SKOT HVALI SRBIJU U DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Zadovoljan sam novim vibracijama Beograda

Autor: Republika

Vesti

19.09.2018

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo "novim vibracijama" koje, kako je rekao, vidi u Beogradu u vezi sa postizanjem sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug

Kajl Skot

Skot je na konferenciji "Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana", u organizaciji Centra za spoljnu politiku, izrazio očekivanje da će Beograd i Priština postići sveobuhvatni sporazum koji će doneti zadovoljstvo obema stranama.

- Oslanjamo se na mudrost Federike Mogerini - naglasio je Skot i ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu podršku SAD u procesu iznalaženja rešenja.

Uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu

Kajl Skot, ambasador SAD

Prema njegovim rečima, rešavanje problema na Balkanu zavisi od volje političkih lidera da rade zajedno, da slušaju jedni druge, da učine kompromise i prihvate saradnju.

- Uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu, a SAD će učiniti sve da pomognu regionu i Srbiji da pronađu rešenje sukoba - naglasio je Skot.

Američki diplomata smatra da se svi problemi na zapadnom Balkanu mogu rešiti zajedničkim dijalogom, a da sve zemlje regiona svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

Skot je ocenio da na prostoru zapadnog Balkana vidi tri kritična pitanja za stabilnost, a to su dijalog Beograd i Prištine, problem oko imena Makedonije i oni oko opstanka BiH.

- Važno je što ti problemi nisu nerešivi - istakao je Skot.

Pozdravio je hrabrost lidera Makedonije i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije u EU i ekonomskog napretka zemlje. Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (107)

Loading
Tanja

19.09.2018 20:28

Konacno je Amerika shvatila ko je glas razuma na Balkanu.

Saska

19.09.2018 20:30

Srbija i Amerika mogu mnogo toga zajedno u buducnosti da postignu, potrebno je da razvijamo saradnju sada kada je politicka klima promenjena na bolje.

Živko

19.09.2018 20:37

Menja se odnos Amerike prema Srbiji. To treba iskoristiti.

Milena

19.09.2018 20:43

Zadovoljstvo je obostrano,mada rezerve prema stavu SAD uvek postoje.