NEMA KUĆE U KOJOJ SE NISU ODOMAĆILE: Srbija pod udarom najezde smrdibuba

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

30.09.2018

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najezda smrdibuba, a nešto manje zbog zahlađenja i pederusa čiji otrov izaziva opekotine na koži čoveka, toliko je ovih dana uzela maha da nema kuće gde se bube nisu "odomaćile". I, taman kada smo malo odahnuli jer su se komarci malo povukli, smrdibube u ovom času nalaze i najmanje pukotine kroz koje mogu da uđu u stanove.

Da stvar bude gora, ostavljaju svoj "mirisni znak" ostalim svojim "rođacima", koji potom hrle baš tamo gde je i ta prva stigla.

Bore se da nađu mesto da prezime jer ih je ova hladnoća pokrenula da se vrzmaju oko pragova, prozora, mrežica i vrata. Uvlače se u garnišne, u raširen veš na žici, a znaju da završe i u ormarima.

Insekticidi im ne mogu ništa

Obe vrste buba nisu opasne po zdrvalje, zato ih stručnjaci Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, ne tretiraju, a ne vredi ih prskati insekticidima.

Takođe, ukoliko slučajno i primetite pederusa, izduženu braon-crnu bubu, dok sedite ispod lampe i čitate, nemojte ga nikako gnječiti jer njegov otrov izaziva opekotine na koži.

Njihov broj je, za sada, smanjen, a očekuje se da ponovo budu aktivni s toplim danima, tokom najavljenog miholjskog leta.

Dakle, ostaje da se ponašamo kao i kada su komarci u pitanju - mrežice na prozore i vrata!

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže za "Blic" da ova najezda smrdibuba još nije u punom jeku, dakle biće još gore od ovoga što je sada! Pederusi će tek da navale, pošto je prethodnih dana bilo hladno vreme, koje im ne pogoduje.

Gomilaju se u našim stanovima

- Smrdibube su poljoprivredne štetočine, ne ujedaju, nisu zdravstveno interesantne i ne tretiramo ih. Ne prenose bolesti. Jedino što je kod njih problem je što ulaze u stanove da prezime. I dalje moraju da stoje mrežice na prozorima i vratima, kao i da se zatvore rupe oko njih. Zaštita od ulaska tih buba ista je kao i ona koja važi za komarce - kaže za "Blic" Aleksić.

Prema njegovim rečima, smridbube se sada zavlače svuda i gomilaju se.

- Jedna kad dođe, tu su i sve ostale. To je zato što prva spusti takozvane feromone, koji prizivaju druge jedinke. Očekujem da će ih biti još više jer smo na početku perioda kada se temepratura vazduha spušta noću. Možda i opadne njihov broj tokom prognoziranog miholjskog leta, pa će potom opet da krenu - navodi naš sagovornik.

Aktivnije kad je toplije

Prema njegovim rečima, kada su pederusi u pitanju oni ne ujedaju, javljaju se uveče, pogotovu ako sedimo ispod nekog izvora svetlosti.

- Sada je hladno. Aktivnije su kada je toplije. Ukoliko vidite tu bubu trebalo bi da je sklonite pažljivo jer ona ispušta otrov, koji može na čovekovoj koži da izazove plikove, nalik opekotinama. Nikako posle kontakta s tom bubom ne bi trebalo da se dira lice ili bilo koji drugi deo kože. Takođe, mnoge bube imaju tu kiselinu koja nadražuje ljudsku kožu, a s druge strane, ona im je odbrana od drugih buba i predatora - kaže ona.

Prema rečima Ivana Aleskića, ne vredi da se prskaju prostorije otrovima protiva tih buba, a ekipe Zavoda ne dolaze da rade dezinsekciju zbog toga što one ne prenose bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading