TAČIJEV SAVETNIK PODNEO OSTAVKU

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

12.10.2018

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spoljnopolitički savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, Dejvid Filips, podneo je ostavku sa obrazloženjem da ne želi da bude deo plana o podeli Kosova, piše "Koha Ditore".

RepublikaFoto: www.twitter.com/DavidLPhillips4
On bi da Kosovo bude nezavisno: Dejvid Filips

Filips je naveo da je na nezavisnosti Kosova radio više od 30 godina i da je prihvatio da bude savetnik u dijalogu između Prištine i Beograda, jer je smatrao da je moguće doći do sporazuma koji bi unapredio vladavinu prava i pojačao pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu u sadašnjim granicama.

- Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristali su na korekciju granice, davanjem teritorije Srbiji. Podela Kosova ili korekcija granica je loš sporazum, koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova - konstatovao je Filips.

Prema njegovim rečima, zagovornici korekcije granice smatraju da bi posle toga članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to učinile, a Vašington ubedio Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

- Nema osnove za takav zaključak. Štaviše, korekcija granice je istorijska izdaja naroda Kosova. Potencijalno je opasna i mogla bi dovesti do nasilja - ocenio je Filips.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading