PRELETAČIMA ODZVONILO!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.10.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje, posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun. To će, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godina.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Na tom dokumentu počela je da radi predsednica Skupštine Maja Gojković, a cilj je da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama.

Namera je, kako se navodi, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu u suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.

Gojkovićeva kaže da je zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih "pravilnika" iz Evropske unije.

- Pitanje ''preletača'' može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju - rekla je Gojkovićeva.

Odgovarajući na pitanje može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.

- Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni - rekla je Gojkovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading