MARTINOVIĆ O 10 GODINA SNS: Uneli smo život u svaki deo Srbije, od Vranja do Subotice

Autor: Tanjug

Vesti

20.10.2018

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović i Aleksandar Martinović ocenili su večeras da je ta stranka unela život u svaki deo Srbije od Subotice do Vranja od kada je došla na vlast, pre šest godina.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Aleksandar Martinović

Martinović je ukazao da je, SNS došla na vlast samo četiri godine nakon osnivanja, u vreme kada je, kako je naveo, trebalo biti politički hrabar, mudar i odgovoran jer je Srbija bila praktično bez ikakve perspektive.

Spas od bankrota

- Srbija je bila država očajnih, koja nije znala u kojem pravcu treba da ide. Kada je SNS preuzela vlast to je bio veoma težak i mučan period sprske istorije. Morali smo pre sve ga da spasimo zemlju od bankrota, da stabilizujemo naše javne finansije i da ožzivimo praktirčno mrtvu sprsku ekonomiju koju tada praktično nismo ni imali - navoe je Martinović.


Osvrćući se na decentralizaciju, on je podsetio da se o njoj mnogo pričalo u vreme vlasti Demokratske stranke i Borisa Tadića, ali da se, kako je naveo, suštinski ništa nije uradilo. 


- Tek je SNS unela život u svaki deo Srbije od Subotice do Vranja. Imali smo opštine koje od Titovog perioda nije posetio nijedan državni funcioner, poput Lebana, Žitorađe, Vladičinog Hana... to su bile opštine na margini - naveo je šef poslaničke grupe SNS.

 

Zadatak SNS je bio da vrati život Srbiji i popravi njen međunarodni imidž, jer kako je rekao, Srbiju u to vreme niko nije ozbiljno doživljavao, ni EU ni Rusija.


- O Kini ne treba ni da govorimo. Ja mislim da pre dolaska Aleksandra Vucicća i SNS na vlast nijedna ozbiljna investicija niti ozbiljan razgovor sa Kinom nije vođen - istakao je Martinović i podsetio da je u leto 2012. godine malo ko verovao da će Srbija posle šest godina moći da se pohvali čnjenicom da je postala lider u regionu.

Lider u regionu

- Mi smo danas i politički i ekomonski i investicioni i infrastrukturni ali i sporstki i kulturni lider u regionu. To su ogromni uspesi. Stabilizovali smo naše javne finansije, za poslednje četiri godine uspeli smo da otvorimo stotinu novih fabrika, da nezaposlenost smo spustimo sa 26 odsto na 11 odsto...Lider smo u regionu po direktnim stranim investicijama, a treću u Evropi po rastu bruto društvenog proizvoda - naveo je Martinović.

Istakao je i da Srbija danas ima jasnu i definisanu spoljnu politiku i o svakom političkom pitanju ima stav koji iznosi i ovde i u Briselu, Njujorki i Moskvi...

 

Ostajemo vojno netralni

Srbija je, kako je rekao, opredeljena da bude vojno neutralna, da postane članica EU.

On je napomenuo da su vršeni veliki pritisci na drzavu da uvede sankcije Rusiji.

- Mi to nismo uradili i imamo najbolje moguće odnose sa Kinom i Rusijom - naglasio je Martinović istovremeno ukazujući da je počeo proces povlačenja priznanja jednostrano proglašenog Kosova.

Srbija je kako je istakao sada u dilpomatskoj ofanziji i počela je da beleži uspehe.

Podsećajući Vučićeve kontakte, on je istakao da malo ko od predsdnika država i vlada može da priđe blizu predsedniku Srbije kada su u pitanji kontakti sa najvećim svetskim državnicima.

On je takođe istakao da je za dovođenje investitora bilo potrbno pre svega vratiti poverenje u državu, pravni sistem i da se neko bavi privlačenjem investicija.

Najveću zaslugu za to ima Aleksandar Vučić, najpre kao potpredsenik vlade pa premijer i sada kao predsednik, zaključio je šef poslaničke grupe SNS.

 

Obradovićeva:  Velike promene za šest godina

RepublikaFoto: Tanjug

Komenarišući smanjenje penzija, Marija Obradović je navela da bi to neko nazvao "političkim samoubistvo", ali da se nasuprot tome Vučić odlučio za to "kako bi iskreno rekao u kakvom je stanju država bila u tom trenutku i koliko smo bili zaduženi".

- Aleksandar Vučić i dok je bio premijer i sada kada je predsednik, iako se neki šale na tu temu, zaista 24 sata se najozvbilnije bavi vođenjem države kako bi se izvukli iz tog perioda - navela je Obradović.

Sada nakon svega, kako je podsetila Srbija ima preko 100 velikih stranih investicija, 

- Za poslednje četiri, odsnosno šest godina koliko smo na vlasti, napravili smo velike pomake što se tiče zdravstva, kulture, škola, vojske i policije... - navela je Obradović.

 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (87)

Loading
Dara

20.10.2018 18:53

Dela su vidljiva sto potvrdjuje rad SNS. A od svega najbitnije da narod ne zeli promene

Marko Lučić

21.10.2018 04:49

@Dara - Dara:Obzirom da su državu preuzeli pred bankrotom, a sada su je doveli da ostvaruje suficit, onda su to zaista izvanredni rezultati.

Malisa

20.10.2018 18:54

Za deset godina ima rezultata,otvorene su nove fabrike,ulozeno je u infrastrukturu u svaki deo Srbije.

ela

20.10.2018 18:57

Srbija je uspela da povrati ugled u svetu za ovih 10 godina.