EKSKLUZIVNO: Ovo je Trampova mapa podele Kosova

Autor:

Vesti

20.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisma Donalda Trampa upućena Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju predstavljaju njegovu poslednju, konačnu ponudu Srbima i Albancima za trajno rešavanje kosovskog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Prema pouzdanim informacijama iz diplomatskih krugova, obema stranama poslate su maltene identične poruke. Kako kažu naši sagovornici, simptomatično je da se prvi put u sve umešao Tramp lično, pa je jasno da se radi o prelomnom trenutku po pitanju Kosova.

Gotovo istovremeno, saradnici američkog predsednika, a pre svih Ves Mičel, preneli su Beogradu i Prištini do detalja šta podrazumeva plan Vašingtona.

 

 

- Trampova ideja, koja predstavlja ogroman zaokret u američkoj politici, defakto predviđa da se strasti na Balkanu smire formiranjem dve jake države. Prvi korak bilo bi razgraničenje Srba i Albanaca, po kom bi Srbiji pripao severni deo Kosova. Zauzvrat, Albanci bi dobili mogućnost da se u dogledno vreme spoje s maticom u Albaniji. Takođe, u roku od najviše deset godina Republika Srpska bi se pripojila Srbiji - objašnjava jedan od naših sagovornika.

MOGUĆA I ODMAZDA

Kako kaže izvor našeg lista, u Vašingtonu smatraju da bi na ovaj način bila obezbeđena trajna stabilnost na Balkanu.

- Praktično, Amerikanci smatraju da bi se formirale "velika Srbija" i "velika Albanija" i dva najveća naroda na ovim prostorima ne bi više imala razloga za međusobna trvenja - navodi naš sagovornik.

Tramp poslao pisma Vučiću i Tačiju, a Ves Mičel preneo sve detalje američkog plana

On dodaje i da je Tramp uveren da niko neće smeti da se ogluši o njegovu ponudu:

- Plan predviđa da se neka vrsta mirovnog sporazuma potpiše u Americi i zato je Tramp u pismima i napisao da čeka Vučića i Tačija u Beloj kući. Na njegovo insistiranje, na tu ceremoniju bi trebalo da bude pozvan i ruski predsednik Putin kako bi sve dobilo dodatnu težinu. To bi otprilike izgledalo kao kada su Izraelci i Palestinci potpisivali svoj mirovni sporazum.

Ideja je da sporazum bude potpisan u SAD uz saglasnost, a možda čak i prisustvo Vladimira Putina

Na ovu temu juče je govorio i kosovski predsednik Hašim Tači.

- Nadam se da će naredne nedelje i meseci biti ključni u pronalaženju konačnog rešenja u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Snažno verujem u obećanje Trampa da će podržati dijalog i pomoći da se dođe do rešenja - rekao je Tači.

Foto: Tanjug

Loša vest za Haradinaja

Na pitanje da li je to što je Tramp pisao Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom na to da američki predsednik na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, predsednik Vučić je juče rekao da je takva tumačenja čuo i u Briselu.

- Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde - konstatovao je Vučić.

KOME JE TEŽE?

S druge strane, za Prištinu je situacija u izvesnoj meri čak i teža nego za Srbiju, pošto su tamo na delu ogromna međusobna trvenja, pre svega na liniji Haradinaj-Tači. Ipak, među diplomatama se može čuti i da su SAD spremile scenario i za situaciju u kojoj bi Haradinaj nastavio da se opire planu o podeli. To podrazumeva izbore na Kosovu, na kojima bi Haradinaj bio politički počišćen, a ako zatreba, i aktiviranje optužnice i hapšenje sadašnjeg premijera lažne države.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vučić: Pismo pokazuje šta planiraju Amerikanci

Predsednik Vučić je juče u Briselu poručio da pismo Donalda Trampa u vezi sa KiM govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, kakvim-takvim.

- Pismo takođe pokazuje da je u ceo proces američki predsednik uključen prvi put otvoreno, što znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja - rekao je Vučić.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje i fizički očekuje u četvrtak, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi.

- To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja - rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori - Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/N. Jovanović

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Srbija treba da uđe u proces razgraničenja i stvaranja političkih i etničkih granica koje su održive. Najbolje je uraditi sve sad i odmah putem međunarodne konferencije koja bi redefinisala granice

RepublikaFoto: youtube.com/Sputnjik Srbija

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Jasno je da Amerika definitivno preuzima glavnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, ali i da ne postoji mogućnost da Srbija prihvati da o tome arbitrira Zapad bez učešća Rusije i verovatno Kine

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink

Srđan Perišić, geopolitičar

Kosovo se ne može rešiti bez dogovora Vašingtona i Moskve. Bez obzira što u administraciji Trampa ima ljudi koji su naklonjeni Srbiji i Srbima, oni ne sprovode politiku SAD, koja je ista kao i decenijama unazad

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Mila

20.12.2018 10:15

Pristina mora da prestane sa provokacijama.

Nina

20.12.2018 10:17

Pristina mora da ukine takse, koje ugrozavaju nas narod.

Nikola

20.12.2018 10:17

U tom slučaju Beograd treba da zahteva uključenje Moskve, kao zemlje koja ne priznaje nezavisno Kosovo. Jedino tako bi se moglo doći do izbalansiranog rešenja.

Marija

20.12.2018 10:18

Ipak i Srbija bi trebala i nesto da se pita da bi se naslo konacno i tajno resenje za obe strane.