan u praksi obaveštajnih službi.

Stanišić: Legija je čovek skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja, ali odlične borbene obučenosti

- Ni u jednoj državi komandant specijalne jedinice ne bavi se obaveštajnim radom i ne prisustvuje radnim kolegijumima i nisu mu dostupni obaveštajni i operativni podaci. Ovakav postupak Radeta Markovića govori o njegovim spremnostima i opredeljenju primeni "ekstremnih i represivnih metoda" u rešavanju problema sa kojima se susreće RDB u svom radu - rekao je Stanišić na saslušanju.

STANIŠIĆ PRAO ODGOVORNOST

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

Božidar Spasić, dugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti, tvrdi da je ovakvim iskazom Jovica Stanišić samo pokušao da spere odgovornost sa sebe.

- Poznato je da je u javnosti veoma često Jovica Stanišić želeo da se predstavi kao veliki prijatelj Zorana Đinđića, tako da nije bilo nikakvo iznenađenje činjenica da se pojavila takva beleška u kojoj on pokušava da objasni motive ko je eventualno učestvovao u ubistvu premijera, mešajući čak i generala Ratka Mladića u to. Naravno da je on u to vreme gledao kako da ukloni tragove svojih veza sa Legijom i ostalim pripadnicima te jedinice koji su učestvovali u tom ubistvu - smatra Spasić.

MLADIĆ PROTERAO LEGIJU IZ BOSNE

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

I Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, ne može da pronađe vezu između Mladića i Legije kao spone u ubistvu Đinđića.

- Dok je Ratko Mladić bio na Banovom brdu, Đinđiću je bio na Košutnjaku i jedan drugom nisu smetali, tako da nema osnova za takvu priču da je i general umešan u ubistvo premijera. Mladić je u tom periodu imao i tragediju sa ćerkom, a tek kasnije je počeo da se krije. Takođe, ne treba zaboraviti da je upravo Mladić proterao Arkana iz Bosne, a sa Arkanom i Legiju, kada im je zabranio ulazak u Bosnu. Kako je Legija bio Arkanov čovek, sumnjam da je Legija mogao da bude dovođen u vezu sa Mladićem.

Informativni razgovor sa Jovicom Stanišićem u prostorijama UBPOK obavljen je 13. marta 2003. u vremenu od 14 do 20 časova, a povodom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i nerasvetljenih krivičnih dela ubistava izvršenih u ranijem periodu.

Tom prilikom Jovica Stanišić je izjavio da je u penziji već četiri i po godine, da je lošeg zdravstvenog stanja (karcinom debelog creva) i da sa aktivnim pripadnicima BIA nema posebne kontakte, već kontakte i prijateljstvo ostvaruje sa određenim bivšim pripadnicima SDB, kao i krugom ljudi iz kulturnog i društvenog života. Rekao je da u poslednje vreme češće ostvaruje kontakte sa bivšim radnikom RDB Frankom Simatovićem Frenkijem, uglavnom na okolnosti pripreme odbrane u odnosu na eventualno krivično delo ratnog zločina i podizanje optužnice od strane Haškog tribunala.

Ko je Jovica Stanišić

Jovica Stanišić

- rođen u Bačkoj Palanci 1950.

- u Službi državne bezbednosti angažovan najpre kao operativac, a zatim i kao kontraobaveštajac za sektor Istok

- Načelnik SDB postao 1991, koji u to vreme menja naziv i postaje Resor državne bezbednosti MUP

- Na čelu SDB ostao sve do 27. oktobra 1998.

- Za njegovo ime vezuju se pre svega naoružavanje i borbeno organizovanje Srba u Hrvatskoj i BiH

-Smatran je glavnom polugom delatnosti Franka Simatovića Frenkija, kapetana Dragana i Željka Ražnatovića Arkana

- U leto 1995. izjavio legendarnu džejmsbondovsku rečenicu "My name is Jovica Stanišić"

- 1995. godine izveo oslobađanje 120 pripadnika Unprofora koji su držani kao taoci u cilju sprečavanja bombardovanja Republike Srpske

- Netrpeljivost Mire Marković prema Stanišiću kulminirala je 27. oktobra 1998, kada mu se predsednik Srbije Milan Milutinović "zahvalio na saradnji".

- Optuživan za aktivno učešće u "duvanskoj aferi" i za finansiranje skrivanja Radovana Karadžića i Ratka Mladića

- Stanišić je uhapšen tokom operacije "Sablja" posle ubistva premijera Zorana Đinđića

- U Hag je prebačen 11. juna 2003. godine

- Haški tribunal ga je oslobodio po svim tačkama optužnice

U toku informativnog razgovora Jovica Stanišić ni u jednom momentu nije želeo da govori o konkretnim kriminalnim događajima, na konkretna pitanja odgovarao je uopšteno, usmeravajući razgovor na druge oblasti i okolnosti, opšte, političke, privredne, koje su bile prisutne u vreme ovakvih događaja.

SLUŽBENA BELEŠKA

Foto: Srpski telegraf
Foto: Srpski telegraf
Svedočenje Stanišića dan nakon ubistva Zorana Đinđića

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading