DAČIĆ: Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza?

Autor: Tanjug

Vesti

24.10.2018

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Poručuje da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova.

Dačić je za RTS rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje pištinske vlasti.

Podsetio je na saopštenje Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek prica sa stavom "koji osuduje sve strane ili poziva sve strane", ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.

- Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa - rekao je Dačić.

Ističe da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene".

Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

- I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo saraduje sa Interpolom preko Unmika.

- Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol - naveo je on.

Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.

- Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova - naveo je Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Mila

24.10.2018 07:03

Stvarno dokle vise?!Ne samo da ne ispunjavaju uslove iz deklaracije vec se ponasaju na najgori moguci nacin.Na Kosovu cveta terorizam I kriminal a medjunarodne snage na sve to zmure.

nikola

24.10.2018 07:03

Zamislite presedan da jedna kriminalna grupa kao što je rukovodstvo tzv Kosova bude članica Interpola-svi podaci dostupni. E, Evropo...

Nina

24.10.2018 07:04

Dacic je postavio dobro pitanje.....

Nina

24.10.2018 07:04

Dobro pitanje za predstavnike medjunarodne zajednice...