NANJOVIJE ISTRAŽIVANJE CESIDA POTVRDILO DOMINACIJU SNS: Naprednjaci i dalje iznad 50%, evo ko još prelazi cenzus

Autor: Tanjug

Vesti

08.10.2018

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveću podrsku građana i dalje uživa vladajuća Srpska napredna stranka sa 53,3 odsto, dok opozicioni Savez za Srbiju u ovom momentu može da računa na glasove 15,3 odsto građana, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Uz SNS i SZS, još bi jedino Socijalistička partija Srbije sigurno prešla cenzus sa svojih 8,9 odsto, prenosi "Blic" u izdanju od utorka.

Šapić blizu cenzusa

Istraživanje Cesida pokazuje i da je organizacija Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića blizu cenzusa sa 4,9 odsto, kao i Građanski blok 381 - 4,2 odsto, koliko ima i Srpska radikalna stranka.


Daleko ispod cenzusa su Dosta je bilo sa 1,8 odsto, kao i SVM i LSV sa po 1,5 odsto podrške. 

Sem za rezultate Šapića i SZS, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ukazuje i na iznenađujućih 61 odsto opredeljenih ispitanika, što se duži period nije desilo.

- SNS je klasično iznad podrške od 50 odsto. Što se tiče podrške SZS, ona je rezultat političkih ukrupnjavanja koja su se desila u proteklom periodu. Činjenica je da se određeni glasači manjih stranaka priklanjaju jednom ili drugom bloku - kaže Klačar. 


On napominje i da su radikali u konstantnom padu popularnosti, dok, što se tiče bloka okupljenog oko PSG Saše Jankovića, navodi da je evidentno da uzima jedan deo građanskih glasova. 

Utapanje SPS u SNS

Klačar konstatuje i da je SPS godinama na stabilnim procentima, ali i upozorava da socijalisti imaju ozbiljan problem sa utapanjem u SNS.

Značajna brana tome je popularnost njihovog lidera Ivice Dačića, pitanje je šta bi bilo da je na njihovom čelu neko ko ima manju popularnost, kaže Klačar.

Istraživanje pokazuje i da razgraničenje između Srbije i Kosova, kao rešenje kosovskog problema podržava 25 odsto ispitanika, dok 44 odsto njih to ne podržava. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Lea

09.10.2018 10:41

Lično mišljenje da je oko 60 posto. Samo napred!

Beogradjanin979

09.10.2018 11:00

Narod najvise veruje onima koji najvise rade i cine za Srbiju. To je svakako Vucic!

Beogradjanin979

09.10.2018 11:00

SNS ubedljivo najvise cini za sve nas u Srbiji kako bi na bilo bolje.

Beogradjanin979

09.10.2018 11:02

Srpska napredna stranka najvise cini za Srbiju, to narod dobro vidi zato je podrska sve veca i veca!