OTKRIVAMO ponudu Amerike, Tramp: Srbiji dajem avione F-16 ako se odrekne Putina

AUTOR: Bojana PAUNOVIĆ

subota, 25. 5. 2019.| 11:00

3

Odreknite se Rusije i Putina i postaćete najmoćnija vojna i ekonomska sila na Balkanu, a od američke vojske dobićete po najpovoljnijim uslovima celu eskadrilu F-16 i drugo moćno oružje.

AP/Matt Rourke
Donald Tramp

Ovo je suština ponude koja je iz Vašingtona najpoverljivijim diplomatskim kanalima stigla Srbiji, a sagovornici Srpskog telegrafa je redom ocenjuju kao nepristojnu. Prema pouzdanim saznanjima do kojih je došao naš list, za Ameriku, naročito vojni deo establišmenta, problem ruskog uticaja u regionu je bez premca najvažnije pitanje i njegovo rešavanje (čitaj: proterivanje Rusije sa Balkana) prioritet je svih prioriteta.

- Jedna od važnih linija dodira NATO i Rusije prolazi upravo preko Srbije i ovog dela Evrope. A vašu zemlju u Vašingtonu, ne bez razloga, doživljavaju kao ključnog saveznika Moskve na Balkanu. Posebno je taj utisak pojačan nakon nedavne parade u Nišu, na kojoj su učestvovali ruski helikopteri i tenkovi sa posadama koje su stigle iz Moskve. Zato je za SAD od strateškog interesa da nekako preseče veze Beograda i Moskve, pre svega vojne - objašnjava izvor našeg lista, jedan od najiskusnijih zapadnih diplomata u Beogradu.

Kako kaže naš sagovornik, ovo pitanje ima apsolutni prioritet čak i u odnosu na rešavanje kosovskog problema:

Ovo su detalji paketa

1. Odricanje Srbije od Rusije i Putina, prekid vojne saradnje sa Rusima

2. Američka vojna pomoć Srbiji: isporuka eskadrile F-16 (u njoj može biti od 12 do 24 aviona), većeg broja borbenih oklopnih vozila, u perspektivi i nabavka nekog od američkih PVO sistema

3. Veća saradnja sa američkom vojskom, uključujući obuku srpskih kadrova i više zajedničkih vežbi

4. U perspektivi otvaranje američke baze u Srbiji

5. Ekonomski paket za Srbiju koji bi Vašington realizovao u saradnji sa EU

6. Pridruživanje Beograda sankcijama protiv Rusije (nije imperativ da to bude u kratkom roku)

- To su, bar tako vide u Vašingtonu, dva paralelna procesa koja se međusobno ne dotiču. Zato je Srbiji i upućena ponuda u kojoj se problem Kosova potpuno ostavlja po strani i uopšte se ne pominje, već je fokus na vojnom i ekonomskom aspektu.

Naš sagovornik dodaje i da je upravo zbog ove američke ponude predsednik Vučić u nekoliko navrata u poslednje vreme, obraćajući se javnosti, isticao da Srbija sigurno neće uvesti sankcije Rusiji iako se to od nas sve jače traži.

Nije slučajno, naravno, ni što je pojedine detalje ponude Vašingtona bukvalno citirao pre nekoliko dana Edvard P. Džozef sa čuvenog Univerziteta "Džon Hopkins" u Baltimoru u autorskom tekstu u Forin polisiju. Profesor koji godinama slovi za glasnogovornika takozvane američke duboke države (a ona i dalje ima ogroman uticaj u vojnim strukturama SAD) predstavio je plan od sedam tačaka, čiji je bitan deo upravo velika vojna pomoć Amerike Srbiji, naravno, ukoliko budemo poslušni.

- Sa klimavom Bosnom i Hercegovinom, Rusijom, koja nastavlja da podstiče podele, i Evropom, koja okleva, teški teret na Balkanu ponovo pada na SAD - navodi Džozef i sugeriše da američko ministarstvo odbrane izdašno pomogne našoj zemlji i da se saradnja uzdigne do te mere da Amerikanci čak otvore vojnu bazu u Srbiji, predlažući kao idealnu lokaciju Ponikve kod Užica.

Reakcije na ponudu Amerikanaca

Public

Dragomir Anđelković, ANALITIČAR

Srbija ima mnogo veće nacionalne interese od eskadrile F-16. Kad ne bismo imali podršku Rusa, izgubili bismo sever Kosova, ne bismo mogli da branimo Republiku Srpsku. To bi značilo da smo menjali RS i Kosovo za jednu eskadrilu i gomilu nekakvog polovnog naoružanja. Mislim da je to nepristojna ponuda koju Srbija nikad ne bi smela da prihvati, jer direktno ugrožava naše nacionalne interese

Zoran Ostojić, NOVINAR

Kad sam pitao svojevremeno jednog bivšeg ministra spoljnih poslova, koji je bio proevropski, prozapadno orijentisan, šta bi rekao kada bi mu Amerikanci rekli: "Vraćamo vam Kosovo ako uđete u NATO", on je rekao da bi to bila dilema

Boško Jakšić, NOVINAR I ANALITIČAR

To bi bila vrsta odricanja dela strateškog interesa Srbije, a imamo legitiman strateški interes da nastavimo da sarađujemo sa Rusijom, kao što sarađujemo i sa Amerikancima. Takva jedna kupoprodaja se meri desetinama milijardi dolara

facebook.com/SillyTelly

Milomir Marić, NOVINAR

Ja sam pacifista, ne bih o vojnoj snazi. Neka nam daju da razvijemo privredu, da se posle tri decenije razvijemo i živimo normalno. Neka nam daju ono što su Titu dali, ništa više ne treba. Dali su i njemu oružje, ali su mu dali i ekonomski razvoj, da unapredi zemlju. To nama treba, da ljudi danu dušom i žive kao ljudi

Marija Đorić, STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST

U interesu Srbije nije da se odriče svojih partnera, ni istočnih ni zapadnih, to se u potpunosti poklapa sa državnim stavom o vojnoj neutralnosti

Performanse

youtube.com/US military Technology
F-16
Tanjug/AP
mig-29

maju ih vojske SAD, Belgije, Holandije, Grčke, Italije, Izraela, Južne Koreje...

dužina: 15,06 m

raspon krila: 9,96 m

maks. masa: 19.200 kg

maks. brzina: 2.400 km/h

brzina penjanja: 15.240 metara u minutu

borbeni radijus: 550 km

motor: 1 turbo-mlazni

dolet: 4.220 km

cena: počev od 29 miliona dolara, pa naviše, može dostići i enormnu sumu

Imaju ih vojske Rusije, Belorusije, Srbije, Poljske, Indije, Irana...

dužina: 17,32 m

raspon krila: 11,36 m

maks. masa: 22.300 kg

maks. brzina: 2.500 km/h

brzina penjanja: 19.800 metara u minutu

borbeni radijus: 700 km

motor: 2 turbo-mlazna

dolet: 3.200 km

cena: počev od 24 miliona dolara, pa naviše, može dostići i enormnu sumu

Reč stručnjaka

Printskrin/N1

Sreto Malinović, penzionisani general

Kad pogledate letne karakteristike, onda je svakako bolji mig-29, a ako posmatrate opremljenost i sistem oružja koje vazduhoplov može da nosi, onda se može gledati drugačije. Svaki od ovih modela ima svoje prednosti. U slučaju američke ponude, to bi bila standardizacija po NATO modelu praktično. Interoperabilnost, zajedničke procedure i kompatibilnost oružja, to bi bila zaokružena celina. I Amerikanci kupuju rusko oružje, samo što ga plasiraju u treće zemlje. Treći neko za njih to radi. Nezahvalno je na takav način komentarisati. Da se odreknemo ruskog naoružanja? Morali bismo se odreći dve trećine stvari koje posedujemo. Jer mi suštinski imamo nešto malo domaće avijacije i malo helikoptera zapadnog porekla, sve ostalo je manje-više rusko.

Tanjug

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Upoređivati F-16 i mig-29 je kao da upoređujete kruške i jabuke. Zavisi od verzije, stepena opreme, radara, F-16 ima šest-sedam verzija, mig-29 tri-četiri varijante. A posebna stvar je stepen obučenosti pilota. Dešavalo se u ratovima da pilot koji je bolje obučen sa lošijim avionom obori bolji avion.

Kako ih je uporedio poznati sajt flyfighterjet. com

* Nijedan od ovih aviona ne može da napada metu na velikoj distanci (više od 100 km).

* Ako bi leteli jedan prema drugom, na srednjoj udaljenosti, verovatno bi prvo bio detektovan mig jer F-16 ima bolji radar od mig-29. Ovo znači da bi pilot F-16 imao više vremena za reakciju.

* U slučaju borbe, ako bi i jedan i drugi ispalili projektile, teško je tvrditi ko bi koga oborio. F-16 bi verovatno imao prednost

* Kad je reč o bliskoj borbi, prednosti mig postaju očigledne: ruski avion je pokretniji od američkih

* Ako pitate pilote, oni će vam reći da su i F-16 i mig-29 sjajne mašine, ali stariji među njima više vole ruski avion jer kažu da ga više osećaju od F-16

* Što se tiče topova, američkih metaka je više, ali jedan ruski metak čini mnogo veću štetu od američkog

* Zaključak: F-16 bi trebalo da ima više uspeha na srednjoj udaljenosti, a mig-29 na maloj. Mnogo toga zavisi i od obučenosti pilota

DANAS JE SVETA EFIMIJA: Svi koji NEMAJU POSAO ovo treba da rade!
DANAS JE SVETA EFIMIJA: Svi koji NEMAJU POSAO ovo treba da rade!
0
KORONA PRESEK: Još  249 novozaraženih, preminulo 5 osoba
KORONA PRESEK: Još 249 novozaraženih, preminulo 5 osoba
0

KOMENTARI 3

Roos25. maj 2019. u 16:03

Srbija se ne kupuje / prodaje tako jeftino! Baš mu teknkiju!

0 0 Odgovori

Danica26. maj 2019. u 18:43

Što da ne? Od 1992 od Rusa ionako nismo dobili ništa osim tapšanja po ramenu i praznih obećanja.

0 1 Odgovori

Zara25. maj 2019. u 18:17

Kako da ne?

0 0 Odgovori


DRAMA UOČI SAMITA PUTINA I BAJDENA! Ovo niko nije očekivao, ruski brodovi stigli do Havaja, Amerikanci na njih podigli NAJMOĆNIJE AVIONE!
DRAMA UOČI SAMITA PUTINA I BAJDENA! Ovo niko nije očekivao, ruski brodovi stigli do Havaja, Amerikanci na njih podigli NAJMOĆNIJE AVIONE!
0
BAJDENOV KEC U RUKAVU: ANGAŽOVAO JE TRAMPOVU UDARNU PESNICU DA SLUDI PUTINA! Ovo je žena koja je 2018. na prevaru htela da prekine samit u Helsinkiju!
BAJDENOV KEC U RUKAVU: ANGAŽOVAO JE TRAMPOVU UDARNU PESNICU DA SLUDI PUTINA! Ovo je žena koja je 2018. na prevaru htela da prekine samit u Helsinkiju!
1
POČINJE ISTORIJSKI SAMIT NATO POSLE TRAMPOVE ERE! Okupili se moćni saveznici i odmah udarili na Putina: RUSIJI ĆEMO ODGOVORITI TVRDO I PRECIZNO!
POČINJE ISTORIJSKI SAMIT NATO POSLE TRAMPOVE ERE! Okupili se moćni saveznici i odmah udarili na Putina: RUSIJI ĆEMO ODGOVORITI TVRDO I PRECIZNO!
0
PUTIN UPUTIO NATO I AMERICI NIKAD BRUTALNIJU PORUKU! Ako uvučete Ukrajinu u Alijansu ZNA SE SUDBINA TE ZEMLJE, ALI I SVIH OSTALIH!
PUTIN UPUTIO NATO I AMERICI NIKAD BRUTALNIJU PORUKU! Ako uvučete Ukrajinu u Alijansu ZNA SE SUDBINA TE ZEMLJE, ALI I SVIH OSTALIH!
0
KORONA STIŽE S MORA: U Nišu svi zaraženi došli sa ODMORA!
0

KORONA STIŽE S MORA: U Nišu svi zaraženi došli sa ODMORA!

NE SPAVA VIŠE NA TETKINOM KAUČU: Đelić kupio stan od 500.000 EVRA!
1
NE SPAVA VIŠE NA TETKINOM KAUČU: Đelić kupio stan od 500.000 EVRA!
(FOTO) ANA BRNABIĆ ZAVRŠILA POSETU PČINJSKOM OKRUGU: Dosta je urađen, ali ima JOŠ DA SE RADI!
0
(FOTO) ANA BRNABIĆ ZAVRŠILA POSETU PČINJSKOM OKRUGU: Dosta je urađen, ali ima JOŠ DA SE RADI!
ZANIMLJIV ODNOS MEŠTANA I ŽIVOTINJE PODNO KOPAONIKA: Medved oterao lopove a meštani hoće sad i da ga nagrade, noću im čuva ZLATO
Društvo

ZANIMLJIV ODNOS MEŠTANA I ŽIVOTINJE PODNO KOPAONIKA: Medved oterao lopove a meštani hoće sad i da ga nagrade, noću im čuva ZLATO

Republika

 - nedelja, 25. 7. 2021. u 20:35 0

Malinarima podno Željina i Kopaonika, gde je berba crvenog zlata uveliko u jeku, najviše pomaže, verovali ili ne, medved!

VREMENSKA KLACKALICA: Očekuje nas TOPLOTNI UDAR, ali pre toga u naredna dva sata PLJUSAK SA GRMLJAVINOM u ovim delovima Srbije
Društvo

VREMENSKA KLACKALICA: Očekuje nas TOPLOTNI UDAR, ali pre toga u naredna dva sata PLJUSAK SA GRMLJAVINOM u ovim delovima Srbije

Republika

 - nedelja, 25. 7. 2021. u 20:26 0

Republički hidrometeorološki zavod najavio je nevreme sa grmljavinom koje će tokom večeri zahvatiti sever i zapadne predele Srbije.

(VIDEO) BIZARNO! SRNDAĆ TERORIŠE LJUDE: Pomahnitala životinja NAPALA meštane, među povređenima i DECA!
Društvo

(VIDEO) BIZARNO! SRNDAĆ TERORIŠE LJUDE: Pomahnitala životinja NAPALA meštane, među povređenima i DECA!

Republika

 - nedelja, 25. 7. 2021. u 19:21 0

Pomahnitali srndać napao je najmanje šest lica u okolini Kruševca.

JEZERO ĆELIJE KRIJE MISTERIJU! Svake godine neko se utopi, a od jedne priče se ledi krv u žilama
Društvo

JEZERO ĆELIJE KRIJE MISTERIJU! Svake godine neko se utopi, a od jedne priče se ledi krv u žilama

Republika

 - nedelja, 25. 7. 2021. u 18:46 0

Misteriozne stvari vezuju se uz priče o jezeru Ćelije, nedaleko od Kruševca. Prvo, ova akumulacija, sa koje se više od 200 hiljada...

RUPA NA NOVOM BEOGRADU ZADAJE MUKE VOZAČIMA: Može točak da otpadne, a nalazi se pored samog šahta
Beograd

RUPA NA NOVOM BEOGRADU ZADAJE MUKE VOZAČIMA: Može točak da otpadne, a nalazi se pored samog šahta

Republika

 - nedelja, 25. 7. 2021. u 17:40 0

Još jedna od brojnih velikih rupa na prometnim beogradskim saobraćajnicama nalazi se u ulici Antifašističke borbe, u novobeogradskom...

TO JE ČIST KRIMINAL I IZDAJA! Pokreta socijalista: Borko da odgovara jer je pokušao da postavi granicu između Srba
TO JE ČIST KRIMINAL I IZDAJA! Pokreta socijalista: Borko da odgovara jer je pokušao da postavi granicu između Srba
1

Onom ko je pokušao da postavi granicu između Srba i Srba, smeta i najmanja pomisao i mogućnost da...

KORONA PRESEK: Još 199 novozaraženih, preminula 1 osoba
KORONA PRESEK: Još 199 novozaraženih, preminula 1 osoba
1

U poslednja 24 časa na korona virus testirano je 6.157 građana, od kojih je 199 pozitivno.

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 26. 7. 2021.