PAKLENI SCENARIO EU: Srbija i Rusija da zarate do 2018.

Autor:

Vesti

30.08.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivše države Sovjetskog Saveza koje su danas članice EU vrše pritisak na Srbiju da do kraja ove godine otvori poglavlje 31, kojim bi Srbija bila naterana da raskine ugovor o slobodnoj trgovini sa Moskvom, prekine svaku vojnu saradnju i uvede sankcije Rusiji ako želi da uđe u Uniju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spremni na sve da ga unište: Vladimir Putin

Na čelu kolone koja zagovara iskorenjivanje ruskog uticaja na Balkanu nalaze se baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija, ali i Poljska, koje ne prihvataju činjenicu da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom.

- Države koje podržavaju Rusiju, kojima je važnije prijateljstvo sa Putinom, ne mogu da postanu članice Unije - poručuju baltički lideri.

PORUKE UPOZORENJA

Poruku upozorenja uputio je i litvanski šef diplomatije Antanas Linkevičijus, koji tvrdi da EU mora da preispita svoju politiku proširenja.

- Podržavamo evropsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana. Pitanja koja se odnose na poglavlje 31, koje je vezano za spoljnu i odbrambenu politiku, važna su za procenu njene strateške orijentacije - poručuje Linkevičijus.

Izrazito tvrd stav prema Rusiji zagovara i novi pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, koji će najverovatnije na toj poziciji zameniti Viktoriju Nuland. Kao ekspert za NATO i transatlantske odnose, Mičel smatra da balkanske zemlje treba dodatno pritiskati kako bi napravile zaokret u odnosu na rusku politiku.

- Rusija je savremena verzija Kartagine - nabusita sila, namerna da vodi osvetničku spoljnu politiku, čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći - napisao je Mičel o Rusiji, čime se pridružio timu najviših američkih zvaničnika koji se zalažu za agresivan pristup prema Rusiji.

BEZ RUKAVICA

Urednik Novog standarda Željko Cvijanović za Srpski telegraf ocenjuje da bi "Srbija postala zemlja panja, koju bi svako mogao da udara ako bi prekinula prijateljstvo sa Rusijom".

- Baltičke zemlje i Poljska žele da Srbija što pre otvori poglavlje 31 kako bi je stavili pred svršen čin i posvađali sa Moskvom. Međutim, sva je prilika da bi Nemačka mogla da odigra ključnu ulogu u popravljanju odnosa sa Rusijom, pa prijateljstvo Beograda i Moskve neće biti toliki problem kad dođe trenutak pristupanja - smatra Cvijanović.

RepublikaFoto: Tanjug
Čekaju ga teške teme: Aleksandar Vučić

Ruski analitičar Vladimir Zotov tvrdi da EU želi da ostavi Rusiju bez ijednog prijatelja na Balkanu.

- EU konstantnim pritiscima želi da Srbiju otrgne od Rusije, poručujući da Putinovi prijatelji ne mogu u Evropu. Nekada su ti pritisci bili suptilniji, ali sada više nisu zavijeni u rukavice, i zapadni zvaničnici nastoje da Rusiju i Putina ostave bez ijednog prijatelja na Balkanu - zaključuje Zotov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading