Srbi ugasili lažnu državu Kosovo

Autor: MARIJA R. ILIĆ

Vesti

28.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM podneli su juče ostavke zbog diskriminatorskih mera Prištine, te poručili da od juče opštinske uprave i sudovi po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Razlog ove odluke je brutalno gaženje Briselskog sporazuma i nepoštovanje prava Srba, zbog čega je još jednom održan miran protest u Mitrovici.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Sudbina Ramuša Haradinaja u rukama je predstavnika Srpske liste, koji su već izašli iz tzv. kosovske vlade, ali u svakom trenutku mogu da iskoriste svoje mandate da ga sa opozicijom sruše, zbog čega je on u velikom problemu.

- Od danas nema prištinskog sistema na severu - oštro je poručio predsednik Srpske liste Goran Rakić i pozvao građane da nastave sa protestima do ukidanja štetnih mera.

SULTAN SULEJMAN

Haradinajev savetnik Avni Arifi priznaje da bi Srbi mogli da ugroze opstanak prištinske vlasti.

- Kosovska vlada će pre pasti nego povući odluku o povećanju poreza od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH - nastavio je sa provokacijama Haradinajev savetnik Avni Arifi.

Druga opcija je da odgovorimo vraćanjem institucija Republike Srbije. To bi svakako vodilo i do izbora na Kosovu
Dragomir Anđelković, analitičar

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović tvrdi da ponašanje Ramuša Haradinaja liči na ponašanje Sulejmana Veličanstvenog.

- Kao da nastupa ispred Osmanske imperije ili Austrougarske, postavlja ultimatum našem predsedniku - priznajte Kosovo ili ćemo za mesec dana srušiti vlast u Beogradu na ulicama - kaže Ivanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

POČETAK KRAJA

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da Srbi imaju tu mogućnost da ozbiljno ugroze vladu.

Srbi ruše Haradinajevu vladu!

- Samo je pitanje vremena kada će Haradinaj pasti. S druge strane, Srbi imaju i drugo rešenje, a to je da se potpuno povuku iz svih institucija Kosova, što su počeli da rade sa opštinama, i da počnu da uspostavljaju sve one institucije koje smo imali pre Briselskog sporazuma, znači da odgovorimo vraćanjem institucija Republike Srbije. To bi svakako vodilo i do izbora na Kosovu - smatra Anđelković.

Da je rušenje Haradinaja jedna od opcija, slaže se politički analitičar Jelena Vukoičić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Međutim, ako pogledate šta je opozicija Haradinaju, to je pokret Samoopredeljenje, dakle Albanci koji su još radikalniji od ovih bivših terorista koji su na vlasti. Plašim se da bi se time stvorio vakuum u već haotičnoj situaciji za nekakav desant na sever Kosova i nasilni progon Srba koji tamo žive - objašnjava Vukoičićeva.

MOJ STAV 

Milomir Marić, novinar

Bez obzira na međusobni sukob, Albanci će, kada su u pitanju mere protiv Srba, Haradinaju dati većinu, tako da ne znam koliko bi takav potez Srba bio efikasan

ČINJENICE

Otkako je Srpska lista saopštila da će podržati svaki predlog za rušenje Haradinajeve vlade opozicione partije na Kosovu razmišljaju da li da prihvate jednu takvu ponudu. Za rušenje Vlade potreban je 61 glas, kosovskoj opoziciji su do sada za tako nešto bila potrebna četiri glasa, dok poslanički klub Srpske liste broji deset poslanika.

- Ramuš Haradinaj izabran za predsednika vlade Kosova zahvaljujući glasovima poslanika Srpske liste

- za njega glasalo 62 poslanika od ukupno 120

- od samog početka Haradinajeva vlada zavisi od srpskih predstavnika koji su jedinstveni i u koordinaciji sa Beogradom

- Srpska lista dobila je tri ministra

- odluku o napuštanju kosovske vlade Srpska lista donela je nakon hapšenja Marka Đurića

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
ivana lakić

28.11.2018 10:35

Svi su sada videli da je Kosovo samo lažna država na papiru sa sve manjom podrškom iz Sveta, bez ikakvih mogućnosti da obezbeni minimum pristojnog života građanima.

ki

28.11.2018 10:46

KIM kao drzava ne postoji...

kiko

28.11.2018 10:47

KIM je deo Srbije uvek i zauvek....

Miki

28.11.2018 11:09

Ljudima dojadilo da trpe albanski teror.