(FOTO) Svetska ekskluziva! Nikad objavljene fotografije Radovana Karadžića

Autor:

Vesti

21.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf ekskluzivno objavljuje prve fotografije Radovana Karadžića u vreme dok je bio u bekstvu i predstavljao se kao doktor Dragan Dabić. Slike nam je dostavio pripadnik jedne strane obaveštajne službe, a snimila ih je CIA 26. novembra 2007. godine na Novom Beogradu, što se vidi i iz pratećih opisa na njima.

Foto: ST/Đ.KOJADINOVIĆ
Ovako je Radovan Karadžić bio maskiran

U to vreme, Haški tribunal je intenzivno tragao za nekadašnjim predsednikom i ratnim komandantom Republike Srpske, dok su vlasti u Beogradu tvrdile da ništa ne znaju o tome gde se Karadžić nalazi.

TOP-OPERATIVCI

CIA je u Srbiju poslala neke od najiskusnijih operativaca, sa najsavremenijom opremom za praćenje i snimanje, otkriva ekskluzivno za naš list ovaj strani obaveštajac, koji je u to vreme bio visokopozicioniran na Balkanu.

Karla del Ponte lagala da ne postoje Karadžićeve slike da ga ne bi upozorila da se sprema hapšenje

- Došlo je nekoliko timova CIA. Oni su se nedeljama pripremali za specijalnu misiju koja je na kraju i urodila plodom, jer je Karadžić lociran na Novom Beogradu. Došli su sa sofisticiranom opremom, najnovije generacije u to vreme, kojom su bukvalno mogli da snime svaki detalj sa velike udaljenosti, a da ne postoje ni minimalne šanse da budu primećeni. Bili su podeljeni po ekipama, koje su radile na smenu, i maskirani do neprepoznavanja. To je bukvalno bila pokazna špijunska vežba - objašnjava naš sagovornik.

Na fotografijama se jasno vidi da Karadžić nije ni na trenutak posumnjao da ga prate jer se ponašao potpuno ležerno. Četiri slike koje objavljujemo nastale su u prepodnevnim satima, dok je napuštao zgradu u Jurija Gagarina 267, i kasnije na autobuskoj stanici.

Prema rečima izvora našeg lista, srpske vlasti bile su šokirane kada su im predočene slike.

- Na jednom od inače čestih sastanaka Amerikanaca sa tadašnjim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem (juče nam rekao da nema vremena za izjave, ne saslušavši o čemu se radi), jedan od američkih predstavnika doneo je fasciklu iz koje je pompezno izvadio fotografije i bukvalno ih tresnuo o sto srpskoj delegaciji. Malo je reći da su bili šokirani - opisuje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Radovan Karadžić na izricanju presude u sredu

(IN)DIREKTNA PORUKA

Ovaj trenutak bio je presudan da i srpske službe uđu u akciju, čiji je epilog bilo Karadžićevo hapšenje u julu sledeće godine.

Nepunih mesec dana nakon nastanka ovih fotografija, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je na oproštajnoj konferenciji za novinare u Hagu rekla da žali što ni Karadžić ni Ratko Mladić nisu uhapšeni. Na direktno pitanje da li ima neku fotografiju njih dvojice, Del Ponteova je izjavila da ima samo sliku Mladića sa svadbe u jednom beogradskom restoranu iz 2002. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karla del Ponte

- Ne znam da li zapadne obaveštajne službe imaju novije fotografije, verovatno nemaju, jer verujem da bi mi već dostavile da ih imaju - navela je tužiteljka.

Međutim, da je ona i tada imala uvid u nove fotografije Karadžića, a da samo nije želela da ga nekom nesmotrenom izjavom upozori, pa da on postane oprezniji, pokazuje to što je na kraju konferencije poručila da je sigurna da će Karadžić završiti u Hagu čim pre, što se ubrzo i obistinilo.

REAKCIJE BIVŠIH OBAVEŠTAJACA I POLICAJACA

Karan: Ne čudi što je CIA to uspela

Foto: youtube.com/TV Pink

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže za Srpski telegraf da je tehnički odlično opremljena CIA praktično uradila nemoguće, jer je detektovala identitet odlično maskirane osobe:

- CIA kao špijunska sila apsolutno je mogla u to vreme da otprati korak bilo koga ko joj je bio obaveštajno interesantan, pa u tom smislu ne čudi što je prva došla do saznanja gde se skrivao Karadžić. Mada ona ima izrazito spremne agente, mnoge stvari ne bi mogla da postigne bez angažovanja pomoći na terenu, što smatram da je u ovom slučaju bilo i presudno.

Nicović: A ko je uzeo 5 miliona dolara?

Foto: Medija centar Beograd

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović tvrdi da je tadašnja srpska vlast tek po dostavljanju ovakvih dokumenata počela da veruje da je Karadžić zaista u našoj zemlji:

- Ostalo je i dalje u vazduhu pitanje ko je uzeo pet miliona dolara obećanih za bilo kakvu informaciju o njemu koja bi dovela do hapšenja. Očigledno je presudan bio momenat od nastanka ovih fotografija do samog čina hapšenja, kada je tadašnjim vlastima predočena crno na belo informacija o njegovom kretanju. Međutim, vlasti su se plašile reakcije naroda, pa je zato tek koordiniran rad naših i stranih službi doveo do njegovog ekspresnog hvatanja.

KAKO SE KRIO RADOVAN
  • uspešno se skrivao od 1996. do 2008.
  • prve godine živeo na području Foče, a jedno vreme u vojnoj bazi u Han Pijesku
  • SAD 2001. raspisuju nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja
  • spekulisalo se da se krije po pravoslavnim manastirima, u Ostrogu ili na Svetoj gori
  • nagađalo se da boravi na Tari, u Crnoj Gori, Rusiji, Belorusiji, Češkoj i Grčkoj
  • odlučio se za Srbiju jer je smatrao da će ga tu najteže locirati
  • prve dve godine navodno je živeo u Novom Sadu, da bi se u Beograd preselio 2003, kada je pustio kosu i bradu, stavio naočare i postao dr Dragan David Dabić, stručnjak za alternativnu medicinu
  • pod lažnim imenom nudio lekarsku pomoć za depresiju, astmu, dijabetes, epilepsiju i seksualne smetnje
  • držao predavanja širom Srbije, pisao za časopis Zdrav život, njegovi nastupi su se javno reklamirali, nije se krio od kamera
  • imao je svoj sajt, javno delio svoj broj telefona i mejl adresu
  • sa ličnim dokumentima koje je posedovao putovao i van Srbije
  •  uhapšen 21. jula 2008.
  • tvrdio kasnije da je uhapšen tri dana ranije, 18. jula, oko 22.30, i da su ga tri dana nepoznati ljudi držali zatvorenog
  • isporučen Haškom tribunalu 30. jula u ranim jutarnjim satima

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading