OTKRIVAMO: Tramp je ovim srbomrscima ukinuo plate

Autor: Ekipa Srpskog telegrafa

Vesti

10.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crno se piše srbomrscima koji su navikli da se budžeti njihovih nevladinih organizacija pune novcem iz najrazličitijih američkih fondova nakon što je predsednik SAD Donald Tramp nepokolebljivo odlučio da uprkos pritiscima domaće javnosti i u novoj godini neodblokira rad vlade SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp, predsednik SAD

Zbog te mere šefa Bele kuće, ništa bolje ne prolazi ni američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, čije je diplomatsko predstavništvo praktično paralisano drastično smanjenim dotokom novca iz Vašingtona. A pod znakom pitanja je i to da li će Skot dobiti platu s obzirom na to da je blokadom američke vlade najpre pogođen Stejt department, odnosno ministarstvo spoljnih poslova SAD.

- Trenutno nismo u mogućnosti da odgovaramo na zahteve medija zbog fiskalne blokade u kojoj se nalazi vlada SAD - glasio je kratak odgovor američke ambasade u Beogradu koji smo dobili juče na postavljeno pitanje da li će ambasador Skot dobiti zasluženu mesečnu zaradu ili će pak morati da sačeka neke bolje dane.

U istom su sosu i Sonja Biserko, Jelena Milić, Nataša Kandić i njima slične, koje su, osim od američkog magnata Džordža Soroša, navikle da im se džepovi pune i iz budžeta SAD kako bi sprovodile "najrazličitije projekte iz domena demokratije".

Naime, na listi onih koji neće moći da dobijaju novac iz američkih sredstava su i sve nevladine organizacije s obzirom na to da se novac štedi i daje se samo za one za koje se smatra najneophodnijim, poput ministarstva zdravlja i odbrane.

Tramp: Koliko je još potrebno prolivanja američke krvi da bi Kongres počeo da radi svoj posao? Federalna vlada ostaje zatvorena samo iz jednog razloga - jer demokrate neće da finansiraju našu bezbednost

Tramp je odluku o tome da će blokada rada vlade ostati na snazi saopštio u svom prvom obraćanju naciji iz Ovalnog kabineta tokom dvogodišnje vladavine.

U teatralnom govoru on je optužio demokrate, pre svega one još lojalne Hilari Klinton, da žele krv američkih građana time što odbijaju da u Kongresu izglasaju budžet od 5,7 milijardi dolara, koliko je potrebno da se "podigne zid na granici sa Meksikom i zaštiti teritorija SAD".

Foto: Tanjug/AP

"Izvinite, blokirani smo"

Ambasada Amerike u Beogradu, koja nam je juče poslala automatski odgovor na pitanje da li ambasador Kajl Skot prima platu zbog trenutne blokade vlade SAD, isto je učinila i pred Novu godinu.

- Poštovani, trenutno nismo u mogućnosti da odgovaramo na zahteve medija zbog fiskalne blokade u kojoj se nalazi vlada SAD - napisali su nam i tada.

Podsetimo, on je i naredio blokadu vlade pre 20 dana nakon što su demokrate, koje u Predstavničkom domu Kongresa imaju većinu, odbile da prihvate Trampovu ideju o potrebi izgradnje ograde koja bi zaustavila priliv ilegalnih migranata na tlo SAD.

Tim potezom je šef Bele kuće kaznio čak 760.000 američkih vladinih službenika, među kojima su i oni zaposleni u diplomatskim predstavništvima, tako što im je onemogućeno dobijanje plata.

66.000 kriminalaca-migranata uhapšeno je za dve godine

Verovao je da će uspeti da tako natera demokrate da popuste i prihvate zid kao neophodnost. Međutim, to se nije dogodilo, što je on veoma teško prihvatio i optužio demokrate da uništavaju SAD.

- Koliko je još potrebno prolivanja američke krvi da bi Kongres počeo da radi svoj posao - zapitao je prvo Tramp u devetominutnom obraćanju, aludirajući na svoje uverenje da ilegalni migranti godišnje počine ogroman broj zločina na američkom tlu.

REAKCIJE

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vojislav Šešelj, lider SRS

Jelenu Milić, Sonju Biserko, Natašu Kandić i njima slične najradije bih nahranio govnima, a za to im ne trebaju ni pare ni plata! Ambasadoru Skotu želim da poručim da, dok mu ne legne plata, može svako jutro da dolazi kod mene u prostorije stranke na burek

Foto: youtube.com/ Demokratska stranka Srbije

Sanda Rašković Ivić, narodna poslanica

Ne mogu da izrazim veliko žaljenje što su te osobe i njihove organizacije ostale bez dohotka. Ipak, žao mi je što američki narod ima jednog tako nepredvidivog čoveka za predsednika, koji skandalizuje idejom o podizanju zida prema Meksiku uprkos tome što je Amerika zemlja koja je nastala upravo od doseljenika

Foto: youtube.com/Ras Televizija

Milomir Marić, novinar i urednik na TV Hepi

Mislim da će američki plaćenici izdržati ovu besparicu, siguran sam da imaju neku ušteđevinu za crne dane. Srbija će im pomoći jer su tolika dobra dela za Srbe učinili

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Milica Đurđević, Zavetnici

Sprema se ledeno doba za prozapadni NVO sektor u Srbiji. Ako im Tramp posredno zavrne slavine na duže staze, očekujemo da će se još više ulagivati Tačiju i Haradinaju. Ni ranije se nisu libili da uzmu novac od narko-mafijaškog kartela u tzv. državi Kosovo. Pravo je vreme za usvajanje Zakona o NVO kako bismo imali uvid u delovanje stranog faktora u Srbiji

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Vladislav Jovanović, diplomata u penziji

Ovo je Trampov način da nekog prinudi da prihvati nešto što inače ne bi. Ta mera pogađa celokupnu državni aparat, uključujući i diplomatiju, čije je funkcionisanje svedeno na minimum. I Obama je za vreme svog mandata uradio isto, ali je sukob rešen veoma brzo jer država ne može da ne funkcioniše. Verujem da ni ovo neće dugo trajati. Verovatno će se naći na pola puta i, umesto pet milijardi, dati mu upola manje

- Demokrate u Kongresu odbijaju da se kriza obelodani i odbijaju da našim hrabrim agentima daju alat da se izbore sa migrantima i zaštite naše porodice i naciju. Federalna vlada ostaje zatvorena samo iz jednog razloga - jer demokrate neće da finansiraju našu bezbednost. Moja administracija čini sve što je u njenoj moći da pomogne u rešavanju ove situacije, ali je jedini način da demokrate u Kongresu prihvate zakon o finansiranju zida na našim granicama - poručio je Tramp iako se očekivalo i da je on možda spreman i na to da proglasi vanredno stanje u zemlji i novac za izgradnju zida uzme iz budžeta ministarstva odbrane, koje nije pogođeno blokadom.

Juče su, inače, Trampu odgovorile vodeće demokrate u Kongresu Nensi Pelosi i Čak Šumer, koji su naglasili kako neće pristati ni na kakve Trampove ucene.

Rad kojih službi je paralisan

- Stejt department, pa u skladu s tim i sva diplomatska predstavništva SAD

- Ministarstvo finansija

- Ministarstvo pravde

- Većina kancelarija pod kontrolom ministarstva unutrašnjih poslova

- Ministarstvo poljoprivrede

- Ministarstvo trgovine

- Ministarstvo rada i urbanog razvoja

- Ministarstvo saobraćaja

- Ministarstvo državne bezbednosti

- Neke kancelarije ministarstva zdravlja i socijalnog rada

- Izvršna predsednička kancelarija

- Većina nezavisnih vladinih agencija

- Sudski ogranak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading